
En soldat, en djøf'er, en politimand og en række statslige HK'ere.
De har gennem de seneste 30 år har bestredet posten som formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) og dermed chefforhandler 200.000 statsansatte.
LÆS OGSÅ: Folkeskolelærernes formand udpeget som ny topforhandler for de statsansatte
Men fremover bliver det en folkeskolelærer, der sidder for bordenden og krydser klinger med finansministeren ved de offentlige overenskomstforhandlinger.
Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening, blev opsigtsvækkende valgt som ny CFU-formand i sidste uge.
Sammen med den nyvalgte Akademiker-formand Tomas Kepler får han en nøglerolle i at få lønmodtagersiden gennem en række højt følsomme sværdslag ved OK26 uden, at sværdene peges indad.
Derfor ikke de andre
Det er ikke helt ude i hampen at vælge lærerformanden som chefforhandler. Gordon Ørskov har gennem sit formandskab i Lærernes Centralorganisation (LC) repræsenteret mere end 10.000 statsansatte undervisere ved det statslige forhandlingsbord i 2021 og 2024.
Men langt størstedelen af hans medlemmer er kommunalt ansatte folkeskolelærere. Det gør det på papiret mere naturligt at vælge en anden - eksempelvis formanden for HK/Stat, der med Ove Hygum, Peter Waldorff og Rita Bundgaard har leveret flest CFU-formand siden starten af 90'erne.
Den nuværende HK/Stat-formand Heidi Juhl Pedersen har endda selv erklæret sin ambition om at blive statslig topforhandler kort efter sit valg i sommer.
Men netop Heidi Juhl Pedersens korte tid i embedet udelukkede hende, lyder det fra centralt placerede kilder. Som CFU-formand forhandler du direkte med finansministeren. Det er kun dig og Nicolai Wammen (S) i et lukket lokale.
Hvis man ikke har solid erfaring at stå imod med, når man skal gå rutefart mellem Wammen og CFU's forhandlingsudvalg, risikerer man at blive krøllet sammen af ministerens benhårde forhandlingsmaskine.
Heidi Juhl Pedersen har en bedre chance for at blive CFU-formand, når hun har siddet med ved det store bord en runde eller to, lyder det. Særligt, hvis hun nedtoner sine udtalelser om, at det er dumt og dyrt at ansætte akademikere i staten, påpeges det nogle steder i AC-familien.
Hverken soldat eller djøf'er
Den tidligere konstabelformand Flemming Vinther var en markant CFU-formand gennem mere end et årti, men Jesper K. Hansen, formand for Centralorganisation for Stampersonel (CS), kommer til at være begravet i lønløft til soldater ved OK26. Ham kunne det ikke blive.
Hvad så med en akademiker? Djøf'eren Sine Sunesen var både AC-formand og statslig topforhandler ved OK08. Men også den mulighed var ifølge kilder totalt udelukket.
For én ting er den noget særlige konstruktion, hvor Akademikerne forhandler deres egen aftale med staten parallelt med det store CFU-forlig.
Noget andet er den historiske skilsmisse mellem Akademikerne og Fagbevægelsens Hovedorganisation på det regionale og kommunale område, der blev formaliseret i efteråret.
I en situation, hvor Akademikerne har forladt Forhandlingsfællesskabet og samtidig udgør den største medarbejdergruppe i staten, ville CFU-formandsposten give Akademikerne total dominans på det statslige område. Det vil være uspiseligt for FH-familien.
Og derfor er det kun på papiret, at lærerformanden er et overraskende valg. Gordon Ørskov er en dreven og rutineret forhandler, der allerede har to hak i skæftet fra Finansministeriets rentekammer. Og han har tilpas få interesser i klemme til, at han kunne blive kompromiskandidat.
Reelt set var der ikke andre muligheder.
Pædagogiske værktøjskasse
At langt størstedelen af Gordon Ørskovs medlemmer er kommunalt ansatte kan blive en fordel for ham. Det giver ham en bevægefrihed, man ikke har, når man som topforhandler skal pleje både egen medlemskare og fællesskabet samtidigt. Spørg bare FOA's Mona Striib, om man kan blive upopulær på det.
