
Da Mads Reinholdt var sekretariatschef i Socialpædagogerne, havde han et skilt stående på sit skrivebord, som mødte alle de ansatte med et spørgsmål:
"Hvilken værdi skaber det for medlemmerne?"
Skiltet var inspireret af Claus Hjort Frederiksen (V), der i sin tid som finansminister havde et lignende skilt stående på sit skrivebord, der spurgte resortministrene, hvor pengene skulle komme fra.
Skiltet skulle dengang sikre, at medlemmerne altid var i fokus. Men skiltet fortæller også en historie om Mads Reinholdts ledesesstil og metoder. Han foretrækker eksempelvis korte og handlingsangivende sætninger frem for alenlange strategipapirer.
"Jeg er vild med, at vi er enige om, hvor vi skal hen og gennem handling viser retningen, men meget lange dokumenter, der primært bor i skuffer, opponerer jeg imod. Så vil jeg hellere forsøge at have kortere sætninger om, hvad vi er sat i verden for," siger Mads Reinholdt.
Til nytår sætter Mads Reinholdt sig til rette ved det skrivebord i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som har stået tomt i godt og vel et halvt år: Direktørens.
A4 Overenskomst tegner i den anledning et portræt af den nye FH-direktør, og det er ord som åbentsinde, social og tilgængelig, der går igen, når tidligere arbejdsgivere og kolleger skal beskrive ham. Men beskrivelser som handlekraftig, tydelig og hård, når det gælder, følger med i samme åndedrag.
Ingen siger det direkte, men gemmer der sig bag den nye FH-direktørs umiddelbare gemytlighed en koldblodig leder?
Hovedpersonen selv forstår godt, hvis nogen kan få det indtryk.
"Der er nogen, der har sagt, at jeg er usentimental. Det er ikke, fordi det ikke er vigtigt, hvordan folk har det – for det er det - men det, som kommer før alt andet, er, at vi har opgaven i centrum. Det holder jeg fast i, og det er klart, at det kan virke lidt voldsomt for nogle indimellem," siger Mads Reinholdt.
Blå bog
Født 1981
Har tre børn og er gift. Uddannet cand.scient.pol fra Københavns Universitet, 2009. Var socialdemokratisk kandidat til regionsrådsvalget i 2005 og folketingsvalget i 2007, men blev ikke valgt.
CV
2020-2023: Forbrugerrådet Tænk, direktør
2017-2020: Socialpædagogerne, sekretariatschef
2016-2017: Socialpædagogerne, politisk chef
2015-2016: Socialpædagogerne, leder af kommunikation og public affairs
2013-2015: Socialpædagogerne, politisk organisatorisk konsulent
2011-2013: Dansk standard, public affairs-konsulent
2009-2011: Socialdemokratiet, politisk rådgiver i Bruxelles
Forandringsagenten
Mads Reinholdt er 42 år, uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet og bor i Vanløse med sin hustru og tre børn.
Han kommer fra en stilling som direktør i Forbrugerrådet Tænk, men for flere i FH vil han nok være bedre kendt for sin tid i Socialpædagogerne, hvor han begyndte som politisk konsulent og i løbet af fire år avancerede til sekretariatschef.
I begge stillinger huskes han for sin evne til at skabe forandring.
Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, var med til at ansætte Mads Reinholdt som sekretariatschef i 2017. Her blev han blandt andet sat i spidsen for en større organisationsændring.
"Det var en stor organisatorisk, men også kulturrel ændring. Han var meget vigtig i udviklingen af organisationen fra små ministerier til et samlet sekretariat med en fælles vision," siger Benny Andersen.
I 2020 blev han direktør i Forbrugerrådet Tænk, og det var bestyrelsesformand Anja Philip, der var med til ansætte ham.
"Han er ikke bleg for at lave de organisationstilpasninger, som skal til for, at det bliver effektivt. I Forbrugerrådet Tænk har han lavet et par organisationsændringer og senest har han slået vores kommunikations- og medlemsafdeling sammen, og så har han lavet et politisk center med to chefer," siger Anja Philip.
Blandts Reinholdts aftryk som direktør var også en ny adresse til Forbrugerrådet Tænk, så de fysiske rammer understøttede de ønskede organisationsændringer.
Anja Philip og Benny Andersen beskriver begge en tydelig og transparent leder, som står på mål for sine beslutninger.
