A4 Overenskomst
Køb abonnement

Overraskende exit: Anja C. Jensen ville mere med HK, end hun fik lov til af baglandet

Fagpolitik|
7. februar 2025 kl. 6.00
| Foto: A4
KOMMENTAR: 200.000 HK-medlemmer skal have ny HK-formand til november. Endnu er der ingen officielle kandidater til at overtage den magtfulde post efter Anja C. Jensen. Men magtkampen er allerede i gang, og her skal der være de rette balancer mellem sektorer, afdelinger, køn og geografi.

Hovedbestyrelsesmødet i HK’s forbundshus var kun lige begyndt onsdag formiddag klokken 10. Kaffekopperne fyldt. Forude lå to dages møde med en lang dagsorden. Forbundsformand Anja C. Jensen bød velkommen.

Og så lod hun bomben springe. 

Den markante og farvestrålende formand, der kørte knaldrød Tesla, trak tæppet væk under Lizette Risgaard og netop har lanceret en ny og mere solidarisk kontingentmodel meddelte, at hun ikke genopstiller som formand, når HK holder kongres i begyndelsen af november. 

”Det er en svær, men rigtig beslutning – for både mig og for HK,” lyder det fra Anja C. Jensen. Stregerne til fremtidens HK er ved at blive sat, og Anja C. Jensen har tilsyneladende vurderet, at hun ikke kunne komme meget længere i den helt nødvendige fornyelsesproces, som Danmarks andet største fagforbund er i fuld gang med. 

Stemt ned i hovedbestyrelsen

Anja C. Jensen gik til valg på, at HK ikke bare skulle småjustere kursen, men lægge den helt om. 

”For uanset hvordan vi vender og drejer det lige nu, så driver vi langt henad vejen i dag en fagforening anno 2025 med en struktur fra 2007. Det er både over 17 år og over 100.000 medlemmer siden," noterer hun i sin afsked.

Det korte af det lange er, at Anja C. Jensen ville mere med HK, end hun fik lov til af baglandet. Hun fik på puklen for at ville centralisere, og måtte på et tidspunkt fyre forbundssekretær Marianne Heide for at få ro på bagsmækken.

”Forbundshuset ville styre for meget. Men HK er ikke en koncern, men en medlemsdrevet fagforening,” noterer en topkilde, der kalder Anja C. Jensens beslutning om at træde tilbage yderst fornuftig. 

Samarbejdet med de syv lokalafdelinger og fire sektorer har ifølge flere kilder knaget i et stykke tid. Hun fik sværere og sværere ved at få noget igennem.

Blev stemt ned i sin egen hovedbestyrelse. Lokalafdelingerne har været bestyrtede over forslag, der ville forringe deres økonomi betragteligt. Så internt i HK har der været dramatik og uro omkring Anja C. Jensen længe. 

På fornavn med medlemmerne

Det har der også været i FH-familien, hvor Anja C. Jensen kom i ’bad standing’, da hun i april 2023 løb fra en aftale i FH’s forretningsudvalg om, at anklagerne om Lizette Risgaards angivelige upassende adfærd skulle undersøges. Da HK-formanden efter få timer meddelte, at HK ikke længere havde tillid til Lizette Risgaard, fældede hun reelt Lizette Risgaard men samtidig svækkede hun sin egen troværdighed internt i fagbevægelsen. 

Men mange laboranter, administrative medarbejdere, jobkonsulenter og tandklinikassistenter har elsket deres markante formand. Den tidligere hotelreceptionist, der skrev historie og blev HK’s første kvindelige formand i 120 år har været synlig.

Medlemmerne kom på fornavn med Anja og har været stolte af at se hende på tv-skærmen og tale med store bogstaver om stress og arbejdsmiljø.  Da hun blev valgt i efteråret 2021 sagde hun, at drømmen var at gøre det tydeligt for alle, at HK’erne udgør kittet i størstedelen af danske virksomheder og på offentlige arbejdspladser som rådhuse, hospitaler og skoler. 

Blandt medlemmerne har hun også fået ros for at lande en helt ny og mere retfærdig kontingentmodel og udbrede kollektive lønforsikringer. Så Anja C. Jensen har også store sejre som HK-formand.

Tradition for kampvalg

Men om knap ni måneder træder hun af. I HK er der tradition for formandsvalg. Da Kim Simonsen sagde farvel ved kongressen i 2021, var der to kandidater i et tæt og dramatisk formandsvalg. Anja C. Jensen slog sin modkandidat Martin Rasmussen på et hængende hår.

Hun fik 178 stemmer. Han fik 173 stemmer. 