Men flere kilder i det offentlige aftalesystem fremhæver derudover lærerformandens personlige profil som helt oplagt for CFU op til OK26.
Det er svært at blive uvenner med Gordon Ørskov Madsen.
Kilder på begge sider af bordet kalder ham tillidsvækkende, samlende og altid på udkig efter forhandlingsresultatet. Han kan være insisterende på en måde, der irriterer både allierede og modstandere, men det foregår altid på en måde, der deeskalerer en potentiel konflikt.
Beskrivelserne minder bemærkelsesværdigt meget om dem, der blev hæftet på en anden nyslået topforhandler i sidste uge: kommende Akademiker-formand Tomas Kepler.
Folkeskolelæreren og gymnasielæreren har et godt forhold til hinanden. De kender hinanden fra mange års uddannelsespolitisk interessevaretagelse. De var på samme internationale underviserkonference, da Kepler fik beskeden om, han var valgt.
Det bliver ikke kun hyggeligt, når de to lærere skal sidde og forhandle natten lang i Finansministeriet. Det kan også få stor betydning for hele OK26-forløbet.
Følsomme emner i spil
Ægteskabet mellem AC's embedsmænd og FH's kadre af gamle tjenestemandsfag er som bekendt katolsk i den forstand, at man ikke kan blive skilt.
Men det statslige gennembrudsforlig er også afgørende for resten af det offentlige arbejdsmarked.
Ved OK24 så man, at de statslige forhandlinger opfandt to frihedsopsparingsordninger, skræddersyet til henholdsvis akademikere og FH-faggrupper, som blev vigtige dele af de efterfølgende aftaler i kommuner og regioner.
Næste år vil frihed og fleksibilitet også være hovedtemaer med et forsøg på at etablere en reel fritvalgskonto. Kontorchefen og pædagogen kan dog have vidt forskellige ønsker til indretningen.
Også børns sygedage, der som følge af OK25 skal på bordet, vil udløse stærke holdninger - af ideologisk såvel af konkret karakter. Skal individet betale for at være der for familien? Og så er det er eksempelvis lettere at deltage i et onlinemøde end at deltage i et mavetarmkirurgisk operation med et lettere feberramt barn i baggrunden.
Mens Gordon Ørskov og Tomas Kepler sidder og forhandler staten på plads, skal de have betydningen for det kommunale og regionale arbejdsmarked i baghovedet. Og her svier skilsmissen mellem AC og FH stadig.
Mens det akademiske bagland er stålsat på at få konkrete akademikersejre ud af soloforhandlingerne og slippe for tiltag som lavtlønspuljer, vil FH-familien for alt i verden undgå, at Akademikerne kapitaliserer på at melde sig ud af fællesskabet.
Og som om det ikke var nok, at man skal finde en måde at hæve soldaternes løn uden at gøre vold på den danske model, er selve den offentlige arbejdsmarkedsmodel også til forhandling. Nye lønstrukturer - herunder lokalløn - splitter også lønmodtagerne.
Mexicansk standoff
Kort sagt: Det skorter ikke på emner, der har potentiale til at bringe følelserne i kog, og hvor Akademikerne, Fagbevægelsens Hovedorganisation og arbejdsgiverne har stærke modsatrettede interesser.
I westernfilm opstår i undertiden et såkaldt "mexicansk standoff": En duel mellem tre mennesker, der hver især peger trukne revolvere på de to andre. I en sådan situation kan man hverken slå til eller trække sig uden overvejende sandsynlighed for selv at tabe.
Der er formentlig ikke nogen, der bliver skudt ved OK26.
Men bagtæppet for forhandlingerne kan skubbe Akademikerne, FH og arbejdsgiverne ud i en situation, særligt for rullende TV-kameraer, hvor det kan blive overordentlig svært at komme ud på den anden side uden dramatik og sammenstød.
Her bliver Gordon Ørskov Madsen og Tomas Kepler gennemgående nøglefigurer først som statslige gennembrudsforhandlere og dernæst som tunge aktører i de kommunale og regionale forhandlinger.
Meget tyder på, at de to rolige lærere får brug for trække på den pædagogiske værktøjskasse.
En ikke uvæsentlig del af opgaven bliver at sikre, at revolverne bliver i hylsteret.