
I fremtidens jobindsats skal kommuner og a-kasser måles på det, de er sat i verden for, nemlig at få ledige i job. Og ikke på, om de afholder et præcist antal samtaler, som Christiansborg definerer.
Regeringen har i sit udspil til en ny beskæftigelsesreform opstillet fem konkrete resultatmål, som kommuner og a-kasser skal forfølge. Fremover vil de blive målt på, hvor mange borgere de får sendt i job eller uddannelse, andel i ordinære løntimer, andel på offentlig forsørgelse, samt hvor tilfredse borgere og virksomheder er med indsatsen.
LÆS OGSÅ: Lækket notat: Arbejdsgruppe skal bekæmpe kommuners frygt for deling af afgørende oplysninger om ledige
Samtidig afskaffes reglerne om skærpet tilsyn, hvor kommunerne potentielt risikerer at blive sat under administration, hvis ikke de lever op til proceskrav.
Udstilles på hjemmeside
Det vil dog ikke være uden konsekvenser, hvis kommuner eller a-kasser ikke lever op til de nye resultatmål, fremgår det af et lækket regeringsnotat, A4 Beskæftigelse er i besiddelse af. De risikerer - ligesom tilfældet er med de nuværende proceskrav - at få en underretning fra Christiansborg.
”Kommuners og a-kassers resultater vil løbende blive udstillet på Jobindsats.dk. Hvis kommuner og a-kasser flere år i træk leverer utilfredsstillende resultater, vil de blive mødt af Beskæftigelsesministeriet. Fx i form af et brev, møde i ministeriet eller orientering af forligspartier samt Folketingets Beskæftigelsesudvalg om de utilfredsstillende resultater,” står der i notatet, hvor der tilføjes følgende:
”Opfølgningen har til formål at tilskynde kommuner og a-kasser til at fokusere på at levere gode resultater i beskæftigelsesindsatsen. I vurderingen af resultater skal der i udvalgte indikatorer tages højde for kommuners/a-kassers rammevilkår.”
Den endelige model for målene skal fastlægges i et samarbejde med Kommunernes Landsforening (KL) og brancheorganisationen Danske A-kasser.
Sådan vil bliver de kommende resultatmål for beskæftigelsesindsatsen:
Foto: Notat, regeringen, februar 2025
Langt færre målgrupper
Regeringens forslag til resultatmål er enslydende med de resultatmål, ekspertgruppen har foreslået. Noget andet, der også flugter med ekspertgruppens anbefalinger, er regeringens bud på nye målgrupper i beskæftigelsessystemet.
Ligesom eksperterne vil regeringen reducere antallet af målgrupper fra 13 til 5, og faktisk har den kopieret ekspertgruppens inddeling af nye målgrupper én til én. De fem målgrupper er:
- Dagpengeindsats (dagpengemodtagere)
- Jobsøgningsindsats (jobparate kontanthjælpsmodtagere og ledighedsydelsesmodtagere)
- Jobhjælpsindsats (aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere)
- Sygedagpengeindsats (sygedagpengemodtagere)
- Indsats for øvrige borgere (førtidspensionister, ledige selvforsørgende og unge under 18 år)
LÆS OGSÅ: Regeringsordfører er "rædselsslagen" for forslag til jobreform i lækket notat
Hensigten med at reducere i antallet af målgrupper er at rydde ud i lovjunglen og forhindre knopskydninger af særregler, som er knyttet op på de 13 målgrupper, der er i dag.
Regeringen vil også afskaffe uddannelsespålægget til unge under 30 år uden en kompetencegivende uddannelse i kontanthjælpssystemet. I stedet kommer denne gruppe til at indgå i samme indsats som alle andre kontanthjælpsmodtagere, hvor fokus er på at komme i job. Regeringen vil samtidig fjerne en række særregler, der er til knyttet op til indsatsen til de unge, skriver regeringen i notatet.
Sådan forestiller regeringen sig skiftet i målgrupper:
Foto: Notat, regeringen, februar 2025