
Det er ingen nyhed, at stress er en voksende problemstilling i Danmark.
Hvis den ikke bliver behandlet i tide, kan det ende i meget lange sygemeldinger med store omkostninger for den enkelte - og for samfundet.
Men fra at de første tegn på stress viser sig, er der god mulighed for at sætte ind med forebyggende tiltag, som kan forhindre, at stressen udvikler sig så grelt.
Det er bare ikke alle, der har adgang eller råd til tilbud, som kan lindre stress i udvikling. I dag er der derfor en slags behandlingsvakuum fra, at en borger møder op hos lægen med stressfremkaldt trykken for brystet og hen til vedkommendes arbejdsplads.
Det vakuum vil Viborg Kommune nu udfylde med to nye stressforebyggende tilbud, fortæller formanden for social- og sundhedsudvalget, Stine Damborg (K).
"Der har ikke rigtig været noget at tilbyde derimellem, hvor man kunne sige, hvad du skal gøre, når du er på vej til at blive stresset. Der har det ligget meget på egen bane, at man måske skulle passe lidt bedre på sig selv. Men hvordan gør man så det? Og hvordan får jeg mindsket de her symptomer? Det er det, vi nu kan gå ind og afhjælpe," siger Stine Damborg.
Giver mulighed for at forebygge
Baggrunden for det nye tilbud er en udvikling, der viser, at stress fylder mere blandt kommunens borgere. Det sås blandt andet i Den Nationale Sundhedsprofil fra 2021, hvor 28 procent af de adspurgte viborgensere slog ud med en høj stressscore.
Hidtil har problemet været, at kommunen først havde tilbud til at håndtere stress, når man var blevet sygemeldt.
"Og til det er udfordringen med stress simpelthen for stor," siger sundhedschef i Viborg Kommune Kristine Stange.
LÆS OGSÅ: Inspirationstur til Norge og lang vidensindsamling: Her er køreplanen for kommende folkesundhedslov
Men med de nye tilbud har kommunen nu mulighed for at gribe ind tidligere - og deres målsætning lyder, at 80 procent af borgerne i de forebyggende stresstilbud ikke bliver sygemeldt, samt at de oplever et fald i deres stressscore.
Det ene af de nye tilbud består af individuel behandling i form af individuelle samtaler. Det er tiltænkt personer med begyndende stresssymptomer og kræver en henvisning fra sin praktiserende læge.
"Så det er jo også et tilbud, der kræver stærkt samarbejde med de praktiserende læger, fordi de kan jo godt sidde med en af deres patienter, der siger, at de har begyndende symptomer på stress. Før sagde de måske, tag lige hjem og træk vejret lidt, eller gå nogle flere ture," siger Stine Damborg:
"Men nu kan de sige, "der er kommet det her tilbud, som kommunen har lavet nede i vores sundhedscenter, jeg laver en henvisning til dig, og så kan du tage derned". Så det er ligesom det, der er kongstanken for, hvordan det hele skal forløbe," siger Stine Damborg.
Derudover er der også mulighed for at gå i et holdforløb, som primært er tiltænkt personer med længere stressforløb. Det kræver ikke en lægehenvisning.
Holdforløbet er udviklet i et samarbejde mellem Viborg Kommune, Odense Kommune, Køge Kommune, Lyngby-Taarbæk Kommune og Frederiksberg Kommune og Komiteen for Sundhedsoplysning.
Inspiration fra beskæftigelsesområdet
De nye tilbud kommer på baggrund af gode erfaringer fra beskæftigelsesområdet. Her har de haft god succes med at hjælpe borgere, der er sygemeldt på grund af stress, tilbage på arbejdsmarkedet, og det er de erfaringer, man håber at kunne overføre til folk, som endnu ikke er der, hvor en sygemelding er nødvendig.
Ifølge sundhedschef Kristine Stange forventer man, at mellem 300 og 400 borgere vil benytte tilbuddet årligt - hvilket vil kræve i omegnen af en fuldtidsansat at betjene.
"Så det er en relativt lille investering fra vores side," siger Kristine Stange.
De første hold på de nye tilbud startede i begyndelsen af marts, og ifølge formanden for social- og sundhedsudvalget i Viborg Kommune er der stor interesse.
"Og vi har først lige sat det i gang. Det er jo positivt, hvis det betyder, at de så ikke ender med en stresssygemelding - så har vi jo lykkedes rigtig godt," siger Stine Damborg.