
Mon ikke fagbevægelsens topfolk lige nu fejrer rekordstort ja til nye overenskomster på det private arbejdsmarked med påskeferie, grillbøffer og Jolly Cola i stride strømme?
Men påskefreden bliver snart afløst af dramaer på stribe. For fagbevægelsen er der eksplosionsfare i noget så uskyldigt som nye tal fra Danmarks Statistik.
Mandag 19. maj offentliggøres medlemstallene for lønmodtagerorganisationer ved årsskiftet, og her vil der især blive holdt skarpt øje med om Det Faglige Hus overhaler 3F i antal medlemmer.
Hvis Johnny Nim kan mønstre bare et eneste medlem mere end Henning Overgaard, vil han være klar med skarpladte våben mod Christiansborg og spørge, hvorfor Danmarks største fagforening ikke bliver inviteret med til trepartsforhandlinger.
De sociale medier flyder over med harme over, at "forræderen" Mette Frederiksen skal feste med en fagbevægelse, som hun igen har forrådt
Gitte Redder, faglig kommentator
Topchefen i Det Faglige Hus Johnny Nim vil blive sekunderet af Krifa-formand Jane Heitmann, og mon ikke Liberal Alliances Alex Vanopslagh og Danmarksdemokraternes Inger Støjberg vil bakke op og kræve, at den røde løber foran Christiansborg også skal rulles ud for de gule fagforeninger?
Hvis FH-fagbevægelsen igen i år har tabt flere tusinde medlemmer, mens de alternative fagforeninger vækster, vil det sætte brand i debatten om den danske model og igen udstille de kæmpe udfordringer, som flere FH-forbund har med at organisere unge og fastholde nuværende medlemmer.
I skudlinjen 1. maj
Men allerede på Arbejdernes Internationale Kampdag 1. maj kan FH-formand Morten Skov Christiansen komme i skudlinjen, når han stiller op side om side med Mette Frederiksen i Ansgar Anlæg i Odense. ”Sammenhold i en usikker tid” hedder arrangementet og vidner om, at den socialdemokratiske statsminister og fagbevægelsens topfigur igen er perlevenner og har lagt Store Bededagsstriden bag sig.
Eller rettere var. Plakaten og invitationerne til 1. maj var sendt ud inden, at den nye beskæftigelsesreform med upopulære milliardbesparelser og spark til A-kasserne blev præsenteret lige før påske. Så slog sammenholdet sprækker.
Der kom skældud fra Socialrådgivernes formand Signe Færch og mange flere, ligesom de sociale medier nu flyder over med harme over, at "forræderen" Mette Frederiksen skal feste med en fagbevægelse, som hun igen har forrådt. Morten Skov bliver bebrejdet, at der er for kammerateri.
Der er ingen tvivl om, at SF’s partiformand Pia Olsen Dyhr får en varmere modtagelse til 1. maj-arrangementerne end Mette Frederiksen og beskæftigelsesminister Ane Halsboe Jørgensen (S). Beskæftigelsesreformen kommer til at støje for den gode 1. maj-stemning, som der ellers var lagt op til nu, hvor regeringen blandt andet investerer i kvalitetsløft af erhvervsuddannelserne.
Seks journalister kæmper om to stole
Journalister og fotografer i Dansk Journalistforbund DJ skal vælge både ny formand og næstformand på et delegeret møde 28. april.
Formand Tine Johansen valgte at trykke på stop-knappen efter seks slidsomme år i en mediebranche ramt af hyppige nedskæringer, fyringsrunder og freelancere, der ofte arbejder for lud og koldt vand.
Nuværende DJ-næstformand Allan Boye Thulstrup og formand for journalistgruppen på Jyllands-Posten Michael Stenvei dyster om at blive formand. Allan Boye Thulstrup vil fortsætte den nuværende kurs, mens Michael Stenvei vil have større overenskomstmuskler i DJ.
Der er også rift om at blive næstformand i DJ. Hele fire kandidater stiller op. Maria Becher Trier fra fagbladet Folkeskolen, Sebastian Risbøl fra A4 Medier, Connie Bøgvad Schmidt fra Jyske Vestkysten og freelancejournalist Lise Møller Schilder.
Det nye formandskab i DJ skal snart i gang med at pakke flyttekasserne, når de næste år flytter ud i Sydhavnen i København sammen med Blik & Rør, Dansk El-forbund og Malerforbundet.
