
I en tid, hvor der er krig i Europa, og hvor konsekvenserne af klimaforandringerne viser sig stadig oftere, kan Danmark se ind i en fremtid, hvor staten skal udskrive trecifrede milliardbeløb til sikring af danskernes tryghed og sikkerhed. Derfor er der hverken råd til at stoppe eller reducere stigningen i danskernes pensionsalder.
Sådan lød den klare melding fra Venstres formand, forsvarsminister og vicestatsminister Troels Lund Poulsen, da han i sidste weekend holdt tale til Venstres landsmøde.
Men Troels Lund Poulsens påstand passer simpelthen ikke, mener Frederik Vad, der i efteråret blev udpeget som Socialdemokratiets nye pensionsordfører.
Hvis der er vilje, kan der findes penge til både forsvar, klimasikring og til et mere retfærdigt pensionssystem, mener den unge S-komet.
”Vi kan ikke aflyse kampen for et mere retfærdigt samfund, fordi vi har nogle store opgaver, der skal løses. Det duer ikke. Så kunne vi lige så godt afskaffe Folketinget og i stedet have nogle embedsfolk, der sørger for, at der kommer penge til den grønne omstilling og forsvaret, for det er vi alle sammen enige om skal skaffes,” siger Frederik Vad og fortsætter:
”Vores politiske ordfører (Christian Rabjerg Madsen, red.) har også kommenteret påstanden om, at der ikke er råd til at have ambitioner på pensionsområdet. Det er der råd til, og vi kommer til at insistere på, at politik handler om interesser og sætte nogle foran i køen, når de sociale fremskridt skal skabes.”
Samme køreplan som for Arne-pension og lønløft
Diskussionen om pensionsalder har ført til åben strid internt i SVM-regeringen, hvor både Troels Lund Poulsen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har afvist at ville prioritere en lempeligere pensionsalder, mens udgifter til forsvar og sikkerhed tårner sig op i horisonten.
Diskussionen startede, da statsminister Mette Frederiksen (S) i sommer åbnede for at ville genforhandle velfærdsaftalen fra 2006, når partiet til næste år har stemt for den planlagte stigning i pensionsalderen til 70 år med virkning fra 2040.
I velfærdsaftalen fra 2006 besluttede man at levetidsindeksere pensionsalderen, hvilket betyder, at den stiger, i takt med at vi lever længere.
LÆS OGSÅ: Arbejdsgivernes holdninger i pensionsdebatten provokerer S-ordfører
Socialdemokratiet ønsker en mere retfærdig folkepensionsalder, der tilgodeser faglærte og ufaglærte. Men partiet er endnu ikke klar til at præsentere en model for det, og det er Frederik Vad heller ikke.
”Vi forsøger at gribe den her opgave an, som vi gjorde med både Arne-pensionen og lønløftet, hvor vi først fortæller danskerne om vores vision om et skabe et mere retfærdigt samfund. Det indebærer, at vi skal skabe et retfærdigt pensionssystem, men at vi også sikrer os, at vi har råd til børnehaver og kræftbehandling om ti år,” siger pensionsordføreren.
Ros til 3F-plan
Selv om hans eget parti altså ikke er klar til at være konkret på, hvilke modeller de ser for sig, så roser Frederik Vad til gengæld fagbevægelsen - og ikke mindst fagforbundet 3F - for at levere konkrete bud på fremtidens pensionsalder.
”Jeg er meget glad for, at 3F så konkret og balanceret melder sig ind i den her diskussion. Det er i høj grad fagforeninger som 3F og NNF’s fortjeneste, at vi overhovedet fik Arne-pensionen i sin tid. De spiller et spændende forslag på banen, som også FH gjorde for nogle uger siden,” siger han.
3F har foreslået, at man forbedrer og udvider Arne-pension og samtidig fastholder den nuværende stigning i pensionsalderen på et år ad gangen. Det betyder, at alderen for, hvornår man kan gå på Arne-pension, ikke længere skal stige i takt med folkepensionsalderen. Det var ellers det, politikerne besluttede, da de indgik aftalen om tidlig pension (Arne-pension) i 2020. Ved at fastfryse Arne-pensionen vil målgruppen blive udvidet.
Finansministeriet har regnet på, hvad det koster statskassen, hvis man fastholder alderskriteriet for Arne-pension, som indtil 2030 er 64 år, mens man lader folkepensionsalderen stige i samme tempo som hidtil i de næste mange årtier. Beregningerne viser, at det i 2040 vil føre til et minus på de offentlige finanser på 2,8 milliarder kroner og i 2060 et minus på 10,6 milliarder kroner.
Pensionsudspillene fra 3F og FH viser, at dansk fagbevægelse tør at tage ansvar for samfundsudviklingen, mener Frederik Vad, hvilket ifølge pensionsordføreren står i skærende kontrast til at den europæiske fagbevægelse, der ofte stiller sig på bagbenene ved forandringer, påpeger han.