
Det er ved at være tid til, at det sidste punktum sættes i OK25-forhandlingerne.
Torsdag indledte Forligsmand Jan Reckendorff forhandlinger med Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) om en mæglingsskitse, der skal binde samtlige forlig sammen i én samlet aftale.
Efter forhandlingerne med hovedorganisationerne vil Forligsmanden fremsætte et endeligt mæglingsforslag, der kan sendes til urafstemning blandt medlemmerne af de faglige organisationer. Mæglingsforslaget fastsætter også løn- og arbejdsvilkår for de områder, hvor forhandlingssammenbrud har forhindret parterne i at forny overenskomsten af egen drift.
Men det bliver formentlig et ganske tyndt mæglingsforslag, som den danske models topfolk og deres grå eminencer skal sætte sammen. Det er forsvindende få områder, der skal "fejes op".
Faktisk har hele 99 procent af lønmodtagerne på DA/FH-området af det private arbejdsmarked fået forhandlet en ny overenskomst på plads, oplyser DA til A4 Overenskomst.
"Det er ikke helt usædvanligt, at vi er over 90 procent. Men 99 procent er rigtig højt. Så kan man dårligt komme længere. Det vidner om, at man faktisk har formået at lande aftaler alle vegne på nær nogle få, mindre områder," siger Søren Kaj Andersen, arbejdsmarkedsforsker og centerleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds-og Organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet.
En af dem, der stillede torsdag i Forligsinstitutionen, er Dansk Arbejdsgiverforenings adm. direktør Jacob Holbraad.
Han kalder den høje forligsprocent "flot og historisk":
"Det er i sandhed en urolig verden, vi lever i netop nu. Derfor glæder det mig også meget, at vi i Danmark stadig kan finde løsninger og kompromisser fra de forskellige udgangspunkter, vi nu engang har. Den danske model på arbejdsmarkedet er et af de fineste eksempler på det," skriver Holbraad på Linkedin.