A4 Uddannelse
Køb abonnement

KL råder kommuner til at vente med at binde sig til erhvervsskolerne

EUD|
4. marts 2025 kl. 6.00
Kommuner skal kunne leve op til deres forsyningspligt af 10. klassesundervisning ved at indgå driftsoverenskomst med erhvervsskoler. | Foto:  Esbjerg Kommune
Kommunerne kan nu nemmere indgå aftaler med erhvervsskolerne om at udbyde 10. klassesundervisning inden 2030. Men KL vil ikke have kommunerne til at binde sig for hurtigt til erhvervsskolerne.

KL er forbeholden overfor, at kommuner med det samme indgår aftale med erhvervsskoler om at udbyde 10. -klasses-undervisning.

Det står ellers sort på hvidt i den nyligt indgåede reform af ungdomsuddannelserne, at erhvervsskoler skal kunne varetage 10. -klasses-undervisning på vegne af kommunerne inden 2030. Derfor er aftalepartierne enige om, at kommunerne skal kunne indgå en driftsoverenskomst med erhvervsskolerne om at varetage undervisningen på en erhvervsskole og på den måde leve op til forsyningspligten af tilbuddet, fremgår det af aftalen. 

Men trods det fokus i reformen mener KL, at samarbejderne med erhvervsskolerne ikke bør indgås alt for hurtigt på grund af EPX'en.

Årsagen er ifølge direktør i KL Kristian Heunicke, at "kommunerne skal være opmærksomme på, at det umiddelbart kun er gjort lettere at placere 10. klasse på en erhvervsskole". 

"Nogle steder skal EPX måske i stedet etableres i regi af det almene gymnasium. Det kan derfor være fornuftigt at afvente, hvad der sker med institutionslandskabet, inden man binder 10. klasse til en bestemt institution. Det afhænger alt sammen af lokale forhold," siger Kristian Heunicke i et skriftligt svar til A4 Uddannelse. 

Aftalepunkter inden 2030

- Institutioner skal kunne tage delvist forskud på reformen inden 2030 ved at etablere lokale samarbejder mellem erhvervsskoler, 10. klasse og udbydere af HF 

- Aftalepartierne noterer sig, at regeringen ønsker at øge incitamenterne til, at der indgås samarbejder mellem kommuner og erhvervsskoler om at tilbyde 10. klasse på erhvervsskolerne. Partierne er i den forbindelse enige om, at kommunerne skal kunne leve op til deres forsyningspligt af 10. klasseundervisning ved at indgå en
driftsoverenskomst med en erhvervsskole om, at erhvervsskolen varetager 10. klasseundervisning på vegne af kommunen

- Aftalepartierne er derudover enige om, at det bliver muligt, at HF frem mod ikrafttrædelse af reformen i 2030 også kan forberede til erhvervsuddannelse - blandt andet gennem samarbejde med erhvervsskoler, uden at der ændres på den studiekompetence, som HF-uddannelsen giver. 

Kilde: UVM

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) slår samtidig fast, at erhvervsskoler der udbyder 10. -klasses-undervisning næppe vil komme foran i køen i forbindelse med udbudsrunden af EPX-udbud.

"Jeg vil godt understrege, at hverken gymnasier, der laver 'håndværker HF', eller erhvervsskoler, der driver 10. klasser, har garanti for at skulle udbyde EPX. Det vil afhænge af en kommende udbudsrunde," siger Mattias Tesfaye i et skriftligt til A4 Uddannelse.

Og de politiske drøftelser af udbudskriterier, der vil ligge til grund for udbudsrunden, begynder efter planen i andet kvartal, siger ministeren. 

Tesfaye: Behov for at tyvstarte på reformen

I aftaleteksten lægges der desuden op til, at institutioner kan etablere lokale samarbejder mellem erhvervsskoler, 10. klasse og udbydere af HF. 

”Mange skoler og kommuner vil gerne i gang med at realisere nogle af ambitionerne i EPX-reformen. Det, synes jeg kun, er positivt," siger Mattias Tesfaye i det skriftligt svar.

Derfor har aftalepartierne gjort det muligt at tyvstarte på reformen, lyder det fra ministeren.

"Jeg har for eksempel talt med almene gymnasier, der gerne vil kunne forberede HF-eleverne til at starte på en erhvervsuddannelse. Den mulighed får de hurtigst muligt. Ligesom jeg har talt med borgmestre, der er blevet mødt af juridiske benspænd, når de ønsker at lægge deres 10. klasse på en erhvervsskole. De benspænd fjerner vi nu," siger børne- og undervisningsministeren videre i det skriftlige svar.  

LÆS OGSÅ: Overblik: Her adskiller den endelige ungdomsuddannelsesreform sig fra det oprindelige udspil

KL's Kristian Heunicke er da også generelt positiv over, at regeringen giver kommunerne mulighed for at overdrage 10. klasseundervisningen, inden EPX-uddannelsen åbner dørene. 

“Der er længe til 2030, og det kan give god mening med en tidligere overgang, så alle de gode erfaringer og kræfter i de kommunale 10. klasser får en solid plads i den nye struktur," siger Kristian Heunicke og lægger vægt på, at 10. -klasses-undervisningen skal varetages af erhvervsskoler, “de steder, hvor det giver mening.”

Erhvervsskoler kan i dag udbyde forskellige typer af 10. -klasses-undervisning - eksempelvis den erhvervsrettede 10. klasse. Men der dog nogle specifikke former for 10. -klasses-undervisning, som kun kan udbydes af folkeskoler eller andre institutioner, der er godkendt til at tilbyde den almene 10. klasse.

Mere fra A4 Uddannelse

GDPR