
I et lækket notat, som A4 Medier har fået indsigt i, fremgår detaljer om en kommende beskæftigelsesreform, hvori der er flere uddannelsesindsatser.
Regeringen lægger konkret op til at styrke beskæftigelsesfagligheden i socialrådgiveruddannelsen og andre relevante uddannelser. Samtidig skal medarbejdere og ledere i kommuner og a-kasser opkvalificeres for 100 millioner kroner.
Derudover skal VEU-koordineringen decentraliseres, så den fremadrettet ikke varetages af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star), viser notatet.
Højere "beskæftigelsesfaglighed"
Beskæftigelsesministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet skal i et samarbejde med uddannelsesinstitutioner styrke de "beskæftigelsesfaglige elementer" på uddannelserne, fremgår det.
Forslaget indebærer konkret, at uddannelsesinstitutionerne - herunder primært professionshøjskolerne - opfordres til at indgå i samarbejder med blandt andet arbejdsgiverne og andre relevante interessenter. Eksperter og forskere skal være med til at bidrage til, at en såkaldt vidensbaseret indsats klæder de kommende medarbejdere i kommunerne bedre på til at arbejde med beskæftigelsesområdet, lyder det.
Af konkrete uddannelser er det kun socialrådgiveruddannelsen, der bliver nævnt som eksempel. Indsatsen skal ruste medarbejderne i kommunerne til en beskæftigelsesindsats med færre krav og regler, lyder det. For nuværende er der regler om, hvor mange samtaler, ledige skal igennem, og hvor mange aktiveringstilbud, de skal have.
Forslaget om styrket fokus på beskæftigelsesfaglighed forventes desuden at være udgiftsneutralt, står der i notatet.
Opkvalificering af medarbejdere og ledere
Også hos kommunerne og a-kasserne kan man se ind i en reform af beskæftigelsesindsatsen, hvor man ønsker at give medarbejdere frihed til at "foretage væsentlige flere faglige skøn" i arbejdet med ledige borgere. Det skal frigive de ansatte fra centralt fastsatte proceskrav og give dem friheden til at foretage flere faglige vurderinger i arbejdet med ledige borgere, lyder det.
Derfor lægges der op til, at der skal oprettes en kompetencepulje på 100 millioner kroner, som skal gå til opkvalificering af medarbejderne.
Kompetencepuljen skal sikre midler til opkvalificering af medarbejdere og ledere i kommuner og a-kasser, som skal skal give en bedre overgang til et nyt beskæftigelsessystem. Det fremgår desuden, at kommunerne og a-kasserne skal medfinansiere en del af udgifterne, som skal sikre, at den tillærte viden og tilegnede kompetencer "efterfølgende bringes i anvendelse i organisationen".
I følge notatet vil udmøntningen af puljen ske i et bredt samarbejde med udvalgte kommuner, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske A-Kasser (DAK).
VEU-koordinering decentraliseres
Kommunerne vil få "bedre mulighed for at sammensætte et forløb, der er tilpasset den enkelte ledige," og lyder det, og i den forbindelse foreslås, at den statslige koordination og understøttelse af voksen-, efter- og videreuddannelsesområdet (VEU-området) på beskæftigelsesområdet afskaffes.
Nærmere konkret skal det ikke længere være Star, der varetager VEU-koordinationsopgaven. I stedet skal opgaven ligge hos "de lokale aktører," står der i notatet.
Det fremgår desuden, at der med forslaget om decentralisering af VEU-koordineringen vil være statslige besparelser på 12 millioner kroner.
Efter alt at dømme lander beskæftigelsesreformen snart, som har været længe ventet. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kan se ind i forhandlinger i morgen torsdag, hvor sluttidspunktet ikke er fastsat, erfarer A4 Beskæftigelse.