A4 Uddannelse
Køb abonnement

Partier går ind til afgørende forhandlinger med én stor bekymring for professions- og erhvervsakademiuddannelserne

Professionshøjskole|
25. februar 2025 kl. 15.15
Uddannelses- og forskningsministeren holder forhandlingsmøde uden bagkant. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Adgangskrav til professions- og erhvervsakademiuddannelserne må ikke sænkes på grund af EPX’en, lyder det fra oppositionspartier inden forhandlingsmøde uden bagkant.

Intet tyder på, at sidste uges aflyste forhandlingsmøde om en reform af professions- og erhvervsakademiuddannelserne påvirker regeringens mål om at lande en aftale i denne uge. Onsdag er der da også indkaldt til et forhandlingsmøde uden bagkant, erfarer A4 Uddannelse.  

Men der er stadig bekymringer i forhandlingsrummet, som er opstået i kølvandet på ungdomsuddannelsesreformen, der landede sidste tirsdag

Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti mangler garanti for, at adgangskravene til professions- og erhvervsakademiuddannelserne ikke bliver sænket på grund af EPX-uddannelsen. 

EPX skal ikke forringe adgangskrav

Uddannelsesordfører for Konservative Lise Bertelsen kritiserer det faglige niveau, som aftalepartierne bag ungdomsuddannelsesreformen har lagt op til i EPX-uddannelsen. 

"EPX-elevers faglige niveau bliver dårligere end i dag uden 10. klasse, når de unge skal bruge første år på EPX til at finde deres ben og finde ud af, hvad de vil, og på andet år indhente alt de skal kunne for at komme ind på for eksempel bioanalytiker-, socialrådgiver- eller pædagoguddannelsen. Jeg kan slet ikke se det for mig," siger Lise Bertelsen.  

Hendes helt store bekymring i forhandlingerne af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser er, at EPX’ens faglige niveau vil betyde lavere adgangskrav til professionsuddannelserne og erhvervsakademierne for at sikre adgang til EPX-eleverne.   

"Jeg er virkelig bekymret for det faglige indhold på EPX i forhold til de unges videre vej ind på for eksempel professionsuddannelserne," siger Lise Bertelsen.  

Det er derfor afgørende for hende, at EPX ikke fører til, at adgangskravene på professions- og erhvervsuddannelserne bliver sænket. 

Regeringen, SF og Dansk Folkeparti har i ungdomsuddannelsesreformen besluttet, at adgangen til alle professionsuddannelser skal kræve en treårig EPX og ikke en toårig, som i regeringen ellers lagde op til i sit oprindelige udspil. Men det ændrer ikke noget for Lise Bertelsen. 

”Jeg mener ikke, at løsningen er en treårig EPX,” siger hun, men vil ikke komme ind på, hvad der kan aflive hendes bekymringer, og hvad de mere konkret går ud på fagligt. 

Forventer ikke exit

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) skal dog på nuværende tidspunkt ikke være bekymret for, at Konservative forlader forhandlingerne, som partiet gjorde under forhandlingerne af ungdomsuddannelsesreformen. 

"I udgangspunktet vil vi meget gerne være tilstede i forhandlinger generelt. Vi mener aftaler bliver bedre, jo bredere de er. Jeg har derfor ingen planer om at gå ud af forhandlingerne, medmindre de kører helt af sporet," siger Lise Bertelsen. 

LA: Regeringen forskelsbehandler 

Hos Liberal Alliance er uddannelsesordfører Sandra Skalvig særligt nervøs for adgangskravet til erhvervsakademiuddannelserne efter reformen af ungdomsuddannelserne. 

“Vi vil ikke sænke de nuværende adgangskrav, og på nuværende tidspunkt er kravene til en erhvervsakademiuddannelse det samme som til en professionsbacheloruddannelse. Men med den nye aftale skelner man mellem adgangskravet til professionsuddannelserne og erhvervsakademiuddannelserne,” siger Sandra Skalvig, som derfor kræver svar på, hvordan den del af ungdomsuddannelsesaftalen ikke forringer adgangskravet til erhvervsakademiuddannelserne.  

“Det er helt klart noget, vi skal have et tydeligt svar på i vores forhandlinger,” understreger hun. 

Regeringen præsenterede udspillet 'Forberedt på fremtiden VI: Professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser til fremtiden' i oktober, som Liberal Alliance, Konservative, SF, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti nu er med til at forhandle om.  

Mere fra A4 Uddannelse

GDPR