
Regeringen er inden længe klar til at præsentere dens forslag til sit tredje og sidste erhvervsuddannelsesudspil.
I efteråret løftede børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) for første gang sløret for, at de sidste millioner kroner fra regeringens erhvervsuddannelsesaftale skal bruges på at mindske frafaldet på erhvervsuddannelserne.
Og nu er A4 Uddannelse kommet i besiddelse af to af initiativerne i det kommende udspil.
Bedre adgang til skoleoplæring
Det ene nye initiativ fra regeringen er, at elever og lærlinge lettere skal kunne ophæve deres uddannelsesaftaler, hvis de har været udsat for krænkende adfærd på virksomheden, hvor de er i lære. Dertil vil regeringen udvide retten til skoleoplæring, så den også gælder de elever og lærlinge, der har igangværende sager om diskrimination eller øvrige krænkelser.
“Forslaget vil sikre, at de pågældende elever og lærlinge, ligesom det er tilfældet ved sager om seksuel chikane, ikke skal afbryde deres uddannelsesforløb, mens sagen verserer, men at de får mulighed for at fortsætte i deres uddannelse i skoleoplæring,” fremgår det af initiativet i udspillet.
LÆS OGSÅ: DA, FH og DEG: Bag trivselstal lurer en alvorlig udfordring
Regeringen lægger i de dele af udspillet, som A4 Uddannelse er kommet i besiddelse af, også op til at gøre det lettere for erhvervsskolernes faglige udvalg at reagere i forbindelse med krænkelser af lærlinge og elever i virksomhederne.
I initiativet lægges der vægt på, at skolerne informerer de faglige udvalg i forbindelse med krænkelsessager, så udvalgene får indsigt i sagerne, selvom eleverne ikke henvender sig direkte til udvalgene. På den måde kan de faglige udvalg bedre vurdere, om en virksomheds godkendelse til at uddanne lærlinge skal tilbagekaldes.
Miljø fri for krænkende adfærd
Erhvervsuddannelseselever har generelt en høj trivsel, viser seneste trivselsmåling for 2024, men bag de flotte tal lurer en alvorlig udfordring, lød det tirsdag fra arbejdsmarkedets parter.
17 procent af eleverne på erhvervsuddannelserne har nemlig inden for det seneste år oplevet uønsket seksuel opmærksomhed på skolen. Samtidig kan skolens rammer være særligt vanskelige for LGBT+-elever, som er udsat for mobning, fordomme og diskrimination, som blandt andet A4 Uddannelse har afdækket.
Det andet initiativ er derfor, at sikre alle erhvervsuddannelseselever går fri af krænkende adfærd, når de går i skole. Til det har regeringen tre forslag.
Det første er at justere Undervisningsmiljøloven, så diskrimination, seksuel chikane og øvrige krænkelser står tydeligere frem.
Derudover foreslår regeringen at indføre en pligt for erhvervsskolerne til at udarbejde en strategi for at bekæmpe diskrimination, seksuel chikane og øvrige krænkelser.
Endeligt foreslår regeringen kompetenceudvikling af underviserne, så de klædes bedre på til at arbejde med og håndtere oplevelser af diskrimination og krænkelser.
De nye regler og krav forventes at træde i kraft fra 1. august 2026.
Millionerne er skrumpet ind
Der har allerede været to indhug i puljen til erhvervsuddannelserne. Der er blandt andet allerede afsat midler til et løft af social- og sundhedsuddannelserne og til flere faglærte til den grønne omstilling.
Puljen skulle have endt på 900 millioner kroner årligt fra erhvervsuddannelsesaftalen, hvis det ikke var for ungdomsuddannelsesreformen. Aftalen finansierer nemlig reformen med 60 millioner kroner i 2030 og 150 millioner kroner årligt derefter.