Hvem der overhovedet er formandskandidater, når HK-kongressen skal stemme onsdag 5. november, er endnu uvist.

Men her kommer en stribe kandidater, som en række kilder nævner som oplagte muligheder:

Mads Samsing, næstformand i HK Danmark, formand for HK’s A-kasse og tidligere næstformand i HK Kommunal. Flere kilder peger på, at han har været en eminent næstformand. Arbejdsom og respekteret. Han kunne sagtens blive den næste HK-formand, men spørgsmålet er, om et kvindedomineret forbund igen vil have en mand i toppen? Og om han vil? Flere kilder pointerer, at han er sikret et genvalg på næstformandsposten, hvis han går efter det. Fordi det vil være godt for stabiliteten i HK.

Mette Høgh, sektorformand i HK Handel med 28.000 medlemmer. Hun har stået i spidsen for butiks- og lageransatte siden 2021 og i lyntempo markeret sig som en dygtig forhandler og synlig formand. Hun havnede på en flot plads 65 på A4’s liste over de 100 mest magtfulde i den danske model. Lige nu er hun begravet i overenskomstforhandlinger i Dansk Erhverv. 

Kim Jung Olsen, sektorformand i HK Privat. Som topboss i HK’s største sektor med knap 62.000 erhvervsaktive medlemmer har man masser af magt internt i HK. Sidder med i CO Industris inderkreds og har taget teten i HK med en ny og professionaliseret organiseringsindsats. Hvis han går efter formandsposten, skal der vælges en kvinde som næstformand. Det vil være utænkeligt med to mænd i spidsen. Lige nu sidder Kim Jung Olsen begravet i forhandlinger om nye overenskomster, og før de er landet og stemt hjem i april vil han næppe melde ud om han er kandidat eller ej. 

Marianne Vind, socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet siden 2019. Hun er uddannet hospitalslaborant, har været formand i Dansk Laborant-forening og næstformand i HK Privat, inden hun satte kursen mod Bruxelles. Hun er synlig og nyder stor respekt i HK og kan det politiske spil på både Christiansborg og i EU, ligesom dansk erhvervsliv kender hende. 

Ditte Gottlieb Bredahl, formand for HK Kommunal Hovedstaden. Lægesekretæren har sat sig solidt i HK og er dygtig til at kommunikere. Hun har sågar også holdt 1. Maj tale på hovedscenen i Fælledparken i 2023, da hun med få dages varsel afløste Lizette Risgaard som hovedtaler. Men hun er allerede udråbt som kronprinsesse i HK Kommunal, når Lene Roed på et tidspunkt stopper. 

Sofie Berg Axelsen, formand for HK Handel Hovedstaden Den 30-årige formand er måske nok et wildcard, men ikke desto mindre har hun politisk og faglig gennemslagskraft og kan være et friskt og ungt pust i organisationen. I en ung alder har hun allerede erfaring med at forhandle overenskomster og lede en større afdeling med 30 ansatte. 

Til gengæld er forventningen ikke, at hverken sektorformand i HK Kommunal Lene Roed eller sektorformand i HK Stat Heidi Juhl stiller op til formandsposten.

Lene Roed har alderen imod sig og har rigeligt at tage fat på i sin egen sektor med at afbøde konsekvenserne af en kommende beskæftigelsesreform, der nedlægger jobcentrene og skaber stor uro blandt hendes medlemmer. Dertil kommer, at der allerede i 2026 skal forhandles overenskomster for offentligt ansatte, hvor Lene Roed spiller en central rolle i Forhandlingsfællesskabet. 

Heidi Juhl har kun siddet på formandsposten i HK Stat et lille år og skal i gang med sin første overenskomstfornyelse næste år, ligesom der også er reformer på vej, der rammer HK-ansatte i staten. Det vil være ødelæggende for HK Stat at skulle igennem endnu et formandsskifte allerede.

Andre kandidater fra lokalafdelingerne kan sagtens komme på banen. Der er mange balancer, der skal være på plads, når en kæmpe organisation med to private sektorer, to offentlige sektorer og syv afdelinger skal vælge formand. Geografien betyder også noget, for københavnerne skal ikke sætte sig på hele organisationen. Endelig spiller køn en helt central rolle i et formandsvalg i HK, hvor otte ud af ti medlemmer er kvinder. 

Selvom bomben om Anja’s exit lige er sprunget, er magtspillet om, hvem der skal rykke helt til tops på femte sal i HK’s forbundshus allerede i fuld gang. 

Lige nu er kun en ting sikkert: Den nye formand kommer ikke til at køre Tesla. 

Mere fra A4 Overenskomst

GDPR