A4 Beskæftigelse
Køb abonnement

Arbejdsgiverne vil udstille kommunernes førtidspensions-resultater. Nu bliver forslaget skudt ned af kommunale jobchefer

Jobindsats|
Ydelser|
20. marts 2025 kl. 6.00
Jørgen Dan Pedersen, jobcenterchef i Ishøj Kommune, (tv.) og Klaus H. Nielsen, arbejdsmarkedschef i Billund Kommune. | Foto: Pressefoto/Ishøj Kommune/Billund Kommune
Det er en farlig vej at gå at rangordne kommunerne, efter hvor dygtige de er til at holde borgere væk fra førtidspension, mener jobcenterchef. Han får opbakning fra en jysk arbejdsmarkedschef, der skyder forslag fra Dansk Arbejdsgiverforening ned.

Tak, men nej tak. 

Sådan kan to kommunale jobchefers bemærkninger til et ønske fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) opsummeres.

DA er trætte af, at stadig flere danskere parkeres på førtidspension, og derfor skal kommunernes evner – eller mangel på samme – til at holde folk væk fra den varige pensionsydelse fremgå i en ny benchmark fra Beskæftigelsesministeriet.

Arbejdsgiverforeningens indspark kommer, i en tid hvor regeringen og Folketingets partier arbejder på højtryk for at lave en beskæftigelsesreform, som ventes at omfatte nye resultatmål for kommunerne. Derfor er der lige nu et åbent vindue til at forsøge at præge politikernes holdninger ved forhandlingsbordet.

Men Jørgen Dan Pedersen, jobcenterchef i Ishøj Kommune, køber ikke DA's idé.

”Det er farligt at se på førtidspension isoleret set,” konstaterer jobcenterchefen fra den københavnske vestegn, der ellers vil ligge højt, hvis DA's forslag skulle blive til virkelighed.

LÆS OGSÅ: Aktører råber vagt i gevær: Antallet af førtidspensionister risikerer at stige med beskæftigelsesreform

Heller ikke arbejdsmarkedschef i Billund Kommune Klaus H. Nielsen er overbevist om fortræffelighederne i forslaget.

”Vi forebygger alt, hvad vi kan, på at folk havner på en førtidspension. Den indsats er vigtigere, end hvor vi ligger på en benchmark,” siger Klaus H. Nielsen.

Succeskommune dumper ned på førtidspensionsliste


I sidste uge udgav DA en analyse, hvor de konkluderede, at Beskæftigelsesministeriets nuværende benchmark ikke er retvisende for kommunernes præstationer, når den alene handler om at få borgere væk fra offentlig forsørgelse og over i beskæftigelse. Ifølge analysen har mange af de kommuner, der har en topplacering på ranglisten, mange borgere parkeret på førtidspension. Derfor bør antallet af borgere på førtidspension også være et parameter, kommunerne måles på, mener DA.

Analysen viser, at Billund Kommune aktuelt ligger nummer et på den nuværende benchmark over kommuner med færrest borgere på kontanthjælp, dagpenge og sygedagpenge set i forhold til rammevilkår, men ville ligge i den tunge ende, hvis man alene kigger på andelen af borgere på førtidspension (nummer 78).

LÆS OGSÅ: Regeringen vil om kort tid måle kommunernes succes i løntimer. Men allerede nu snuser mange ikke-jobparate til arbejdsmarkedet, viser nye rekordtal

Klaus H. Nielsen er da heller ikke overraskende uenig i DA's konklusion i analysen. Han kan garantere, at Billund Kommune ikke sender borgere på førtidspension uden grund, og da slet ikke for at mindske antallet af kontanthjælpsmodtagere for at se bedre ud på en benchmark.

”Jeg kan ikke udtale mig på vegne af alle kommuner. Men DA har i hvert fald ikke en pointe, i forhold til hvordan situationen er i Billund Kommune. Selvfølgelig vil jeg da helst have, at vi havde ligget nummer et i stedet for nummer 78 på en liste for førtidspension. Det siger sig selv. Vi forholder os til den benchmark, der er, og den placering vi ligger på der,” siger arbejdsmarkedschefen.

Førtidspensions-parameter blev overvejet

Beskæftigelsesministeriets benchmark beror på en analyse, Vive lavede for en årrække siden. Dengang var der ifølge Klaus H. Nielsen overvejelser om, hvorvidt kommunernes førtidspensionstal skulle sammenlignes.

