A4 Overenskomst
Køb abonnement

Kogebogsforfatteren har opskriften på at styrke tilliden til sygeplejerskerne

Portræt|
26. april 2022 kl. 6.00
Efter den langvarige sygeplejerskekonflikt i 2021, er Regionernes nye chefforhandler Heino Knudsen fuldt ud klar over, at der venter ham store udfordringer de kommende år, når ligeløn efter al sandsynlighed igen bliver det allestedsnærværende tema. Pressefoto: Steen Brogaard
Efter sidste års sygeplejerskekonflikt skal regionernes nye chefforhandler bruge kræfterne på at klinke skårene. Heino Knudsen er bevidst om, at OK24 skal være en aftale, som øger tilfredsheden hos sundhedsvæsenets medarbejdere.

Han får rigeligt at se til i de kommende år, Heino Knudsen, regionernes debuterende chefforhandler af overenskomsterne.

For en måned siden tiltrådte region Sjællands førstemand posten som formand for Regionernes løn- og praksisudvalg. Knudsen tog over efter sin socialdemokratiske partifælle Anders Kühnau, der efter otte år trådte tilbage som chefforhandler for i stedet at hellige sig den nye post som formand for Danske Regioner.

Som regionsrådsformand var Heino Knudsen naturligvis tæt på forhandlingerne om OK21. Så han har allerede en god portion insiderviden om sin kommende hovedrolle ved de offentlige overenskomstforhandlinger i 2024, OK24.

LÆS OGSÅ: Regionernes nye formand: Jeg har aldrig forstået skurkerollen i sygeplejerskekonflikten

Og efter den langvarige og udmarvende sygeplejerskekonflikt i ’21, er han fuldt ud klar over, at der venter ham nogle kæmpe udfordringer de kommende år, når ligeløn efter al sandsynlighed igen bliver det allestedsnærværende tema.

- Efter sidste års konflikt er der ingen tvivl om, at der venter en stor opgave med at få enderne til at mødes. Jeg er overbevist om, at det kan lade sig gøre, men det bliver hårdt arbejde, siger Heino Knudsen.

Vi mangler i høj grad arbejdskraft, og derfor er det jo katastrofalt, at vi har fået skabt en kultur, hvor deltid er den foretrukne arbejdsform blandt mange
Heino Knudsen, formand for Regionernes løn- og praksisudvalg

Nøjagtig som sin forgænger er han helt med på, at sundhedsvæsenet er hårdt presset. Der er for mange, der løber alt for stærkt, konstaterer Heino Knudsen.

- Jeg håber, at jeg kan være med til at lande nogle aftaler, som både medarbejdere og arbejdsgivere kan se sig selv i.

Flere skal på fuldtid

Sundhedssektoren er fyldt med ledige stillinger. Ifølge Heino Knudsen vil det være en del af løsningen, hvis man kan få flere deltidsansatte til at gå op på en fuld 37-timersuge.

- Vi mangler i høj grad arbejdskraft, og derfor er det jo katastrofalt, at vi har fået skabt en kultur, hvor deltid er den foretrukne arbejdsform blandt mange. Det har vi som arbejdsgivere et kæmpestort ansvar for at ændre på, fastslår Heino Knudsen.

Heino Knudsen vil sammen med de faglige organisationer skabe nogle nye rammer for arbejdslivet. Det skal indrettes på en måde, så det i langt mindre grad end i dag står i vejen for et velfungerende familieliv. Det kan blandt andet gøres ved at fordele de skæve vagter på langt flere medarbejdere end i dag.

- Vi har i for mange år ladet udviklingen gå i den forkerte retning. Det er vi nødt til at få ændret på, påpeger han.

Ligger ikke søvnløs over udsigt til skurkerolle

Mange sygeplejersker opfattede Anders Kühnau som skurken under sidste års langvarige strejke. Den sluttede som bekendt nærmest resultatløst og derfor smerteligt for sygeplejerskerne. De vendte slukørede og frustrerede tilbage til hospitalerne.

Fra sin plads på første parket fulgte Heino Knudsen med i en konflikt, han gerne havde været foruden. Alligevel er han fuldstændig afklaret med, at han sagtens kan befinde sig i orkanens øje ved OK24.

- Grundlæggende er der ingen, som ønsker konflikt. Men det er jo et værktøj, vi har i den danske model, og som vi værner om. Selvfølgelig vil jeg gerne undgå konflikter, men jeg har stor respekt for, at vi kan havne i den situation igen, fortæller Heino Knudsen.

Risikoen for flere konflikter forstyrrer dog ikke hans nattesøvn.

- Hvis jeg tænkte sådan, ville jeg jo blive nervøs for opgaven, og så skal man ikke tage sådan en opgave.

