A4 Arbejdsmiljø
Køb abonnement

Statsrevisorerne retter skarp kritik af Arbejdstilsynet: Kontrollen med asbestarbejde er alt for dårlig

12. marts 2025 kl. 6.00
Arkivbillede af en virksomhed, der på lovlig vis er i gang med at fjerne et asbestholdigt tag på en ejendom i Virum. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Statsrevisorerne retter skarp kritik af Arbejdstilsynets indsats over for ulovligt asbestarbejde, og kalder tilsynet på området ineffektivt. Beskæftigelsesminister forventer, at tilsynet fremadrettet vil følge Rigsrevisionens anbefalinger.

Arbejdstilsynet er ikke gode nok til at opdage, hvor der bliver udført ulovligt asbestarbejde og sætte ind over for det.

Det er hovedkonklusionen i en skarp kritik fra Statsrevisorerne.

“Statsrevisorerne kritiserer, at Arbejdstilsynet under Beskæftigelsesministeriet ikke har tilvejebragt et tilstrækkeligt grundlag for at vurdere, hvor risikoen for ulovligt asbestarbejde er størst, til brug for et målrettet tilsyn. Konsekvensen er, at Arbejdstilsynets tilsyn med asbestarbejde ikke er så effektivt, som det kunne være, hvorved flere ansatte i bygge- og anlægsbranchen udsættes for farligt asbeststøv,” skriver Statsrevisorerne i en ny beretning.

Den konklusion er draget på baggrund af en tilbundsgående analyse af Arbejdstilsynets indsats og handlemuligheder fra 2020 til 2023, som Rigsrevisionen har foretaget.

Analysen viser nemlig, at Arbejdstilsynet ikke systematisk bruger den viden, der er til rådighed om, hvor asbesten og det ulovlige asbestarbejde findes. Det gælder hverken data fra forskellige myndigheder eller deres egne data fra tilsynsbesøg.

I stedet sker det ud fra en konkret vurdering af asbestanmeldelser og klager, som revisorerne ikke finder tilstrækkelig. Deres kortlægning viser for eksempel, at 545 virksomheder har udført ulovligt asbestarbejde mindst en gang i perioden 2020-2023. 417 af de virksomheder havde ikke anmeldt asbestarbejdet til Arbejdstilsynet og har derfor som udgangspunkt ikke indgået i tilsynets grundlag for udvælgelse af asbestarbejde til tilsyn. 

En skarp kritik er den næsthøjeste form for reaktion, som Statsrevisorerne kan give. 

Alvorlig kritik 

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) tager den skarpe kritik "alvorligt" og forventer, at Arbejdstilsynet fremadrettet vil følge Rigsrevisionens anvisninger og blandt andet gøre brug af data fra andre myndigheder, hvilket tilsynet fik mulighed for  med den arbejdsmiljøaftale, der blev vedtaget i 2019. 

”Det er helt afgørende, at vi har fokus på at sikre, at folk, der arbejder med asbest, kan gå på arbejde uden at frygte at blive syge. Her er den nye autorisationsordning et vigtigt redskab, så nedrivning af asbest kun foretages af autoriserede virksomheder. Jeg har en klar forventning om, at Arbejdstilsynet retter op på kritikken og ser på at bruge data og ressourcer på en måde, der i endnu højere grad bliver målrettet de steder, hvor risikoen er størst,” skriver ministeren i et skrifteligt svar til A4 Arbejdsmiljø. 

Rigsrevisionen kommer med en række forslag til, hvordan Arbejdstilsynet netop kan blive mere effektivt og sætte stærkere ind over for det ulovlige asbestarbejde. De mener for eksempel, at Arbejdstilsynet fremadrettet bør indhente data om asbestarbejde fra Bygnings- og Boligregistret (BBR) og fra anmeldelser af byggeaffald fra kommunerne.  

LÆS OGSÅ: Markant flere virksomheder end forventet har fået autorisation på asbestarbejde, og tallet forventes mere end fordoblet i 2025

Arbejdstilsynet tager kritikken til sig, men stiller sig også en anelse kritisk over for beretningen, da der netop er sket meget på området i løbet af den periode, som er blevet undersøgt, som for eksempel en autorisationsordning, som endnu ikke har nået at afspejle sig i tilsynets resultater. 

”I Arbejdstilsynet tager vi kritikken meget alvorligt, og vi skal finde ud af, hvordan vi kan forbedre den måde, vi anvender data til at udpege virksomheder til tilsyn. Indsatsen mod asbest er vigtig og højt prioriteret. Det kommer også til udtryk ved, at der de senere år er gennemført en række nye indsatser. Der er blandt andet indført en autorisationsordning, og Arbejdstilsynet har også gennemført en stor informationskampagne for at gøre kendskabet til asbest større,” skriver direktør i Arbejdstilsynet Marianne Sørensen i et skrifteligt svar til A4 Arbejdsmiljø. 

Området har da også fået stor politisk opmærksomhed de seneste år. I 2022 blev grænseværdien for eksponering af asbeststøv sænket markant fra fra 0,1 fibre per kubikmeter til 0,003 fibre per kubikmeter. Mens Folketinget senest i 2023 indgik en arbejdsmiljøaftale, der afsatte 20 millioner kroner til initiativer for at mindske eksponeringen for asbest. Heriblandt en autorisationsordning for asbestområdet, som trådte i kraft 1. januar 2025. 

Ifølge Danmarks Statistik indeholder hvert tredje tag i Danmark asbest, og ifølge Kræftens Bekæmpelse dør 300 danskere årligt som følge af asbeststøv.

GDPR