
Donald Trumps toldhammer er ikke gået ubemærket hen i den danske a-kasseverden. En toldkrig mellem EU og amerikanerne kan nemlig få direkte betydning for beskæftigelsen i Danmark, der ellers i månedsvis har slået rekorder.
A-kasserne skal derfor være gearede til at hjælpe fyrede medlemmer i job igen, hvis vi kigger ind i en fremtid med højere arbejdsløshed, understreger Anita Vium Jørgensen, der er direktør i brancheorganisationen Danske A-kasser. Hun er dog slet ikke i tvivl om, at det er en opgave a-kasserne kan løse.
”Danske a-kasser er ret gode til at omstille sig, når der sker noget pludseligt. Det seneste eksempel er coronakrisen, hvor der også var mange mennesker, der blev sendt hjem eller blev fyret. Selvfølgelig skal man geare a-kasserne efter det, men vi har også en vis erfaring med usikre tider,” siger Anita Vium Jørgensen.
LÆS OGSÅ: 15.000 forløb i en periode på tre år: Her er regeringens fritvalgsordning til dagpengemodtagere
A-kasserne skal være forberedte på alle tænkelige scenarier på både den korte og den lange bane, mener Anita Vium Jørgensen. Dansk Industri har foretaget beregninger, der viser, at USA’s bebudede told på 20 procent på varer fra EU vil reducere det danske bruttonationalprodukt (BNP) med 38 milliarder kroner, og samtidig vil det koste 13.000 jobs.
Anita Vium Jørgensen har ingen grund til at betvivle Dansk Industris tal. Men i et worst case scenario kan de 13.000 stillinger ifølge a-kassedirektøren vise sig at være lavt sat, og at en handelskrig vil kunne få endnu større konsekvenser for beskæftigelsen i Danmark.
Finansmarkeder er afgørende
For med den ustabilitet, der er omkring både Donald Trump og en potentiel, eskalerende toldkrig på verdensplan, kan det ende helt galt, vurderer Anita Vium Jørgensen, der er uddannet økonom.
I sidste ende bliver det afgørende, hvordan de finansielle markeder forholder sig til situationen, lyder hendes vurdering. Allerede nu er der sket et markant aktiefald verden over, herunder på det danske aktiemarked.
”Problemet er, at en toldkrig kan skabe en nedadgående spiral i økonomien, og hvis det sætter sig på finansmarkederne, kan effekten blive endnu være. Det så vi under finanskrisen i 00’erne, hvor den negative effekt på beskæftigelsen blev meget større, end hvad modellerne havde taget højde for på forhånd,” siger Anita Vium Jørgensen.
Ingen panik i Metals a-kasse
Helt så mørkt ser John Larsen, kasserer i Metals a-kasse, ikke på det. Han mener, at man skal slå koldt vand i blodet. Ifølge ham har 23 ud af 25 af de største danske virksomheder fabrikker i USA og vil derfor ikke blive ramt af de nye toldsatser.
Derudover har Donald Trump lovet historisk store skattelettelser, som i sidste ende kan få en positiv effekt på beskæftigelsen i Danmark, hvis det fører til massive amerikanske investeringer, påpeger John Larsen.
”Men derfor skal vi da tage situationen alvorlig. Og det gør vi også. Jeg har løbende dialoger med vores a-kasser, der er repræsenteret ude i landet. Her snakkes der om Trump og USA, ligesom der også blev talt om corona og finanskrisen. Det er vigtigt, at vi som a-kasse er på forkant, hvis virksomheder i sektorer, hvor vores medlemmer er ansat, mister momentum,” forklarer kassereren i Metals a-kasse.
Toldkrig kan overvindes
Spørger man en af Danmarks førende økonomer, økonomiprofessor Michael Svarer, er der ingen grund til at gå i panik over en verdensomspændende toldkrig. Selvfølgelig kan det give noget usikkerhed det første stykke tid med bølgeskvulp i beskæftigelsestallene. Men på den lange bane vil dansk økonomi kunne klare det, lyder hans vurdering.
”Vi har en ret velfungerende økonomi, og økonomien kan også godt omstille sig til, at vi får andre handelspartnere end USA. Det kan selvfølgelig have en betydning for, hvor folk er ansat henne, og hvilke brancher der klarer sig godt. Der er cirka 700.000 personer, der hvert år finder nyt job på det danske arbejdsmarked. Det kan godt være, at det er rigtigt, når Dansk Industri vurderer, at det vil koste 13.000 jobs. Men det er ikke 13.000, der mister jobbet, og som ikke kommer i job igen,” siger økonomiprofessoren.
LÆS OGSÅ: Lækket notat: Sådan vil regeringen måle kommunernes og a-kassernes jobindsats i fremtiden
Michael Svarer vurderer samtidig, at det i sidste ende godt kan få en indvirkning på dansk økonomi, hvis Tyskland, en af Danmarks helt store handelspartnere, rammes af told på for eksempel deres bilindustri. Men selv i et sådan tilfælde, vurderer han ikke, at det vil få katastrofale følger for Danmark på langt sigt.