I jobcentrene er vi godt bevidste om, at vi potentielt kan 'snyde' i benchmarkmålingerne ved at flytte rundt på borgerne, og det er jo ikke hensigten
Jørgen Dan Pedersen, jobcenterchef, Ishøj Kommune

Men man gik væk fra idéen, idet man antog, at det ville være svært for kommunerne at forbedre arbejdsmarkedstilknytningen for disse borgere, da førtidspension som bekendt er en permanent forsørgelse, hvor man som udgangspunkt ikke vender tilbage til arbejdsmarkedet.

Farlig vej at gå

Mens Billund Kommune ville indtage en væsentlig lavere placering, hvis man rangordnede kommunerne efter antallet af førtidspensionister, ville det stik modsatte gøre sig gældende for Ishøj Kommune.

Den københavnske vestegnskommune gør det absolut dårligst af samtlige kommuner - målt op i forhold til kommunens rammevilkår - når det handler om at holde borgere væk fra offentlig forsørgelse. Til gengæld indtager kommunen en 21. plads på en rangliste over kommuner med lavest andel af førtidspensionister, viser DA's analyse.

”Jeg er glad og stolt over at se, at hvis man tager førtidspension som parameter ind, så ligger vi superflot. Men det er ikke det væsentligste for os. Hvis man begynder at skrue på førtidspensionsområdet for at opnå en god placering på en rangliste, bliver det pludselig et politisk styringsredskab, og det er en farlig vej at gå,” mener Jørgen Dan Pedersen fra Jobcenter Ishøj.

”Der er nogle, der på grund af deres helbredstilstand har behov for en førtidspension, og man skal ikke til at politisere svage borgere og deres ret til pension eller et fleksjob,” uddyber han.

Mulighed for at "snyde" og flytte rundt på borgere

Jobcenterchefen har længe talt varmt for, at den nuværende benchmark bør blive lavet om, idet kriterierne for at opnå en god placering ifølge ham er for uigennemskuelig.

”I jobcentrene er vi godt bevidste om, at vi potentielt kan 'snyde' i benchmarkmålingerne ved at flytte rundt på borgerne, og det er jo ikke hensigten.”

”Hvis vi tager en masse af vores kontanthjælpsborgere og sender dem på førtidspension eller i fleksjob, ryger de ud af statistikken over borgere på offentlig forsørgelse, og så kan man som kommune opfylde sine resultatmål,” siger Jørgen Dan Pedersen og understreger, at han ikke har kendskab til kommuner, der ville kunne finde på at lave den manøvre alene med det formål at leve op til nogle måltal.

Pærer og bananer kan ikke sammenlignes

Ifølge jobcenterchefen er der i forvejen et strukturelt problem ved den nuværende benchmark, hvilket øger kompleksiteten af den.

Jørgen Dan Pedersen fremhæver blandt andet, at alle borgere med en anden nationalitet end dansk bliver vurderet ens. Det gælder, uanset om der er tale om landbrugsmedhjælpere eller håndværkere, der er kommet til landet for at arbejde, eller om der er tale om herboende med lavere arbejdsmarkedstilknytning.

LÆS OGSÅ: Lækket notat: Arbejdsgruppe skal bekæmpe kommuners frygt for deling af afgørende oplysninger om ledige

Det er dog forkert at sidestille de to grupper af udlændinge, mener han.

”Man sammenligner pærer og bananer. I Ishøj Kommune scorer vi derfor dårligere på at få vores borgere i arbejde, men der er også tale om to forskellige målgrupper af udlændinge,” konstaterer Jørgen Dan Pedersen.

Han mener, at hele konceptet, der ligger bag resultatmålene, bør saneres fuldstændigt, og benchmark bør fremadrettet ikke bruges til at vurdere, om jobcentrene leverer en god beskæftigelsesindsats.

Ifølge et lækket regeringsnotat vil regeringen som led i nye resultatmål fortsætte med at benchmarke kommunerne og sammenligne deres tal for borgere på offentlig forsørgelse. Det fremgår dog ikke af notatet, hvorvidt tal for førtidspensionister vil blive integreret i det.

Mere fra A4 Beskæftigelse

GDPR