
Der skal udlæres flere faglærte, og flere skal fastholdes i Forsvaret ved at gøre Forsvaret til et springbræt til videre uddannelse og ikke en uddannelsesmæssig blindgyde.
Det skal en ny uddannelsesaftale være med til at sikre ved at give soldater fuld løn under uddannelse uden for Forsvaret.
Aftalen er indgået mellem Forsvarskommandoen (FKO) og to fagforbund, Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF) og Centralorganisationen for Stabsansatte (CS).
Mangel på faglærte - også i Forsvaret
Det er imidlertid ikke udelukkende i det civile samfund, der er mangel på faglærte. Også Forsvaret mangler faglærte. Og aftalen skal derfor også være med til at afhjælpe det problem, lyder det fra forbundsformanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening, Tom Block. Han ser flere områder i Forsvaret, hvor der kunne bruges faglærte hænder.
“Vi har brug for logistikassistenter, logistikoperatører, logistikspeditører, paramedicinere og ambulancereddere. Alt det, der henvender sig til de ting, vi arbejder med – og det er jo inden for nogle af de fag, som vi skal gøre folk faglærte i,” siger han.
Også arbejdsgiverne i Forsvaret ser et behov for flere faglærte i uniform og efterspørger specifikt kompetencer inden for IT og håndværksfag, oplyser Forsvarskommandoen i en mail til A4 Uddannelse.
Muligheden for at optjene ret til uddannelse med løn har ifølge Tom Block været efterspurgt siden 2013, hvor man i forbindelse med det daværende forsvarsforlig afskaffede en lignende ordning på grund af besparelser.
Mere erhvervsuddannelse for pengene
Tom Block er særligt glad for, at soldaterne med den nye aftale kan udvide perioden, hvor de kan få løn til også at omfatte forløb på en erhvervsuddannelse.
Med aftalen kan et års uddannelsesret ifølge ham strækkes ud til 3-3,5 års erhvervsuddannelse med løn fra Forsvaret, eftersom den elev- eller lærlingeløn, der gives under en erhvervsuddannelse, bliver modregnet den løn, Forsvaret udbetaler.
Tidligere blev lønnen, man fik som elev eller lærling, modregnet i den løn, man fik af Forsvaret, og det var ikke fair, syntes Tom Block.
“Du genererer egentlig nogle midler til Forsvaret - og det, syntes vi, skulle komme den enkelte til gavn,” lyder det fra HKKF-formanden.
Det samlede regnestykke betyder, at Forsvaret skal betale mindre, og pengene rækker i længere tid, siger Tom Block.
Kræver mindst fire års ansættelse
Aftalen består af to hovedelementer, hvor det ene er en opkvalificeringspulje for ansatte, som var ansat før 1. januar 2025. Den anden del dækker over en ny ansættelsesform, der gælder for sergenter og konstabler ansat efter 1. januar 2025.
Som led i aftalen giver uddannelsesretten soldaterne mulighed for at tage en uddannelse med fuld løn fra Forsvaret, hvis de blev ansat efter 1. januar 2025. Eksempelvis optjener man efter fire års ansættelse et års uddannelsesret.
Soldater kan dog udelukkende få uddannelsesretten, såfremt de ikke tidligere har taget en civil uddannelse eller opnået tjenestemandsansættelse, fremgår det.
Til opkvalificeringspuljen og den nye ansættelsesform er der afsat henholdsvis 0,9 og 1,3 milliarder kroner i forligsperioden.