
Ligesom i 2022, 2023 og 2024 er det igen i 2025 kun hver femte grundskoleelev, som har valgt at søge ind i på en erhvervsuddannelse.
Det viser en ny opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Opgørelsen viser, at det er præcis 20 procent af de 63.706 elever fra landets 9.- og 10.-klasser, som har valgt at søge ind på en erhvervsuddannelse. Siden 2022 har tallene ligget på samme niveau
Søgetallene til landets gymnasier har heller ikke gennemgået nogen signifikant ændring, da det, ligesom i de forgangne år, er lidt over syv ud af ti af eleverne, som har valgt at søge ind på et gymnasium.
DA: "Kedeligt nyt"
For Dansk Arbejdsgiverforening (DA) vækker tallene ærgrelse.
"Det er ikke overraskende, men ikke desto mindre kedeligt nyt," lyder det fra administrerende direktør i DA Jacob Holbraad i en pressemeddelelse.
Han pointerer, at det for Danmark og danske virksomheder er altafgørende, at vi har dygtige faglærte med de rette kompetencer.
DA-direktøren hæfter sig samtidig ved, at søgetallene er langt fra regeringens målsætning fra 2015 om, at 30 procent af en ungdomsårgang skulle vælge en erhvervsuddannelse i 2025.
FH: EPX giver håb
Ifølge Nanna Højlund, der er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), skyldes den flade udvikling i søgetallene, at de unge ønsker bedre tid til at vælge uddannelse, siger hun i en kommentar.
Hun er dog fortrøstningsfuld for fremtiden og fremhæver den nye aftale om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieeksamen (EPX), som hun "håber og tror på," vil få flere unge til at få øjnene åbnet op for en erhvervs- eller en professionsrettet uddannelse efterfølgende.
SMVdanmark foreslår skattefradrag
Interesseorganisationen for små- og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, kalder tallene decideret "bekymrende".
"Det er ærgerligt, at vi igen står med relativt lav søgning til erhvervsuddannelserne," siger Kasper Munk Rasmussen, der er uddannelseschef i SMVdanmark, i en pressemeddelelse.
Han mener, at de unge skal have et økonomisk incitament.
"Vi foreslår, at man giver eleverne et ekstra månedligt skattefradrag på 3.000 kroner frem til de fylder 21, når de går i lære på en erhvervsuddannelse,” lyder det fra Kasper Munk Rasmussen.
Ungdomsårgangen bliver mindre
Selvom tallene procentvis rundt regnet er det samme som sidste år, så er antallet af ansøgere til både gymnasierne og erhvervsuddannelserne faldet sammenlignet med året før.
I 2024 var der 12.787 som søgte ind på en erhvervsuddannelse, hvilket svarede til 19,9 procent, og i 2025 er det 12.729, som svarer til 20,0 procent af ungdomsårgangen.
Siden 2022 er grundlaget for en ungdomsårgang faldet fra 66.067 til 63.706 elever, som har afsluttet 9. eller 10. klasse og skal til at vælge, hvad de vil fremadrettet.