
Enhedsliste-lokalpolitiker og formand for 3F Esbjerg Transport Henning Overgaard behøvede ingen mikrofon, da han en kold februardag i 2015 stillede sig op på rådhustrapperne og spontant begyndte at tordne mod kommunens nye indkøbspolitik.
- Det gør sgu ondt på mig, at man i den kommune, jeg er opvokset i, skal leve med retningslinjer, der ikke vil sikre danske- løn og arbejdsvilkår, når vi investerer borgernes penge. Vi vil slås alt, hvad vi kan for at få omgjort det!, sagde Overgaard til den faglige demonstration og blev mødt med hujen.
- De spilleregler, der gælder, hvor jeg er vokset op, kan jeg ikke bruge oppe i byrådssalen - så jeg må nok acceptere, at det bliver de demokratiske spilleregler, der afgør det. Men husk, at kampen ikke er slut i dag. God kamp!
LÆS OGSÅ: Der lægges kongekabale i 3F: Ny formand kan blive kronet uden kampvalg
Den i dag 50-årige forbundssekretær beskrives som 'den ægte vare': Fagforeningsmand ind til knoglerne og stadig med et ben i den virkelige verden.
Nu kan Henning Overgaard, hvis faglige karriere begyndte med valget til sikkerhedsrepræsentant i et frysehus på Esbjerg havn i 1992, stige helt til tops som en af landets mest magtfulde fagbosser, efter at han fredag aften meldte sit kandidatur som formand for 3F.
- Efter grundige overvejelser og snak med både familien og gode kolleger har jeg besluttet at sige ja tak til at være kandidat. Til at fortsætte med at levere resultater for 3Fs medlemmer, i samarbejde med den øvrige ledelse og de mange tusind ildsjæle i vores fællesskab, skrev han i et opslag på facebook.
I krogene hviskes der stadig om hans socialistiske fortid. Men Henning Overgaard er på få år gået fra at være en outsider, der ifølge centrale 3F-kilder blev mødt med skepsis i formandssekretariatet, til at blive accepteret som et habilt bud på en formand for 3F.
Ølkasseslagkraft
Når Henning Overgaard taler dunder om moderne daglejere, nævner han gerne sine forældre: Havnearbejderen og 'fiskepigen', der måtte møde op på Esbjerg Havn og håbe på, at der var arbejde til dem.
Efter et kortvarigt møde med handelsskolens grundforløb, sluttede Overgaard sig som 18-årig til forældrene på havnen som ufaglært kølehusarbejder, hvor han slæbte frosne dyrekroppe på op til 100 kilo. Det hårde job forstærkede de grundholdninger om solidaritet og faglig kamp, som Overgaard voksede op med.
Efter fire år som frysehusets tillidsrepræsentant blev han som 29-årig fagforeningsmand på fuldtid og Henning Overgaard, nu kontorbestyrer i SiD Transport Esbjerg, begyndte at dukke op i lokalaviserne - gerne med et sprog, som ikke var til at misforstå, når medlemmernes rettigheder blev overtrådt.
Overgaards evne til at tale i slagkraftige ølkasse-vendinger fremhæves som et fortrin. Pressen ser overskrifter for sig, og medlemmer slår i bordet og råber 'hørt!', når Overgaard revser skurkagtige arbejdsgivere, der "skifter CVR-nummer oftere end underbukser" og bruger "voodomagi til at trylle lønmodtagere om til falske selvstændige."
Den slags tale går rent hjem hos mange medlemmer.
Men det skaber også forbehold hos visse 3F'ere, der er bekymrede for, om Overgaard kan risikere at sætte 3F's pragmatiske politiske linje over styr.
Med sit kandidatur har Overgaard klart meddelt, at selv om han vil videreføre 3F's resultatorienterede linje, agter han samtidig at justere fagforbundets kurs på to afgørende områder.
- Vi skal prioritere indsatsen på arbejdspladserne højere. Der skal være et endnu tættere bånd mellem medlemmer, tillidsrepræsentanter, afdelinger og forbund, skriver han i sit opslag på facebook.
Og så skal 3F stille større krav til arbejdsgiverne:
- De har i alt for mange år svigtet deres ansvar big time i indsatsen for at overenskomstdække og organisere virksomheder og lønmodtagere.
Bulderbasse i byrådet
Spørger man tidligere partikollega Sarah Nørris, der sammen med Henning Overgaard udgjorde Enhedslistens gruppe på Esbjerg Rådhus efter kommunalvalget i 2013, har den kontante debatstil dog aldrig stået i vejen for resultaterne.
- Henning har aldrig været den store ideolog, der læste Marx i weekenden og lagde femårsplaner for omstillingen af samfundet. Det handlede om de små, men konkrete forbedringer i hverdagen, selvom han på nogle områder blev virkelig principiel, siger hun og nævner arbejdsklausuler som eksempel.
Det var Enhedslisten, der tog kontakt til den daværende formand for 3F Esbjerg Transport og opfordrede ham til at stille op til byrådet. Ved valget i 2013 stormede han ind i byrådet med 1.454 personlige stemmer, sjetteflest i hele kommunen.
Transportformanden skulle lige lære, at man i Enhedslisten ikke tager beslutninger på egen hånd, som han måske havde været vant til, fortæller Sarah Nørris.