"Selvom vi har været igennem nogle hårde år og har måttet gennem nogle ret hårde nedskæringer af forskellige grunde, så er han meget åben omkring udfordringerne, og hvordan vi håndterer det. Det gør, at medarbejderne har følt sig trygge i, at det nok skal gå," siger Anja Philip.
"Han er en leder, der stiller krav. Han er altid parat til at lytte til gode råd om andre måder at gøre tingene på. Men han fastholder altid kursen," siger Benny Andersen.
Mads Reinholdt kan godt genkende beskrivelsen.
"Jeg har truffet, og jeg kommer til at træffe flere, svære beslutninger. Det skal man kunne som leder, ellers er man bare til pynt. Men når man gør det, er man også nødt til at være tydelig omkring det, stå på mål for det og ikke gemme sig," siger Mads Reinholdt.
En direktør i påskeharekostume
Det er dog ikke kun hans lederskab, han vil blive husket for på sine tidligere arbejdspladser. Det er også hans sociale egenskaber og helt konkret hans hang til quiz og spil. Han er nemlig slet og ret et legebarn, lyder det.
Både i Socialpædagogerne og i Forbrugerrådet Tænk har Mads Reinholdt stået for en lang række quizzer. Og i mange tilfælde selv vundet dem.
"Vi havde adskillige konkurrencer i alt muligt og han fandt altid på at lave en quiz. Og det var ikke for sjov, det handlede om at vinde," siger Socialpædagogernes formand Benny Andersen.
Mads Reinholdt er i det hele taget en leder, der ikke tager sig selv alt for højtideligt. Og det er legene og quizzerne et godt eksempel på, påpeger flere kilder.
Et andet godt eksempel er, at Mads Reinholdt i påsken 2023 indfriede et gammelt løfte og hoppede i et påskeharekostume og delte chokoladeæg ud i Forbrugerrådet Tænk. Det bekræfter Mads Reinholdt selv, og kostumet skulle angiveligt ikke være blevet bortskaffet endnu.
Quizzerne, konkurrencementaliteten og den uhøjtidelige tilgang til sig selv har altid været kendetegnende for Mads Reinholdt, mener Michael Vindfeldt (S), der er borgmester i Frederiksberg Kommune og en af Reinholdts tætte venner gennem mange år.
"Det der med at sætte sig selv i centrum også på en lidt fjollet måde, det er ret kendetegnende for Mads," siger Michael Vindfeldt.
De mødte hinanden i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) i starten af 00'erne, og de lærte hinanden at kende på højskole og boede sidenhen først i bofællesskab og siden også på kollegium sammen i flere år.
Men også målrettetheden har altid kendetegnet Mads Reinholdt, siger han.
"Han har altid været en leder. Han er målrettet, og han har aldrig været konfliktsky, uden hverken samtidig at være konfliktsøgende eller konfliktoptrappende," siger Michael Vindfeldt.
Hans største udfordring
Mads Reinholdts største styrke beskrives af de fleste som hans handlekraft. Den styrke har imidlertid også en bagside, som stort set alle hans tidligere samarbejdspartnere fremhæver: Han er utålmodig.
Og på en måde så det kommer fysisk til udtryk, hvor han vrider sig i stolen, når det hele går lidt for trægt.
Men det ved Mads Reinholdt godt selv.
"Jeg ved, at jeg er nem at afkode, og jeg synes eksempelvis at lange møder, hvor der ikke er fremdrift, er enerverende. Jeg arbejder på det, men er ikke i mål," siger Mads Reinholdt.
Utålmodigheden er imidlertid også en kilde til en de andre egenskaber, han tilskrives: At tænke tværgående. Han kaster sig med stor iver over alle opgaver, uanset om det er et økonomisystem, et it-system eller en kommunikationsstrategi, lyder det.
"Jeg har temmelig rastløs energi. Den trives godt i at dykke ned i forskellige ting," siger Mads Reinholdt.
Han peger dog alligevel på, at utålmodigheden bliver den største udfordring i hans nye stilling.
"Jeg skal holde min tålmodighed i ave. I Forbrugerrådet Tænk var der kortere vej fra tanke til handling, fordi kompleksiteten trods alt var mindre. Det er en spændende udfordring, men det kræver en omstilling," siger Mads Reinholdt.
Kommer der så til også at stå et skilt med et simpelt budskab på FH-direktørens nye kontor?
Nej, lyder det fra Mads Reinholdt.
Men når han er faldet på plads, vil han kigge på, hvilke "små mindre hverdagsstrategifortællinger", der kunne virke, tilføjer den nye FH-direktør.