
Torsten Fels, administrerende direktør i pensionsselskabet Pensam, har fulgt nøje med i den glohede pensionsdebat, der lige nu opsluger politikerne på Christiansborg.
Den tog sit udspring, da statsminister Mette Frederiksen (S) i sommer åbnede for at lade pensionsalderen stige langsommere end i dag. Hensigten er at skabe et mere retfærdigt pensionssystem, hvor danskere med fysisk, slidsomme jobs i fremtiden ikke skal vente til de er langt oppe i 70’ernen, før de vender arbejdslivet ryggen.
LÆS OGSÅ: Topøkonom skyder idé om differentieret pensionsalder ned: ”Svært at løse i praksis”
Det er fint at diskutere, hvordan pensionsalderen skal være om 20, 30 og 40 år, mener Torsten Fels, men i virkeligheden er det mindst lige så vigtigt at gøre noget ved den ulighed i pensionssystemet, som allerede eksisterer dag, påpeger han.
”Det er en vigtig debat, politikerne har rejst. Men det er også vigtigt at have fokus på, at der er en betydelig ulighed i pensionssystemet her og nu,” siger Torsten Fels.
Foreslår udligningsordning
Den største ulighedsfaktor lige nu er, at pensionsopsparere med kort uddannelser, eller som er ufaglærte, ifølge Torsten Fels er med til at finansiere pensionstilværelsen for folk med en længere uddannelse. Uligheden sker i indbetalingen til ATP, lyder det.
”Det nuværende ATP-system, som vi kender det, er en omvendt Robin Hood. Systemet bygger på, at vi alle indbetaler det samme, givet beskæftigelsesgrad, gennem et opsparingsforløb, hvor vi alle får det samme ud, når vi går på pension. Men vi lever systematisk ikke lige længe," siger han.
Det betyder, at der i dag sker en systematisk omfordeling fra dem, der har de laveste uddannelser – og den korteste levetid – til dem, der har de længste uddannelser og dermed længste levetid, forklarer pensionsdirektøren.
Mens Pensams medlemmer - sosu-ansatte og andre FOA-faggrupper - i gennemsnit lever i 84,2 år, har kvindelige læger og lærere en forventet levealder på 87,2 år. På grund af den længere levetid drager de højtuddannede fordel af, at de indbetaler det samme ATP-bidrag som sosu’en, men ender med at få en større pensionsudbetaling gennem ATP, fordi de lever længere og dermed er flere år på pension.
Ifølge Pensams beregninger kan en lærer forvente at få 45.000 kroner mere udbetalt i pension fra ATP end et gennemsnitligt Pensam-medlem.
LÆS OGSÅ: Måling: Socialdemokratiets pensionsbombe er en stemmefuser. Men det gør ikke noget, vurderer analytiker
Derfor opfordrer Torsten Fels politikerne til at tage et opgør med uligheden i ATP, som han kalder ”helt skæv”. Han kommer selv med et løsningsforslag:
”Vi foreslår, at man fjerner denne skævhed. Det kunne man gøre ved at lave en udligningsordning, hvor medlemmer af pensionsselskaber med mange på førtidspension, som tilfældet er i Pensam, får en højere udbetaling fra ATP. Og hvor dem, der har lange uddannelsesforløb bag sig, tilsvarende får sænket udbetalingen.”
Artiklen fortsætter under grafikken
Flere på førtidspension betyder mindre i udbetaling
Den foreslåede omfordeling skal også ses som en kompensation for, at pensionsopsparere i selskaber, hvor mange medlemmer har fået tilkendt førtidspension eller andre tilbagetrækningsordninger, i fremtiden kan forvente at få mindre udbetalt af deres pensionsselskab.
I 2019 udbetalte Pensam i gennemsnit 137.000 kroner i årlig pensionsudbetaling, men i 2024 var det tal faldet til 121.000 kroner. Forklaringen skal findes i, at en fjerdedel af Pensam-medlemmernes pensionsindbetalinger går til forsikringsdækninger på grund af den voksende medlemsskare, der er på førtids- og seniorpension.
På bare fem år er andelen af Pensam-medlemmer, der bliver dækket af pensionsselskabets forsikringsordning, fordi de får førtids- eller seniorpension fra det offentlige, steget med 171 procent. Og intet tyder på, at kurven i de kommende år vil flade ud, vurderer Torstel Fels.
”For et typisk medlem kan det handle om 1.000 kroner mindre om måneden (i alderspension, red.). Altså godt 12.000 kroner mindre om året, når man har været igennem et fuldt opsparingsforløb. Det er noget, der kan mærkes, når man i forvejen lever på en begrænset økonomi, ” siger han.
Artiklen fortsætter under grafikken
Jeres forslag om en udligningsmodel i ATP-systemet lyder som en Robin Hood-løsning. Det vil vel skabe en følelse af uretfærdighed hos folk med lange uddannelser?
”I virkeligheden neutraliserer jeg bare den skævhed, der ligger modsatrettet. Hvis man laver den her udligningsordning, gør man op med, at sosu’en skal finansiere lægens længere pensionstilværelse. Lad os da fjerne den omvendte Robin Hood og skabe en mere balanceret løsning, hvor man i stedet for at straffe nogle af de faggrupper med det hårdeste arbejdsliv, i stedet går ind og kompenserer dem,” siger Torsten Fels.
LÆS OGSÅ: Socialdemokratiets pensionsordfører: ”Vi kan ikke aflyse kampen for et mere retfærdigt samfund”
Pensionsdirektøren har været til møder med ordførere fra Folketingets partier for at gøre dem opmærksomme på det, han altså oplever som en stor ulighed i pensionsudbetalingen fra ATP.
”Den bredere politiske debat om pensionsalder er en god anledning til at få lys på den uretfærdighed, der allerede er i pensionssystemet i dag. Det vil vi fortsætte med at gøre politikerne opmærksomme på,” understreger han.