A4 Overenskomst
Køb abonnement

Overvældende ja-bølge til OK25 sætter endnu en rekord, mens 3F Byggegruppen leverer stor overraskelse

Overenskomst|
9. april 2025 kl. 15.00
Fagligt aktive ved byggeforhandlingernes indledning i januar. | Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Urafstemningen sætter punktum for OK25 med markante ja-resultater over hele linjen. Kun én gruppe lønmodtagere har stemt nej, og det er ikke den, alle regnede med.

Lønmodtagerne har talt. 

Onsdag middag offentliggjorde Forligsinstitutionen resultatet af den urafstemning, der har taget stilling til nye løn- og arbejdsvilkår for op mod 800.000 ansatte på det private arbejdsmarked.

De er vedtaget med rungende accept. 82 procent har sat kryds ved ja til de nye overenskomster. 

LÆS OGSÅ: Sådan stemte de enkelte forbund ved OK23

Det er overraskende nok højere end ved OK23, hvor 79 procent stemte ja. Det kommer efter et OK25, der i forvejen har slået rekord ved, at 99,1 procent af alle lønmodtagere på FH-DA-området indgik nye overenskomster af egen drift.

En udbredt forventning blandt iagttagere var ellers, at ja-procenten ville være lavere i år på grund af det udramatiske forhandlingsforløb og sparsomme mediedækning. 

Et mindre demokratisk engagement ville lade de dedikerede nej-sigere, der har tradition for at være gode til at mobilisere, fylde mere i den samlede balance mellem ja og nej, lød forudsigelserne, blandt andet i A4's podcast 'Fagbevægelsen Uden Filter'.

Men faktisk har interessen for at deltage i afstemningen været næsten lige så stor som ved OK23, som ellers var historisk højspændt og nærmest dagligt fylde mange meter avisspalter. 

58,5 procent har kastet deres lod i stemmeurnen i modsætning til cirka 59 procent for to år siden. 

Stor overraskelse i 3F

Urafstemningens største overraskelse finder man blandt 3F's byggearbejdere, der har taget stilling til et meget smalt forlig, de selv har beskrevet som en konvertering af industriforliget.

Efter en dramatisk nat med forhandlingssammenbrud indgik 3F Byggegruppen en aftale med Dansk Industri, som ikke indeholdt skyggen af tiltag på udenlandsk arbejdskraft og social dumping.

Byggeformand Claus von Elling - hvis første reaktion på sin egen aftale var, at han var "dybt skuffet" - lød ikke selv, som en mand, der troede på et ja:

"Byggegruppens medlemmer er ikke nemme at få til at stemme ja til noget som helst. Sidste gang lavede vi en aftale om et boligtillæg, og den blev stemt ned. Så det bliver nok lidt sværere denne gang," sagde han til A4 Overenskomst, kort efter at byggeforliget landede. 

LÆS OGSÅ: Efter 32 dramatiske timer i Industriens Hus skrev Claus von Elling under på et byggeforlig, som han "ikke vil køre stor ja-kampagne for"

Også blandt analytikere og grå eminencer i den danske model har det været umuligt at opdrive en person, der ville sætte troværdigheden på spil ved at spå om et ja fra 3F's byggearbejdere.

Men det ja leverede de faktisk ved urafstemningen, hvor 53,8 procent har valgt at stemme for forliget.

Den eneste gruppe, der har stemt nej, er dermed Dansk Jernbaneforbund, der samlet lander på 47,4 procent stemmer for de nye aftaler. 

Den højeste ja-procent - bortset fra Prosa og Dansk Socialrådgiverforening, der begge har 100 procent ja med henholdsvis 14 og 11 stemmer - finder man hos HK/Handel med 95,1 procent grønne krydser.

LÆS OGSÅ: Få det fulde overblik over 50 års OK-afstemninger på det private område

Dermed er der sat endeligt punktum for de private overenskomstforhandlinger i 2025 og overenskomsterne træder i kraft. De gælder til 2028.

Mere fra A4 Overenskomst

GDPR