
Nu er der landet aftaler for både minimalløns- og normallønsområdet - først med industriforliget og senest med fællesoverenskomsten på transportområdet.
Lærlinge, uddannelsesrepræsentanter og efteruddannelse er alle punkter i overenskomstaftalen på industriens område, mens efteruddannelse også går igen i flere punkter i fællesoverenskomsten.
A4 Uddannelse giver forneden et overblik over de uddannelsesområder, der indgår i OK25-aftalerne, der sætter lønrammen for normallønsmodtagere og minimallønsmodtagere.
Efteruddannelse for ufaglærte
Efter en slutspurt, hvor topforhandlerne fra Dansk Industri og 3F Transport tilbragte mere end et døgn rundt om forhandlingsbordet i Industriens Hus, landede der en ny fællesoverenskomst på transportområdet søndag eftermiddag. Aftalen byder blandt andet på forbedrede forhold for ufaglærte og faglærte.
Ufaglærte medarbejdere, der får afslag på en uddannelsesaftale som voksenlærling, får nu bedre mulighed for at blive faglærte. Parterne bag fællesoverenskomsten på transportområdet er nemlig enige om at etablere en ny udvidet støttemulighed i handels-, transport- og servicesektorens kompetenceudviklingsfond (HTSK-fonden), så erfarne medarbejdere kan uddanne sig mod faglært niveau.
Som noget nyt kan medarbejdere med ret til seks ugers uforbrugt frihed til selvvalgt uddannelse bruge denne tid til at uddanne sig mod faglært niveau, og de får yderligere mulighed for i alt otte ugers støtte, hvis det er nødvendigt for at få et svendebrev.
Medarbejderen modtager sædvanlig overenskomstmæssig løn under uddannelsen.
Efteruddannelse for faglærte
Medarbejdere, der har været ansat i en virksomhed i mindst seks måneder, får med den nye aftale ret til at tage uddannelse efter eget valg i op til to uger om året. Der kan dog maksimalt opsamles seks uger over tre år.
Aftalen er et gennembrudsforlig på normallønsområdet og sætter dermed rammen for en række kommende forhandlinger.
Lærlingeløn
For tre uger siden indgik Dansk Industri og CO-Industri en ny overenskomst på industriens område, der også fører bedre uddannelsesmuligheder med sig.
Lærlinge, elever og praktikanter vil fra i år få flere penge på lommen. Deres løn stiger nemlig med fire procent i 2025. I 2026 stiger den yderligere 3,5 procent og det samme sker i 2027.
Ved seneste industriforlig i 2023 steg lærlinge- og elevlønnen med otte procent i hele perioden. Dertil kom der to procent ekstra på fritvalgskontoen.
Uddannelsesrepræsentanter
Ved OK23 blev der indført en mulighed for at udpege en uddannelsesrepræsentant på virksomheder for at styrke den lokale uddannelsesindsats.
Med den nye aftale bliver den ordning udvidet, så man nu får ret til at vælge to repræsentanter per virksomhed – en for timelønnede og en for funktionærer.
Siden ordningen blev til i 2023, har uddannelsesrepræsentanter været med til at sikre medarbejderne efteruddannelse - for eksempel Rasmus Blach Nielsen, der er uddannelsesrepræsentant i Dansk Metal og ansat i Svanehøj, som sikrede omkring 6.500 timers efteruddannelse til kollegerne.
Efter- og videreuddannelse
I dag kan en opsagt medarbejder få fem ugers efter- og videreuddannelse. Den nye overenskomstaftale forbedrer den mulighed ved at udvide den til at gælde op til to uger efter fratrædelse.
Søndag den 9. februar præsenterede CO-Industri og Dansk Industri det nye overenskomstforlig på industriens område. Aftalen er treårig og gælder til 1. marts 2028. Den gælder alle, der er omfattet af enten industriens overenskomst eller industriens funktionæroverenskomst.