
Kommunerne har i dag mulighed for at tildele borgere en midlertidig førtidspension, hvis de i en periode i livet er for dårlige til at kunne arbejde. Men det sker yderst sjældent, fordi regler og paragraffer spænder ben for det.
Det mener Odense Kommune, der netop har sendt et brev til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). I brevet opfordrer kommunen ministeren til at se på reglerne for førtidspension med revision – altså midlertidig førtidspension.
”Vi henvender os derfor til dig med en opfordring om at gennemføre en lovændring, så førtidspension som udgangspunkt tilkendes med revision for borgere under 40 år,” skriver Odense Kommunes beskæftigelses- og socialforvaltning i brevet til ministeren.
LÆS OGSÅ: Det højeste antal unge nogensinde målt lever nu på førtidspension
Den fynske kommune er en af de kommuner, der i de seneste år har oplevet den største stigning i unge, der på grund af psykisk sygdom eller misbrug, står uden for arbejdsmarkedet. Fra 2019 til 2024 er antallet af unge førtidspensionister under 40 år i kommunen steget fra 629 i 2019 til 904 i 2024, viser tal fra Jobindsats.dk. Knap 18 procent af alle nytilkendte førtidspensioner blev i 2019 givet til aldersgruppen, mens andelen sidste år var vokset til 30 procent.
Førtidspension med revision
- Førtidspension med revision betyder, at en borger tilkendes førtidspension midlertidigt, og at det efter en fastsat periode – typisk op til fem år – skal vurderes på ny, om borgeren fortsat opfylder betingelserne for førtidspension
- I 2023 kom Ankestyrelsen med en principafgørelse, som konkluderede, at førtidspension med revision er særligt relevant for unge og andre borgere med sygdomme med et uforudsigeligt forløb, eller hvor der er mulighed for forbedring af arbejdsevnen gennem yderligere behandling
Kilde: Ankestyrelsen, Rapporten 'Årsager til stigning i antallet af unge førtidspensionister', Vive, december 2024
Rådmand: Svært at dokumentere
Odense Kommune vurderer, at mange unge med psykiske udfordringer på sigt vil kunne få det bedre, og at de derfor på et tidspunkt vil kunne mestre en hverdag, hvor de også bliver en del af et fællesskab på en arbejdsplads.
Derfor bør det være nemmere for kommunerne at tildele midlertidige førtidspensioner, som skal revurderes efter en kort årrække, påpeger Claus Houden (V), beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune.
”Vores erfaring er, at mange af dem, der havner på en førtidspension tidligt i deres liv, faktisk har lyst til at komme ud og bidrage på arbejdsmarkedet i det omfang, de er i stand til det. Men der bør kigges på loven,” siger Claus Houden og uddyber:
”Når vi taler med sagsbehandlerne, siger de, at det er svært for dem at give midlertidig førtidspension, fordi de skal kunne dokumentere, at borgeren har et åbenlyst udviklingsperspektiv. Vi vil gerne vende bevisbyrden om, så der kan gives midlertidig førtidspension, medmindre man er helt sikker på, at der ikke er et åbenlyst udviklingspotentiale for borgeren.”
Per 1. november havde Odense Kommune i 2024 blot tildelt 17 førtidspensioner med revision. Til sammenligning fik cirka 800 odenseanere den permanente førtidspension sidste år.
Efterspørger tydeligere retningslinjer
Også Astrid Rosenberg, analytiker ved det nationale forsknings- og analysecenter Vive, vurderer, at det er sandsynligt, at flere sårbare unge vil kunne komme i arbejde på sigt, hvis flere af dem modtog førtidspension med revision.
Jeg kan godt følge Odense Kommunes tankegang med, at nogle kan få ro til at få det bedre, hvis de får førtidspension med revision. Men omvendt skal vi passe på med, at vi ikke får kørt nogle ud på et sidespor
Jens Joel, beskæftigelsesordfører (S)
Hun udgav i december et forskningsprojekt om unge førtidspensionister og om jobcentrenes erfaringer med målgruppen.
”Sagsbehandlerne oplever, reglerne om førtidspension med revision godt kunne være mere tydelig. Mange kommuner vil gerne gøre brug af muligheden, men der er ifølge dem ikke tydelige retningslinjer for, hvordan de følger op på sagerne. Det er en udfordring, der fylder i kommunerne,” siger Astrid Rosenberg, der dog er usikker på, om der er behov for egentlige lovændringer på området.
”Om det er lovændringer eller noget andet, der sker skal til, ved jeg ikke. Men noget skal der i hvert fald ske, så flere kommuner gør brug af muligheden,” siger hun.
Principafgørelsen
I 2023 kom Ankestyrelsen med en principafgørelse, der sagde, at særligt unge med psykiske lidelser kan have gavn af den midlertidige førtidspension. Efterfølgende er flere kommuner begyndt at overveje muligheden, fremgår det forskningsrapporten fra Vive. Vive har gennemgået 56 førtidspensionssager i syv kommuner, og i kun tre af sagerne blev der givet førtidspension med revision.
”Samlet set er der i de fleste kommuner en oplevelse af, at førtidspension med revision kan være en væsentlig mulighed for unge med psykiske udfordringer, men det kræver tydelige retningslinjer og rammer for opfølgning for at være effektivt. Mens nogle kommuner er mere tilbøjelige til at bruge denne mulighed, finder andre det administrativt tungt og efterspørger klare retningslinjer,” står der i rapporten.
LÆS OGSÅ: Fortroligt dokument: Her er regeringens storstilede planer for sårbare unge uden job
S-ordfører afventer analyse
Selv om regeringen lægger op til en stor frisættelse på beskæftigelsesområdet, er Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Jens Joel, ikke helt overbevist om, at en lempelse af reglerne en entydig god ting.
Ifølge ham risikerer man at skubbe unge mennesker med psykiske lidelser længere væk fra arbejdsmarkedet, hvis man tilbyder dem en midlertidig førtidspension.
Senere i år vil regeringen præsentere en analyse af hele førtidspensionsområdet, som skal afdække, om der er behov for ændringer. Indtil den ligger klar, ønsker Jens Joel ikke at forholde sig til, om der er behov for at se på reglerne for førtidspension med revision.
”Først og fremmest lægger vi op til forhandlinger på førtidspensionsområdet. Vi har igangsat den her analyse. Det er nok et skridt for tidligt at sige, hvad vi vil gøre ved udfordringerne.”
”Jeg kan godt følge Odense Kommunes tankegang med, at nogle kan få ro til at få det bedre, hvis de får førtidspension med revision. Men omvendt skal vi passe på med, at vi ikke får kørt nogle ud på et sidespor, hvis flere skal have førtidspension midlertidigt. Det kan lidt blive en glidebane. Det risikerer at blive en parkeringsplads, man kan køre ud på, og så bliver der ikke gjort mere for at hive de unge tilbage,” siger Jens Joel.
Man bør også i højere grad have fokus på indsatser, som har vist sig at have en effekt på sårbare unge, mener beskæftigelsesordføreren. Han fremhæver den såkaldte IPS-indsats, hvor unge kommer ud i lønnet arbejde, mens de modtager behandling i psykiatrien.
Et flertal i Folketinget har i forbindelse med den politiske aftale om ungeløftet, der blev indgået i efteråret, afsat 1,3 milliarder kroner til at forbedre indsatser for unge med komplekse udfordringer, og pengene skal blandt andet gå til at udvide IPS-indsatsen.