- Jeg er et B-menneske, så jeg kan faktisk godt lide at tænke om aftenen. Men hvis jeg ligger søvnløs, skyldes det bestemt ikke nervøsitet for arbejdet som ny chefforhandler. Når det er sagt, har jeg stor respekt for opgaven, som jeg vil gå til med ydmyghed og grundighed, fortæller nakskovitten.

Heino Knudsen vil sammen med de faglige organisationer skabe nye rammer for arbejdslivet. Det skal indrettes på en måde, så det i langt mindre grad end i dag står i vejen for et velfungerende familieliv. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Selv om OK24 først skal underskrives om et par år, er vejen dertil nærmest en evigt levende proces. I den kommende tid skal Heino Knudsen holde kaffemøder med fagbevægelsen, hvor parterne i mindre formelle rammer drøfter kursen. Så Knudsen er klar til at snakke både mangel på arbejdskraft og utilfredshed med lønnen blandt især de ansatte i de kvindedominerende fag.

- Vi kommer ikke udenom at drøfte lønnen. Jeg er glad for, at vi nu har en lønstrukturkomité, så vi kan blive klogere på, hvor der eventuelt er nogle skævheder. Mit største ønske i det arbejde er, at man er enige om grundlaget, siger Heino Knudsen.

Han er bevidst om, at sidste års konflikt skabte mistillid til arbejdsgiverne blandt især sygeplejersker. Så der skal bruges kræfter på at genskabe et godt forhold.

- Tilliden er hele nøglen og fundamentet, og det skaber vi ikke blot ved at tale om det. Det er også noget, som skabes med nogle af de ændringer, der er behov for i sundhedsvæsenet.

Sælger og børnebogsforfatter

Heino Knudsen har aldrig haft en karriereplan. Oprindeligt er han erhvervsuddannet, og selvom faderen var socialdemokratisk lokalformand, lå det ikke i kortene, at han skulle samme vej.

Når det alligevel blev sådan, skyldes det et telefonopkald for små ti år siden. Dengang i 2013 fik Heino Knudsen Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen i røret. Han opfordrede Knudsen til at gå ind i politik.

To år efter var han spidskandidat til regionsrådsvalget. På det tidspunkt havde Socialdemokratiet det svært med landspolitikken.

Alligevel fik Heino Knudsen et kanonvalg i 2017, da han med 23.463 personlige krydser blev den største stemmesluger i Region Sjællands historie. Resultatet satte Knudsen i regionens formandsstol. Fire år senere sad Knudsens S endnu tungere i sædet, da han med 50.868 personlige stemmer slog sin egen rekord med længder.

LÆS OGSÅ: Tesfaye affejer Lizette Risgaards frygt for social dumping af ukrainere

Heino Knudsen er glad og stolt over den store opbakning, men det forpligter, fastslår han. Han forsøger hver dag at gøre sig fortjent til vælgernes opbakning.

Socialdemokraten mener, at vælgerne har kvitteret for den åbenhed, han står for. En åbenhed han lover at bringe med sig videre i jobbet som chefforhandler.

- Jeg tror på den synlige dialog. Vi skal gå til udfordringer med åbne øjne, og det skal ske med en tro på, at vi kan løse dem, fortæller Heino Knudsen.

Sidste år udgav den nye chefforhandler en kogebog med bidrag fra blandt andre Poul Nyrup Rasmussen og Claus Meyer. Overskuddet fra salget går ubeskåret til Børneulykkesfonden og Headspace, som er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til sårbare børn og unge.

I sin nye rolle får Heino Knudsen formentlig ikke tid til at skrive flere kogebøger. Ligesom med den politiske karriere, opstod muligheden for at blive chefforhandler pludselig, da Anders Kühnau blev formand for Danske Regioner.

- Jeg blev glad, da der så blev peget på mig som afløser. Det er en både spændende og meget vigtig opgave. For fire år siden havde jeg nok været betænkelig ved at takke ja, men nu føler jeg mig klar.

Heino Knudsen - blå bog

Født 24. oktober 1979 i Nakskov.

Erhvervsuddannet og har blandt andet arbejdet som sælger på erhvervsuddannelsen CELF.

Marts 2022 Formand for Regionernes løn- og praksisudvalg, og derfor arbejdsgiver-chefforhandler i overenskomstforhandlingerne med regionernes arbejdstagere. OK21 er en treårig aftale, der om godt to år skal afløses af OK24.

Siden 2017 rådsformand i Region Sjælland, valgt for Socialdemokratiet.

Genvalgt i november 2021 med over 50.000 personlige stemmer, det bedste valg i regionen nogensinde.

2014 - 2017 Byrådsmedlem og kulturudvalgsformand i Lolland Kommune.

2018 - 2022 Formand for Danske Regioners miljøudvalg.

2022- Formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, RLTN

Mere fra A4 Overenskomst

GDPR