A4 Uddannelse
Køb abonnement

Regeringen har afsat millioner til styrkelse af praktikstederne. Men det er langt fra nok, mener Danske Regioner

Professionshøjskole|
10. april 2025 kl. 6.00
Genrefoto. | Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
I den nye reform af professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne er der årligt øremærket et tocifrede millionbeløb til en styrket praktikindsats. Men der er behov for en betydeligt større investering, mener Danske Regioner.

Pengene fra den nye professionsbachelor- og erhvervsakademireform er ikke nok til at gøre praktikanterne så dygtige som muligt.

Det mener Bo Libergren (V), der er næstformand for Danske Regioners løn- og praksisudvalg samt regionsrådsformand i Region Syddanmark.

"Alene i sundhedsvæsenet er der årligt 25.000 praktikanter. Og det presser afdelingerne," siger det fra Bo Libergren. 

"En ikke ubetydelig investering"

Med reformen vil der i 2027 være øremærket et beløb på 30 millioner kroner til styrkelse af praktikstederne, 70 millioner kroner i 2028 til 2030 og derefter et varigt beløb på 50 millioner kroner om året.

Men det beløb er langt fra nok, mener Danske Regioner, som ønsker flere midler til blandt andet vejledning, opkvalificering, supervision, stærkere samarbejde mellem klinik og uddannelse samt fælles kompetenceudvikling.

LÆS OGSÅ: Overblik: Reform nedjusterer forventningen til arbejdsudbud

Hvor meget ekstra, der i kroner og ører er behov for, er Danske Regioner i gang med at foretage de mere præcise beregninger af og ønsker ikke at melde noget konkret ud om forud for forestående forhandlinger med regeringen.

"Men vi kan se, at hvis vi skal lykkes med at løfte de her rammer for praktikken, så kræver det en ikke ubetydelig investering," siger Bo Libergren.

Frygter hårde prioriteringer

Regionerne skal på nuværende tidspunkt ifølge Danske Regioner selv finde de resterende midlerne til praktikindsatsen inden for deres egne budgetter.

Og det er en udgiftstung opgave, der presser regionernes økonomi, lyder det fra Bo Libergren.

LÆS OGSÅ: Minister tror, at 800 internationale studiepladser er nok. Men erhvervslivet efterspørger langt flere

"Som det er nu, så skal det konkurrere med patientbehandlingen," påpeger han.

Finansieringen håber Bo Libergren at sikre til de kommende økonomiforhandlinger, som Danske Regioner og regeringen slår hul på i slutningen af maj.

GDPR