A4 Sundhed
Køb abonnement

Sundhedsrådmand vil nedlægge sin egen forvaltning: "Det har ikke været muligt at få et politisk flertal for at styrke forebyggelsen"

27. marts 2025 kl. 6.00
Odense Kommunes sundhedsrådmand, Tommy Hummelmose (K), foreslår at nedlægge sin egen forvaltning, fordi han ikke kan finde opbakning til at prioritere forebyggelse. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Forebyggelsesarbejdet er ikke blevet prioriteret i Odense Kommune, siger sundhedsrådmand Tommy Hummelmose (K), der derfor foreslår at nedlægge sin egen forvaltning. Folkesundhedsloven kommer for sent til at kunne ændre beslutningen, mener han.

For bare tre år siden fik Odense Kommune en ny forvaltning.

Den nye sundhedsforvaltning skulle blandt andet styrke kommunens forebyggelsesindsats og gøre op med ulighed i sundhed. Men nu foreslår forvaltningens egen rådmand, Tommy Hummelmose (K), at den - og dermed hans egen post - nedlægges.

"Det har ikke været muligt at få et politisk flertal for at styrke forebyggelsen, og så er pengene givet bedre ud ved at spare de penge, det kræver at have en sundhedsforvaltning, og så bruge de penge på bedre vis," siger Tommy Hummelmose til A4 Sundhed.

Sundhedsrådmand: Byrådet og borgmesteren har ikke prioriteret forebyggelsen

Diskussionen om Sundhedsforvaltningens fremtid udspringer blandt andet af regeringens sundhedsreform. Reformen kommer til at flytte opgaver og medarbejdere fra kommunerne og over i de 17 nye sundhedsråd.

I stedet skal kommunerne styrke deres arbejde med forebyggelse.

Sundhedsreformen kombineret med, at der i Odense Kommune både bliver flere ældre og flere med kroniske sygdomme, kommer ifølge Tommy Hummelmose til at presse kommunerne.

"Det gør, at forebyggelsesområdet skal prioriteres langt højere politisk, hvis vi skal have nogen som helst chance for at levere en fornuftig service til vores borgere," siger Tommy Hummelmose.

Og den prioritering er der ifølge Tommy Hummelmose ikke flertal for.

Artiklen fortsætter under fotoet

20211023-184633-L-1920x1277web 

Tommy Hummelmose (K) har været sundhedsrådmand siden forvaltningen blev oprettet i 2022. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.

Det skyldes alene manglende politisk vilje, og ikke at pengene mangler i kommunekassen, siger han.

"Odense Kommune er ganske velkørende, og hvert år har der heldigvis været ganske betydelige midler til at prioritere forskellige velfærdsformål. Men de er desværre ikke gået forebyggelsens vej," siger Tommy Hummelmose.

Som sundhedsrådmand har han blandt andet gerne villet sætte fokus på, hvordan borgere med kroniske lidelser kommer hurtigst muligt tilbage til arbejdsmarkedet, og hvordan man sikrer, at kommunens ældre får brug for hjemmepleje så sent som muligt.

"Men den del er ikke blevet prioriteret trods usædvanligt mange opfordringer til borgmesteren," siger han.

Er det dig, der har været for dårlig til at argumentere for at styrke forebyggelsen?

"Det er ikke argumenterne, der har manglet. Vi har i forvaltningen anstrengt os ganske meget for at have fagprofessionelle og analytikere inde over for netop at skære det så meget ud i pap som muligt," siger Tommy Hummelmose.

Han nævner blandt andet den analyse, Kraka Economics udførte for Odense Kommune, og som blev præsenteret i februar.

LÆS OGSÅ: Længe ventet analyse fra Kraka: Odense Kommune kan spare op mod 60 millioner kroner om året, hvis de styrker forebyggende indsats

Analysen viste, at kommunen vil kunne spare op til 60 millioner kroner om året, hvis det gennem forskellige forebyggelsesindsatser lykkes at hjælpe borgere med forskellige kroniske sygdomme så meget, at det fjerner 10 procent af kommunens meromkostninger til disse sygdomme.

"Så det er ikke fordi, der mangler datamateriale på, hvad besparelsespotentialet er, hvis vi forebygger på den rigtige måde," siger Tommy Hummelmose.

Kan ikke vente på folkesundhedslov

Et af elementerne i regeringens sundhedsreform er, at Danmark fra januar 2027 skal have en folkesundhedslov. I folkesundhedsloven får kommunerne samlet set 250 millioner kroner årligt til at iværksætte forebyggende og folkesundhedsfremmende indsatser med udgangspunkt i kommunernes egne behov.

Men ifølge Tommy Hummelmose kommer folkesundhedsloven for sent til, at den kan have indflydelse på beslutningen.

LÆS OGSÅ: Odenses forebyggende tiltag bliver groft sagt besluttet i blinde. Derfor har rådmand startet forskningsprojekt med SDU

"Hvis vi kendte det fulde billede omkring prioriteringen af området nu, ville det måske kunne gøre en forskel. Men det gør vi ikke, og det er nu vi skal tage en beslutning om den fremtidige forvaltningsstruktur. Nogle gange er det sådan, at man skal tage en beslutning på et grundlag, som man godt kunne tænke sig yderligere oplyst. Det kan vi bare ikke i det her tilfælde," siger han.

Intet alternativ

Grunden til, at beslutningen ikke kan udskydes er, at Odense Kommune sidste år indgik en politisk aftale om at drøfte forvaltningsstrukturen i kommunen, herunder om en af de to nye forvaltninger - Sundhedsforvaltningen og Klima- og Miljøforvaltningen - skulle nedlægges.

Tommy Hummelmose foreslår, at begge forvaltninger nedlægges, selvom han mener, at sundhedsforvaltningen har skabt et politisk fokus, der ikke har været der tidligere.

Men ifølge ham er der ikke noget alternativ til nedlæggelsen.

"Så må vi samle stumperne sammen og gøre det så godt som muligt på en mindre klinge. Men jeg mener ikke, at det er den rigtige løsning. Jeg håber da, at borgmesteren trækker en kanin op ad hatten og siger, at han gerne vil alligevel, men som tingene er nu, er der ikke politisk flertal for at prioritere forebyggelsesområdet," siger han.

A4 Sundhed har forsøgt at få en kommentar fra Odense Kommunes borgmester, Peter Rahbæk Juel (S). Han er ikke vendt tilbage inden deadline.

Mere fra A4 Sundhed

GDPR