
I februar kunne regeringen løfte sløret for den længeventede EPX-reform.
Men selvom konturerne er på plads, er det fortsat noget uklart, hvordan det faglige indhold skal tilrettelægges i uddannelsen, og hvilke fag der skal være.
Det giver Erhvervsskolernes ElevOrganisation (EEO) - der repræsenterer elever på en af de uddannelser, som EPX'en skal animere flere unge til at vælge - derfor deres bud på.
Ønsker praksisnærhed
Regeringen vil oprette tre forskellige linjer på EPX'en: 'håndværk og teknik', 'handel og kontor' og 'velfærd og sikkerhed'.
Hvad de enkelte linjer konkret skal indeholde, fremgår dog ikke af reformen. Og det er det, EEO gerne vil sætte et præg på med et forslag til en "fælles form", der er tværgående gennem hele uddannelsesforløbet.
På håndværk og teknik-linjen foreslår EEO eksempelvis, at eleverne har materialelære, design, bygningslære og jordbrug på skemaet. Hensigten er at "præsentere en ramme og nogle konkrete idéer, der kan skabe forståelse af, hvordan praksisfaglighed og håndværksmæssighed kan udfoldes i praksis".
"Vi skal værne om praksisfagligheden og det, som vi kalder for håndværksmæssigheden," siger Mads Haugbølle Behrendsen, der er formand for EEO, og pointerer vigtigheden i at have fag, "der rummer det virkelighedsnære".
Mads Haugbølle Behrendsen mener, at "undervisningen på gymnasierne har bevæget sig for langt væk fra virkeligheden". Derfor et det vigtigt for EEO, at fagene på EPX'en er praksisnære med et teoretisk element oveni.
"Teori og praksis skal ikke være to adskilte størrelser - de skal spille hinanden gode," påpeger formanden.
Obligatorisk samfundsfag
Af obligatoriske fag på EPX'en, så har regeringen og aftalepartierne Dansk Folkeparti og SF meldt ud, at der kommer til at være tre obligatoriske fag - nemlig dansk, matematik og engelsk, hvor de alle skal være på gymnasialt C-niveau.
Og selvom der på EPX vil være mulighed for at have valg- og linjefag, så håber EEO på, at samfundsfag bliver indført som det fjerde obligatoriske fag på EPX.
Elevorganisationen foreslår desuden, at undervisningen i samfundsfag ikke bør adskilles fra det praksisfaglige og bør tage afsæt i konkrete fagområder.