
Kuglepennene har glødet i de næsten fem uger, der er gået, siden industriens gennembrudsforlig blev præsenteret 9. februar.
Hundredvis af overenskomstforlig bestående af tusindvis af protokollater er blevet underskrevet, og afslutningen på OK25 kan så småt skimtes i kalenderen.
På DA/FH-området, der dækker størstedelen af det private arbejdsmarked, har mere end 80 procent af lønmodtagerne fået forhandlet ny overenskomst hjem.
Forligsprocenten var onsdag på 83 procent, oplyser Dansk Arbejdsgiverforening til A4 Overenskomst.
Slagtere, bude og journalister i Forligsen
Det er ikke alle områder, der er kommet i mål af egen drift. Blandt Dansk Industris cirka 220 overenskomster, der tilsammen udgør omkring 65 procent procent af lønsummen i DA, udestår stadig to store overenskomster.
Det drejer sig blandt andet om området 'andre fødevarer', der dækker eksempelvis brød- og kagefabrikker. Og den store overenskomst for slagteindustrien med Fødevareforbundet NNF, som reelt er brudt sammen. De er indkaldt til forhandlinger i Forligsinstitutionen søndag den 16. marts.
"Det er altid målet, at parterne selv forhandler en aftale på plads, men selv om vi kommer tæt på, så risikerer forhandlingerne i enkelte brancher at skulle gennem forligsinstitutionen," siger DI's viceadm. direktør Kim Graugaard i en pressemeddelelse.
På andre områder er Budoverenskomsten for Provinsen, som ejes af Dansk Erhverv, Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA) og 3F, også på vej i Forligsen, skriver Fagbladet 3F, mens også forhandlingerne af de ni toneangivende overenskomster mellem DMA og Dansk Journalistforbund er kuldsejlet og fortsætter på Sankt Annæ Plads på søndag.
Forligsmand holder møde torsdag
Det er Forligsinstitutionen, der på dette tidspunkt har ansvaret for den overordnede styring af forhandlingsforløbet. Forligsmand Jan Reckendorff har udskudt de varslede arbejdsstandsninger med 14 dage fra 1. marts og har et nyt møde i kalenderen med DA og Fagbevægelsens Hovedorganisation torsdag den 13. marts.
Her forventes han efter rådslagning med hovedorganisationerne at bruge sin anden mulighed for udsættelse i 14 dage.
Siden Forligsmanden overtog det overordnede ansvar for forhandlingerne 7. marts har han kunnet beordre forhandlerne til at stille på adressen. Indtil nu har forhandlingerne dog fået lov at fortsætte direkte mellem overenskomstparterne, med mindre de selv har bedt om at få Forligsinstitutionen ind over.
Det kan dog snart ændre sig. Forligsmanden skal nemlig indlede forhandlinger om mæglingsskitse, der sammenkæder alle forlig og opsamler de områder, hvor parterne ikke har kunnet indgå aftale.
Ved OK23 indledtes de forhandlinger 21. marts, hvor forligsprocenten på det tidspunkt lå på 98 procent. Dagen efter lå en mæglingsskitse klar og 25. marts kunne Jan Reckendorff sende et endeligt mæglingsforslag til afstemning blandt alle omfattede lønmodtagere.
Resultatet af den afstemning forelå 12. april kl. 10.00 og blev offentliggjort to timer senere.