
Erhvervsskolernes mangeårige bøn til Christiansborg om at investere i deres uddannelser fremfor at trække besparelser ned over deres hoveder blev i 2023 hørt. SVM-regeringen indgik en bred erhvervsuddannelsesaftale, hvor der blev afsat 'et historisk højt' beløb til et 'massivt' løfte uddannelserne.
Som led i den aftale er der siden indgået to underaftaler og senest præsenteret et udspil for tredje og sidste aftale.
Det historisk høje beløb til erhvervsuddannelserne er dermed ved at være afsat, i hvert fald hvis regeringens seneste udspil ‘Forberedt på fremtiden VII’ bliver vedtaget.
A4 Uddannelse giver her et overblik over, hvad pengene fra aftalen om markant løft af erhvervsuddannelserne fra 2023 konkret er gået til, og hvordan regeringen vil bruge de sidste penge.
Mere frihed til skolerne
Regeringen foreslår i sit tredje og sidste erhvervsuddannelsesudspil 'Forberedt til fremtiden VII' at investere omtrent 320 millioner kroner i 2025 stigende til 660 millioner kroner årligt fra 2030 og frem i erhvervsuddannelserne.
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har tidligere bebudet et opgør med, hvad han kalder "et puljehelvede", hvori skolerne skal søge om midlerne for at få adgang til dem.
I det seneste udspil lægger han og regeringen derfor op til, at den største del af midlerne skal være uden bindinger, så skolerne har frihed til selv at vurdere, hvordan de lokalt skaber de bedste de rammer på deres uddannelser.
Konkret lægger regeringen derfor op til årligt at tildele 260 millioner kroner fra 2025 stigende til 400 millioner kroner i 2030 og 330 millioner kroner varigt fra 2033 og frem til skolerne uden bindinger. Midlerne skal for eksempel anvendes til at øge trivslen blandt elever og lærlinge.
Artiklen fortsætter under tabellen
Den næststørste portion af pengene foreslår regeringen skal gå til ungdomsmiljøer - herunder til et stærkere samarbejde mellem erhvervsskoler og 10. klasse. Det vil regeringen bruge en halv milliard kroner til i perioden 2025 til 2030. Blandt andet er der et særtilskud til eksempelvis at styrke de faglige miljøer og fællesskaber på erhvervsskolerne med lektiecaféer og virksomhedsbesøg.
Regeringens udspil blev præsenteret 5. marts og skal nu forhandles blandt Folketingets partier.
Sosu-aftale: Permanent taxameterløft
Regeringen indgik en bred aftale om flere social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere i januar 2024. Det var den første aftale, hvor regeringen og Folketingets partier gav hinanden håndslag på, hvordan den første del af pengene fra erhvervsuddannelsesaftalen skulle bruges.
Med aftalen blev der afsat 48,1 millioner kroner i 2024, cirka 160 millioner kroner årligt fra 2025 til 2028 og cirka 110 millioner kroner varigt fra 2029 og frem til sosu-uddannelserne.
Den vigtigste del af aftalen for sosu-skolerne var en permanentgørelse af taxameterløft på sosu-uddannelserne på knap 90 millioner kroner, som ellers stod til at bortfalde ved udgangen af 2024.
Flere faglærte til den grønne omstilling
I juni 2024 indgik regeringen sin anden brede aftale om at styrke erhvervsuddannelserne til den grønne omstilling.
I aftalen blev den største del af pengene afsat til nyt udstyr til erhvervsskolerne og efteruddannelse af lærere på alle erhvervsuddannelser.
Aftalen indeholder et konkret grønt udstyrsløft på 214 millioner kroner i årene 2024 til 2027 i alt og midler til kompetenceløft af lærere på alle erhvervsuddannelser på 92 millioner kroner i samme periode.
Artiklen fortsætter under tabellen
Størstedelen af pengene kommer fra anden uddannelsesaftale
I juni 2023 blev der indgået en aftale om at ændre universitetsuddannelserne, og en del af pengene fra denne aftale blev sat af til erhvervsuddannelserne.
I finansloven for 2024 blev der afsat ekstra penge til erhvervsuddannelserne fra det økonomiske råderum.
Endeligt har børne- og undervisningsministeren sagt, at de to kvalitetsudviklingspuljer, der tidligere var øremærket til at forbedre kvaliteten af erhvervsuddannelserne, nu bliver en del af de penge, der bruges på erhvervsuddannelserne samlet set.
Regnestykket ender således med, at der bliver afsat 323 millioner kroner til erhvervsuddannelserne i 2024, og beløbet vil stige til en milliard kroner i 2030.