A4 Overenskomst
Køb abonnement

Øget kamp om medlemmer fører til ny strategi og topledelse i Tekniq Arbejdsgiverne

Arbejdsgivere|
20. august 2024 kl. 6.00
Tekniq Arbejdsgiverne har fået ny direktion som et led i at styrke deres 2027-strategi. Det skyldes den øgede konkurrence blandt arbejdsgiverorganisationerne, fortæller underdirektør Nicolai Siegumfeldt. | Foto: Tekniq Arbejdsgiverne.
INTERVIEW: Øget konkurrence blandt arbejdsgiverorganisationerne har nødvendiggjort en ny strategi i Tekniq Arbejdsgiverne, der blandt andet indebærer mere slagkraftig politisk interessevaretagelse. Installationsgiganten Bravidas udmeldelse er ærgerlig, men ikke katastrofal, lyder det fra underdirektør Nicolai Siegumfeldt.

I september 2023 lancerede Tekniq Arbejdsgiverne en ny strategi, der skulle styrke arbejdsgiverorganisationen. Nu bliver strategien fulgt op af en ny direktion, der særligt skal have et strategisk fokus.

Ifølge Nicolai Siegumfeldt, der er underdirektør for medlemmer og bæredygtighed i Tekniq Arbejdsgiverne, hænger udpegelsen af den nye direktion sammen med en skærpet konkurrence blandt arbejdsgiverorganisationerne. 

"Vores svar på den øgede konkurrence er en styrkelse af vores strategi, og et led i det er den nye direktion. Vi vil fortsat være organisationen for virksomheder inden for det tekniske erhvervsliv," siger han.

Mistede installationsgigant

I maj fik den skærpede konkurrence mellem arbejdsgiverorganisationerne et konkret udtryk. Her mistede Tekniq Arbejdsgiverne sin største medlemsvirksomhed, Bravida, der har 3.000 danske medarbejdere. Bravida skiftede til Dansk Industri, og installationsvirksomhedens administrerende direktør, Christian Lindskov Alsø , lagde i sin begrundelse for skiftet særlig vægt på Dansk Industris størrelse og politiske gennemslagskraft.

Nicolai Siegumfeldt understreger, at udpegelsen af Tekniq Arbejdsgivernes nye direktion ikke hænger direkte sammen med Bravidas exit. Men Bravidas brud med Tekniq Arbejdsgiverne et udtryk for den skærpede konkurrence, der har krævet en ny strategi og en ny direktion.

"Bravidas udmeldelse er et symptom på noget mere generelt. Den naturlighed, der tidligere var om, hvor man var medlem, er der ikke længere. Man gennemgår hele tiden sin forretning og ser, hvor man skal være," siger Nicolai Siegumfeldt.

Han er ærgerlig over, at Bravida ikke længere er en del af Tekniq Arbejdsgiverne, men mener samtidig ikke, at udmeldelsen er katastrofal for arbejdsgiverorgansationen.

"Det er rigtig ærgerligt, for Bravida var et stort og vigtigt medlem. Men vi vinder også medlemmer. Det går begge veje," siger Nicolai Siegumfeldt.

Ny direktion skal have det strategiske overblik

Som et led i Tekniq Arbejdsgivernes 2027-strategi, der blev fremlagt i september 2023, præsenterede man i juli 2024 en ny direktion. I den forbindelse tilbød man de to mangeårige underdirektører Tina Voldby og Erling Ernstsen at fortsætte som henholdsvis uddannelsesunderdirektør og økonomichef uden for direktionen. Dette tilbud valgte de begge at takke nej til.

Ifølge Nicolai Siegumfeldt bliver den nyoprettede direktions primære opgave at tage sig af det strategiske fokus.

"Udpegelsen af den nye direktion handler om at styrke det strategiske niveau i organisationen. Det bliver en direktion, der rykker en smule længere væk fra den daglige drift, men til gengæld kommer der et meget stærkt strategisk ledelsesniveau og et styrket fokus på strategien," siger han.

Samtidig vil beslutningskraften på en række områder rykke tættere på de enkelte teams.

Øget fokus på det politiske

Selve strategien handler blandt andet om at forbedre Tekniq Arbejdsgivernes medlemsservice og at sætte fokus på digitalisering og bæredygtighed. Men også når det gælder den politiske interessevaretagelse, skal arbejdsgiverorganisationen være mere synlig.

"Vi har i de senere år styrket vores interessevaretagelse for at kunne sætte et stærkere aftryk. Det er noget Tekniq Arbejdsgiverne traditionelt har været rigtig gode til på nogle måske lidt snævre, branchenære områder. Men vi vil også gerne have en tilstedeværelse på nogle bredere politiske dagsordener. Og det mener jeg egentlig, at vi efterhånden lykkes med," siger Nicolai Siegumfeldt.

De politiske dagsordener, Tekniq Arbejdsgiverne går ind i, skal dog stadig være relevante for organisationens medlemmer.

"Vi mener ikke nødvendigvis enormt meget om skattepolitik. Men lige præcis arveafgiften, kan vi godt finde på at mene noget om, fordi vi har mange ejerledede virksomheder," siger Nicolai Siegumfeldt.

Et andet centralt politisk emne for Tekniq Arbejdsgiverne er ifølge Nicolai Siegumfeldt rekruttering af arbejdskraft.

"Der er et voksende behov for arbejdskraft i vores brancher. Det er et område, hvor vi gerne vil påvirke politikken, og hvor vi samtidig har en tæt dialog med vores modparter på arbejdstagersiden," siger han.

Løbende konsolidering

Tekniq Arbejdsgiverne er også opmærksom på den udvikling, hvor arbejdsgiverorganisationerne i stigende grad slår sig sammen.

"Trenden er, at der er en stor grad af konsolidering mellem organisationerne. Og den løbende konsolidering er vi jo også selv et resultat af. Vi ser en udvikling, hvor mange brancher slår sig sammen, og det er vigtigt for os at kunne favne hele det tekniske erhvervsliv," siger han.

Om der er brug for yderligere konsolidering, vil Nicolai Siegumfeldt dog ikke give et bud på.

Han er ikke desto mindre sikker på, at Tekniq Arbejdsgiverne stadig vil være at finde i arbejdsgiverlandskabet om fem år.

"Vores bestyrelse har sat retningen med 2027-strategien. Det er den, vi arbejder efter. Tekniq Arbejdsgiverne er organisationen for virksomheder inden for det tekniske erhvervsliv, og når vi lykkes med strategien, vil vi fortsat tiltrække virksomhederne i de tekniske brancher," fastslår han.

Mere fra A4 Overenskomst

GDPR