
Den 1. juli 2025 bliver to erhvervsakademier til ét. Det sker, når Københavns Erhvervsakademi (KEA) og Cphbusiness sammenlægges og bliver landets største erhvervsakademi.
I alt vil omkring 10.000 fuldtidsstuderende, 15.000 deltidsstuderende og knap 1.000 undervisere træde ind ad døren på akademiet.
Rektor for det nye erhvervsakademi bliver Steen Enemark Kildesgaard, der i dag er rektor på KEA. Han har store forventninger til, at sammenlægningen kommer til at give det nye erhvervsakademi en stærkere position i uddannelseslandskabet.
Blandt andet vil det komme erhvervsakdemiet til gavn, at man kombinerer Cphbusiness' merkantile profil med KEA's mere tekniske og produktionsrettede profil, mener han.
"Vi har grundlæggende den samme opgave, nemlig at forsyne Region Hovedstadens erhvervsliv med kompetente dimittender, der matcher efterspørgslen. Og vi kunne se, at vi komplementerer hinanden godt. Ved at gå sammen, vil vi kunne forsyne de virksomheder, der efterspørger vores dimittender, i hele deres værdikæde," siger han
Uddannelserne påvirkes af sammenlægningen
At samle de forskellige typer af uddannelser vil dog ikke kun gavne erhvervslivet. Også selve uddannelserne vil blive påvirket af sammenlægningen, fastslår Steen Enemark Kildesgaard.
"Med et stærkt tværgående perspektiv kan vi berige uddannelserne. Vores studerende får nogle nye muligheder. Alle de faciliteter, vi har, bliver tilgængelige på tværs af de to institutioner, og vi får mulighed for at udbyde en bredere vifte af fag, og på den lange bane måske også fælles valgfag," siger han.
Selvom de to nuværende erhvervsakademiers profiler er forskellige, har de dog også fag, der overlapper hinanden. Det gælder blandt andet fire uddannelser på det digitale område og på videre- og efteruddannelsområdet, hvor de to akademier har nogle af de samme udbudsgodkendelser.
En stærkere platform
Ifølge Steen Enemark Kildesgaard er det helt oplagt at sammenlægge i en tid, hvor erhvervsakademierne ser frem mod en reform af deres uddannelser.
"Det at kunne samle kræfterne gør også, at der vil blive mulighed for at investere mere, end vi ellers kunne gøre hver for sig," siger han.
Samtidig vil sammenlægningen også styrke de to nuværende erhvervsakademiers stemme i uddannelseslandskabet, mener han.
"Vi har en ambtion om at være tydelige på den uddannelsespolitiske dagsorden. Vi vil gerne bidrage til at bygge et endnu stærkere og bedre uddannelsessystem, så dem, der vælger vores vej, får endnu bedre muligheder for enten at komme i beskæftigelse eller videreuddanne sig. Med sammenlægningen får vi en stærkere platform, og den har vi tænkt os at bruge," siger Steen Enemark Kildesgaard.
Hvad er succeskriteriet for sammenlægningen?
"Det er blandt andet, når vi lykkes med at være i endnu tættere dialog med brancher og erhverv, end vi er i dag. Og når vi kan tilbyde vores studerende en bredere vifte af muligheder og hjælpe dem godt igennem uddannelserne, særligt dem, der har brug for en hjælpende hånd".
Ifølge Steen Enemark Kildesgaard er det ambitionen, at sammenlægningen vil styrke uddannelsestilbuddene, og at det nye erhvervsakademi dermed kan tiltrække flere studerende. Men det primære fokus bliver at forsyne virksomhederne med relevante kompentencer i de mængder, de efterspørger, understreger han.
Der er dog også en række udfordringer forbundet med sammenlægningen. På den korte bane handler det om at blive klar til åbningen den 1. juli 2025. De to erhvervsakademier har på en række områder forskellige måder at gøre tingene på, og for eksempel har de forskellige IT-systemer. Men også i årene efter er der ting, der skal falde på plads.
"Vi skal forholde os til, hvor vi skal have udbud, og om der er nogle uddannelser, der hidtil har ligget hver for sig, men som ligger bedre sammen. Men det er først på den lidt længere bane. I første omgang handler det om at få de basale ting på plads," siger Steen Enemark Kildesgaard.
Det nye erhvervsakademi vil udbyde uddannelser i København K, København N, København NV, Ballerup, Hellerup, Lyngby, Hillerød og Rønne. Hvad det nye erhvervsakademi kommer til at hedde er endnu ikke offentliggjort.
Mens Steen Enemark Kildesgaard bliver rektor for erhvervsademiet, fortsætter Cphbusiness' rektor, Ole Gram-Olesen, i en stilling som prorektor efter sammenlægningen.