Sygeplejersker i splid om ny struktur
I Dansk Sygeplejeråd (DSR) er der lagt op til en dramatisk ekstraordinær kongres 14. og 15. maj i Nyborg. Ligesom i andre fagforbund skælver hele organisationen, når der skal vedtages ny struktur, og det er netop hvad forkvinde Dorthe Boe Danbjørg lægger op til, når man skal beslutte fremtidens politiske organisering.
I dag har DSR fem kredse, men det vil forkvinden og hovedbestyrelsen reducere til fire, således at det nuværende DSR Hovedstaden lægges sammen med DSR Sjælland til Kreds Østdanmark.
I virkeligheden giver det rigtig god mening med fire sygeplejerske-kredse som modpart til de fire regioner, som ser dagens lys i 2027 som følge af den nye sundhedsreform. Regionerne er hovedarbejdsgiver for sundhedsansatte, og Dorthe Boe Danbjørg mener, at fire kredse vil give mening og større muskler, når der skal lægges arm med arbejdsgiverne.
Men en stor mastodontkreds i Østdanmark vil tælle over 40 procent af sygeplejerskerne, og derfor møder forslaget en del modstand vest for Storebælt. Ifølge kilder er der lige nu risiko for, at forslaget om fire kredse falder og påføre Boe Danbjørg hendes første store nederlag som forkvinde.
Udover færre kredse er der også forslag om, at der skal være færre frikøbte næstforpersoner, ligesom det skal diskuteres, om der fremover skal være direkte eller direkte valg til en stribe poster i DSR. Også her er sygeplejerskerne ifølge flere kilder splittet.
HK-kandidater på spring
I HK’s forbundshus i København og i de syv lokalafdelinger rundt om i landet svirrer det lige nu med rygter om, hvem der stiller op for at blive HK’s nye formand, når den markante Anja C. Jensen stopper på kongressen i november.
Forventningen er, at kandidaterne begynder at melde sig på den anden side af et HK-hovedbestyrelsesmøde 7. – 9. maj. For kandidater, der vil deltage i valgturné i efteråret og have interviews i fagbladet, er der deadline for at komme på banen 1. juni.
Næstformand og formand for HK’s A-kasse Mads Samsing og formand for HK Kommunal Hovedstaden Ditte Gottlieb Bredahl er lige nu de mest varme navne som kandidater til en af de mest magtfulde poster i dansk fagbevægelse.
Også sektorformand i HK Handel Mette Høgh, sektorformand i HK Privat Kim Jung Olsen og formand for HK Handel Hovedstaden Sofie Berg Axelsen har formandspotentiale, noterer flere kilder.
Men der kan også være overraskelser på vej fra jyske afdelinger, påpeger en kilde og understreger, at der under alle omstændigheder skal være en kvinde i formandskabet.
Nye bøger om magt og lortesamfund
I foråret udkommer også to nye bøger, der på hver deres måde går tæt på fagbevægelsen.
”Vi gider ikke et lortesamfund” hedder en ny debatbog fra tidligere sektorformand i HK Privat Simon Tøgern, hvor han kommer med sit indspark til, hvordan vi redder den danske model.
Som titlen antyder, advarer Tøgern mod, at vi havner i deep shit i Danmark, hvis FH-fagbevægelsen ikke får flere medlemmer, og Akademikerne ikke indgår flere kollektive overenskomster for privatansatte ingeniører, økonomer og jurister.
I en helt anden genre er romanen ’Magt’ skrevet af journalisten Jakob Elkjær.
Selvom det er fiktion, er der ingen tvivl om, at romanen vil genoplive hele Lizette Risgaard-sagen. Jakob Elkjær var nemlig pressechef i FH under Lizette Risgaards regime, og nu har han med egne ord skrevet en roman inspireret af virkeligheden. Hovedpersonen arbejder i en fagforening, hvis kvindelige leder ”skal mandsopdækkes for ikke at gøre noget dumt”.
Maj byder også på kongresser i HK Handel og Politiforbundet. Men de butiksansattes sektorformand Mette Høgh og Politibetjentenes formand Heino Kegel har styr på tropperne, og her er der ikke lagt op til revolte af nogen slags.
Og mon ikke også debatten om soldaterløn tager til i fart frem mod sommerferien?
Her kan komme vejsidebomber mod den danske model fra Christiansborg alt imens, at forberedelserne til overenskomstfornyelsen på det offentlige område lige nu er i fuld gang.