A4 Overenskomst
Køb abonnement

Kontingentet er et "betændt område" for fagforbundene: Nu overvejer flere at foretage ændringer

Organisering|
22. december 2023 kl. 6.00
Ved FOAs kongres vedtog et flertal nemlig en række principper, der skal være udgangspunkt for en snak om ændringer i FOA's kontingent.  | Foto: Rasmus Hargaard Breum
Hos HK, BUPL, FOA og Socialpædagogerne gør man sig tanker om at justere i kontingentet, og her ønsker nogle forbund at tilpasse beløbet til det enkelte medlem. Arbejdsmarkedsforsker peger på, hvordan fagforbundene kan få inspiration fra arbejdsgiverorganisationerne.

Selvom det er et følsomt emne blandt fagforbundene, blev der ved FOAs kongres i slutningen af november åbnet for en snak om kontingentet. 

Her vedtog et flertal nemlig en række principper, der skal være udgangspunkt for en snak om ændringer i FOA's kontingent. 

“Vi skal i FOA kigge på, om vi har den rigtige kontingentstruktur, og overveje om vi kan vi gøre noget andet,” siger fagpolitisk ordfører hos FOA Helena Mikkelsen til A4 Overenskomst. 

Også hos HK, BUPL og Socialpædagogerne har man gjort sig tanker om, hvilket kontingent der er det rigtige, og hvordan strukturen kan finpudses. 

Arbejdsmarkedsforsker hos Faos Christian Lyhne Ibsen peger på flere muligheder for at ændre i kontingentet. 

Ifølge ham kan justeringer hos fagforbundene blive nødvendige set i lyset af fagbevægelsens medlemsflugt, selvom han udtrykker, at det er “betændt område” for fagforbundene. 

“Fagforbundene kan i hvert fald ikke bare lade stå til. Det er ikke en mulighed længere,“ siger Christian Lyhne Ibsen. 

Flere vil justere kontingentet

Hos FOA vil man se på en række forskellige justeringer i kontingentet - og det indebærer også de mere sædvanlige overvejelser, fortæller Helena Mikkelsen. 

“Der er jo altid en snak om, hvorvidt vi skal sætte kontingentet ned. Målet er selvfølgelig altid at ramme så lavt muligt kontingent for medlemmerne og samtidig sikre en god kvalitet i medlemsservicen,” siger Helena Mikkelsen. 

Hos BUPL har man ikke foretaget ændringer i kontingentet i 13 år, lyder det fra hovedkasserer og medlem af forretningsudvalget i BUPL Lasse Bjerg Jørgensen. Men frem mod forbundets kongres i 2024 vil man tage stilling til, hvad der skal ske med kontingentet hos BUPL, skriver han i et skriftligt svar til A4 Overenskomst.

Hos Socialpædagogerne har man indtil nu ligeledes ønsket at fastfryse kontingentet i en årrække, men små justeringer er nu undervejs, lyder det fra forbundskasserer hos Socialpædagogerne, Michael Madsen.

“Til næste år vil kontingentet stige med 26 kroner, som dækker over to års pris- og lønudvikling,” skriver Michael Madsen i et skriftligt svar.

Forskelligt efter behov 

Et af principperne for FOA’s overvejelser om kontingentet lyder, at fagforbundet vil se på kontingenttyper, der matcher forskellige behov hos FOAs medlemmer. 

Her har Helena Mikkelsen blandt andet rettet blikket mod kontingentet hos andre fagforbund. 

“Jeg ved jo, at 3F har lavet et studiemedlemskab. Det, synes jeg, er interessant at kigge på fra et FOA-perspektiv, fordi der også er en helt politisk debat i forhold til det her med fritidsjob,” nævner Helena Mikkelsen. 

Hun peger samtidig på muligheden for at kunne sætte sit medlemskab i bero, når man er på barsel. 

Ifølge arbejdsmarkedsforsker hos Faos Christian Lyhne Ibsen er det da også en god idé at overveje en kontingentstruktur, der rummer forskellige muligheder for medlemmerne.

Når han ser på, hvordan arbejdsgiverorganisationerne er bygget op, hæfter han sig blandt andet ved, at virksomheder, der ikke har indgået en overenskomst, betaler et mindre kontingent til arbejdsgiverorganisationerne. 

“Det er jo sådan noget, hvor man kunne spørge sig selv, om fagbevægelsen skulle have et lavere medlemskab for folk, der arbejder på en virksomhed, som ikke har en overenskomst endnu,” siger Christian Lyhne Ibsen. 

Forskelligt efter indkomst

Hos FOA har man allerede vedtaget en måde at differentiere medlemskaberne på, som tager udgangspunkt i medlemmernes indkomst. 

Fra 1. januar 2024 vil prisen for FOA’s elevkontingent nemlig afhænge af, om medlemmerne tjener over eller under den maksimale dagpengesats. 

“Det er jo sådan set, fordi der jo er en forskel på, hvad man tjener som elev," siger Helena Mikkelsen. 

Og FOA er ikke alene om at ville fastsætte kontingentet på baggrund af medlemmernes indkomst. 

Hos HK har hovedbestyrelsen i sidste uge vedtaget flere justeringer i kontingentet, herunder at medlemmer med lavest indkomst betaler mindre for kontingentet. 

“Vi ved, at der er nogle af vores medlemmer, som har en løn, der ikke gør, at de kan få udbetaling på lønforsikringen. Derfor synes vi, at det er både rimeligt og retfærdigt, at de får en rabat,” siger Anja C. Jensen til A4 Overenskomst. 

LÆS OGSÅ: HK vedtager ny kontingentmodel med lønforsikring på tværs af sektorer og rabat til lavtlønnede

Og netop en differentiering på baggrund af indkomst vil være en “mere solidarisk” løsning, mener arbejdsmarkedsforsker Christian Lyhne Ibsen. 

“Her ligger jo den idé, at kontingentet skal være noget, hvor vi betaler efter evne, og dem, der tjener mere, skal betale mere, og dem, der tjener mindre, skal betale mindre,” siger Christian Lyhne Ibsen. 

Selvom forslaget om et indtægtsbaseret kontingent ifølge Helena Mikkelsen er “utrolig solidarisk”, er det ikke afgjort, om det er den vej, man vil gå hos FOA.

“Jeg tror, jeg vil sige, at vi går ind i arbejdet med åbent sind og kigger på, hvad der giver mening,” siger Helena Mikkelsen. 

Mere fra A4 Overenskomst

GDPR