- Henning er lidt af en bulderbasse, men på den søde måde. Lidt som den urolige dreng i klassen, der keder sig, når møderne trækker ud. Han har i den grad temperament, men han formåede altid at være uenig uden at blive uvenner, siger Nørris, der kalder ham et 'virkelig behageligt menneske'.
Byrådskollegaen var ærgerlig, men ikke overrasket, da Overgaard anskaffede sig en socialdemokratisk partibog. Heller ikke tidligere Venstre-borgmester Johnny Søtrup tabte kæben over Overgaards partiskifte.
- Man kan være rød på mange måder, men jeg syntes altid, han var pragmatisk. Andre Enhedsliste-folk er mere kantede og sværere at forhandle med, siger han.
Bølgerne mellem de to er gået højt. I 2016 smed borgmesteren Enhedslisten ud fra budgetforhandlingerne, fordi partiet kun kunne 'præstere symbolpolitik'.
Henning Overgaard kaldte Johnny Søtrup en 'magtfuldkommen cæsar' i TV SYD og tog 'grusom hævn' ved at kræve over 150 punkter sendt til enkeltvis afstemning, skrev JydskeVestkysten.
- Politisk var vi hinandens modpoler. Men han var altid i stand til at argumentere for sine synspunkter, og når vi krydsede klinger, foregik det altid jovialt. Jeg har kun godt at sige om Henning Overgaard, siger Johnny Søtrup.
Lørdagsbøf med familien
I et nyligt Facebookopslag skrev Henning Overgaard om glæden ved at vende hjem til familien og den store lørdagsbøf, hustruen havde lovet.
Timingen var næppe helt tilfældig. Ægteskabet med pædagogmedhjælperen Susan blev fremhævet tre dage, efter at BT's afsløringer om et årelangt dobbeltliv fældede Per Christensen.
Men Overgaard er vitterlig et familiemenneske af rang, lyder det samstemmende fra en række kilder. Manden har endda en specialfremstillet kaffekop påtrykt et foto af familien.
Outsider på femte sal
Trods det pragmatiske ry i Esbjerg, blev Henning Overgaard alligevel modarbejdet af stærke socialdemokratiske kræfter i 3F, da han stillede op som forbundssekretær i 2016.
Men det bed ikke på de kongresdelegerede, der med 480 ud af 763 stemmer valgte Overgaard over de tre andre kandidater i første valgrunde. I et interview med forbundets fagblad tilskrev til den nyvalgte forbundssekretær sin sejr 'troen på, der skal ske noget nyt.'
I 3F's formandssekretariat blev han mødt som en outsider, fortæller centrale 3F-kilder.
Per Christensen og andre tunge spillere i den etablerede forbundsledelse var skeptisk indstillede overfor Overgaard, der efter valgsejren fik en sprutflaske formet som en Kalashnikov-riffel i gave fra den venstreorienterede Aalborg-afdeling, som i SiD-tiden drilsk omtaltes som 'Stalingrad Nord'.
Under det dramatiske OK17-forløb, hvor 3F-toppen indædt kæmpede for at få godkendt overenskomstresultatet, skrev Overgaard på Facebook, at han havde "kæmpe respekt for alle de, som kaster sig ind i OK-kampen, hvad enten man kæmper for et nej eller ja".
Det har ikke været populært på 5. sal i forbundshuset, der to uger senere blev blokeret af rasende stilladsarbejdere.
Overgaard blev også mistænkeliggjort, da en artikel i Weekendavisen udråbte ham til at være et formandsemne i en socialistisk overtagelse af 3F.
Opblødning
Men efter en gensidig tilvænningsperiode er der i løbet af årene sket en gradvis opblødning.
Henning Overgaard har været en dygtig og effektiv 3F-ambassadør i kampen mod social dumping, undgået større fejltrin og ladet parolerne om klassekamp blive på havnen. I den daglige ledelse har han været pragmatisk, "til at tale med" og loyal, også når der har interne været uenigheder, lyder det.
Også i flere af forbundets stålsat socialdemokratiske bastioner er man begyndt at forlige sig med tanken om Overgaard som formand. Om ikke andet, så i fraværet af andre.
Næste år venter OK23. Rekordtal for vækst og beskæftigelse vil sandsynligvis presse forventningerne til lønstigninger op.
Hvis et højspændt overenskomstforløb som i 2017 risikerer at sende Danmark ud i storkonflikt og Henning Overgaard sidder i formandskontoret på Kampmannsgade, kan det blive den gamle kølehusarbejders tur til at slås med de venstreorienterede outsidere.
På mange måder er Henning Overgaard blevet forbundets mand.
Henning Overgaard har ikke ønsket at medvirke til denne artikel.
Blå bog: Henning Egon Josefsen Overgaard
Født 16. oktober 1971 i Esbjerg.
1989 Ansat som arbejdsmand på Esbjerg Frysehus
1992 Valgt som sikkerhedsrepræsentant
1996 Valgt som tillidsrepræsentant
2001 Leder af SiD Transport Esbjergs a-kasse
2007 Formand for 3F Esbjerg Transport
2013 Medlem af Esbjerg Byråd for Enhedslisten. Udtrådt i 2016.
2016 Valgt som forbundssekretær i 3F med ansvar for social dumping, organisering og 3F's tillidsvalgte.
Har bestyrelsesposter i AOF, LO Pluskortet, AKF Holding og Konventum (tidl. LO-skolen).