A4 Beskæftigelse
Køb abonnement

Verner Sand Kirk opsiger sin stilling som direktør i Danske A-kasser: "Jeg vil prøve noget andet"

Interview|
Navnenyt|
6. juni 2024 kl. 14.15
”Folk tror straks, der er sket noget dramatisk, når man stopper. Det er der ikke," understreger Verner Sand Kirk. | Foto: Pressefoto/Danske A-kasser
INTERVIEW: Verner Sand Kirk, der i flere år har været en af de mest markante stemmer i beskæftigelsesdebatten, opsiger sin stilling som direktør i Danske A-kasser efter længere tids overvejelser. Det fortæller han i et interview med A4 Beskæftigelse.

I cirka et år har Verner Sand Kirk haft tanker om, hvorvidt han skulle prøve noget andet i sit arbejdsliv, inden han går på pension. De tanker er nu bragt til ophør, og til oktober stopper han som direktør i brancheorganisationen Danske A-kasser efter 15 års virke.

Bruddet er ganske udramatisk, slår den 66-årige branchedirektør fast.

”Folk tror straks, der er sket noget dramatisk, når man stopper. Det er der ikke. Men jeg er i en situation, hvor jeg godt kunne tænke mig at lave noget andet,” siger Verner Sand Kirk til A4 Beskæftigelse.

LÆS OGSÅ: Næstved Kommune har evalueret nyt kontaktforløb: Samarbejde med a-kasser er præget af “begynderfejl”

29. juli fylder Verner Sand Kirk 67 år, og dermed rammer han folkepensionsalderen. Men selv om han på det tidspunkt kan trække sig tilbage efter et langt arbejdsliv, er det ikke det, der står lige for. Der er nemlig masser af spændende opgaver på blandt andet beskæftigelsesområdet, han gerne vil give et bidrag til, og det kunne sagtens være i form af konsulentopgaver, bestyrelsesarbejde eller i et deltidsjob.

”Nu er jeg i den lykkelige situation, at jeg ikke lider nogen økonomisk nød. Jeg vil da gerne engagere mig i noget spændende, men jeg har ikke travlt,” siger Verner Sand Kirk, der heller ikke helt vil afvise at gå på folkepension i sensommeren.

Dagpengeforringelser var "barske løjer"

Verner Sand Kirk tiltrådte som direktør i Danske A-kasser i 2009 efter at have været direktør i Forebyggelsesfonden og afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet. Tilbage i 1990’erne var han konsulent, rådgiver og udviklingschef i Socialdemokratiet og for en række ministre - heriblandt tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).

Det er dog i a-kasseverdenen, han har slået sine folder de seneste årtier - og det med en markant stemme i debatten. Specielt i forbindelse med dagpengereformen i 2010, hvor den daværende VK-regering med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen halverede dagpengeperioden fra fire til to år. 

LÆS OGSÅ: Mere ansvar til a-kasser udfordrer samarbejde med jobcentre: "Det kræver en vis tålmodighed - også med hinanden"

Verner Sand Kirk fremhæver reformen som noget af det, han vil huske sin direktørtid for.

”Man valgte at smide godt og vel 40.000 mennesker ud af dagpengesystemet. Det var barske løjer. Man indførte en toårig dagpengeperiode og med genoptjeningskrav. Vi stod med rigtig mange, der var blevet fyret i forbindelse med finanskrisen, og der var høj langtidsledighed.”

”Vi blev ved med at slå på, hvilke konsekvenser det ville få, men det blev totalt negligeret af politikere og økonomer. De sagde, at når folk nærmer sig kanten (af dagpengeperioden på to år, red.), ville de komme i arbejde. Det skete så ikke, og deres teori var forkert,” mener Verner Sand Kirk.

Ser en lys fremtid for a-kasserne

Når regeringens ekspertudvalg på beskæftigelsesområdet om få uger præsenterer sine anbefalinger til fremtidens jobindsats, vil udvalget lægge op til, at a-kasser skal spille en endnu større rolle fremover. Det fremgår i hvert fald af kommissoriet.

Det betyder, at a-kasserne kigger ind i en fremtid, hvor de kommer til at overtage et større ansvar med at få ledige medlemmer i job, og det arbejde er de ifølge Verner Sand Kirk klar til. Det nye kontaktforløb med de forsikrede ledige i a-kasserne er nemlig gået godt, mener han.

”Det er klart, man kan finde en jobcenterchef, der er lidt kritisk. Men min grundfornemmelse er, at det fungerer rigtig fint. Jeg håber, at ekspertudvalget vil komme med forslag til at give a-kasserne yderligere ansvar. Det er tydeligt, at grunden til, at ekspertudvalget blev nedsat, var kritikken af indsatsen af de svageste grupper i beskæftigelsessytemet. Der har ikke tilsvarende været nogen væsentlig kritik af indsatsen til de forsikrede ledige. A-kasserne kan godt løfte et endnu større ansvar, og det vil samtidig frigøre nogle ressourcer i jobcentrene,” siger den afgående a-kassedirektør.

Hvis a-kasserne skal bevare deres eksistensberettigelse i fremtiden, kræver det ifølge Verner Sand Kirk, at de fortsætter med at vise, at de kan få ledige medlemmer i job. Samtidig er det vigtigt, at der snart sker en regelforenkling af området, mener han. Danske A-kasser har nemlig ventet på en gennemskrivning af dagpengereglerne, som politikerne har stillet dem i udsigt i mere end otte år. Men endnu er intet sket.

”A-kasserne oplever, at reglerne bliver stadig mere indviklede. De bliver sværere at overskue, og samtidig bliver IT-området stadig dyrere. Der har længe været behov for, at man forenkler reglerne på området, og det, håber jeg, snart sker,” slår Verner Sand Kirk fast.

Mere fra A4 Beskæftigelse

GDPR