
Med et forslag om en samlet institutionslov lægger regeringen op til fusioner og et uddannelseslandskab med en række multiinstitutioner med udbud af erhvervsuddannelser, gymnasiale uddannelser og voksenuddannelser.
Mens arbejdsmarkedets parter skal beholde deres flertal i erhvervsskolernes bestyrelser, skal parterne ikke nødvendigvis have flertal i bestyrelserne på alle de institutioner, der udbyder EPX. Det har børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) meldt ud til A4 Uddannelse.
Det sidste er Ole Heinager, administrerende direktør på en af landets største erhvervs- og gymnasieskoler Next, enig i. Han mener dog hverken, at arbejdsmarkedets parter nødvendigvis bør have flertal i bestyrelserne på alle institutioner, der udbyder EPX, eller at parternes flertal er afgørende i erhvervsskolernes bestyrelser.
Kompetencer er vigtigere end tilhørsforhold
Ole Heinager har mange års erfaring med bestyrelsesarbejde på en kombinationsskole, der har en klassisk erhvervsskolebestyrelse, men som samtidig har en lang række andre udbud end erhvervsuddannelser - herunder forskellige gymnasiale udbud og 10. klasse.
For Ole Heinager er det mest centrale i hans egen bestyrelse, at medlemmerne har de rette kompetencer.
"Det, der som udgangspunkt altid er det vigtigste i en bestyrelse, er, at de rigtige kompetencer er til stede, og ikke i lige så høj grad hvor de kommer fra," siger han.
Ifølge Ole Heinager er det centralt, at arbejdsmarkedets parter lægger deres tilhørsforhold til side og formår at repræsentere hele institutionen, hvilket i dag er tilfældet på Next, understreger han. Og det er vigtigt på en institution som Next, hvor over halvdelen af eleverne er gymnasieelever, mener han.
På Next har bestyrelsen blandt andet valgt at reducere arbejdsgivernes og arbejdstagernes pladser i bestyrelsen for at gøre plads til selvsupplerede bestyrelsesmedlemmer med andre kompetencer. Før havde arbejdsmarkedets parter ti repræsentanter i bestyrelsen, mens de nu har otte.
Tiden er løbet fra parternes flertal
I det hele taget mener Ole Heinager, at tiden er løbet fra idéen om, at arbejdsmarkedets parter nødvendigvis skal have flertal i erhvervsskolernes bestyrelser. Men det er omvendt vigtigt, at de stadig er repræsenteret, fordi det er dem, der skal aftage eleverne.
"På de institutioner, hvor erhvervsuddannelserne fylder mest, skal parterne selvfølgelig fylde rigtig meget, men uden at de nødvendigvis behøver at have flertal eller være repræsenteret ligeligt," siger han.
Ole Heinager understreger, at det er vigtigt, at arbejdsmarkedets parter udpeger bestyrelsesmedlemmer, der har de kompetencer, bestyrelsen samlet set skal bruge. Og det kunne godt være en udfordring i erhvervsskolebestyrelserne før i tiden, påpeger han.
"Det, der tidligere kunne være en udfordring, var for eksempel, at man på en ren teknisk skole risikerede at have en meget snæver repræsentation af nogle enkelte uddannelser. Så sad der måske en, der kun varetog malernes interesser og ikke havde blik for hele skolen," siger Ole Heinager.
I sin egen bestyrelse oplever Ole Heinager dog, at arbejdsmarkedets parter har udpeget bestyrelsesmedlemmer, der blandt andet netop har blik for, at Next er en stor institution med mange forskellige typer af udbud.
Professionsuddannelserne skal også repræsenteres på EPX
Hvis den nye erhvervs- og professionsrettede ungdomsuddannelse - EPX - efter regeringens reformudspil i 2030 slår dørene op for de første elever, forestiller Ole Heinager sig heller ikke, at arbejdsmarkedets parter nødvendigvis skal have flertal på alle de institutioner, der udbyder EPX'en.
"Hvis et EPX-udbud ligger sammen med et alment gymnasium, skal arbejdsmarkedets parter med i det omfang, at de med deres kompetencer bidrager bedst muligt til, at man får de bedste uddannelser og en god rekruttering," siger han.
Ole Heinager understreger, at EPX'en ikke kun skal føre videre til erhvervsuddannelserne, men også til professionsuddannelserne, og at det derfor er vigtigt, at der i bestyrelserne også er medlemmer med kompetencer inden for professionsuddannelsesområdet.
Det er dog ifølge Ole Heinager vigtigt, at man stadig har repræsentanter fra uddannelsens aftagere - for eksempel fra det lokale erhvervsliv - i bestyrelserne. Men det behøver ikke nødvendigvis at være de samme parter, der er repræsenteret på erhvervsskolerne.
"På EPX kan det jo for eksempel være den lokale hospitalsdirektør, hvis man leverer mange sygeplejersker via professionsuddannelserne. Eller hvis man sender folk videre til ingeniørstudiet, kan det også være vigtigt at have et aftagerperspektiv med der," siger han.
I det kommende institutionslandskab er det i det hele taget vigtigt, at bestyrelserne sammensættes med udgangspunkt i de udbud, den enkelte institution har.
"Kompetencesammensætningen skal følge institutionens udbud. Hvis man har en institution med et gymnasialt udbud, EPX-udbud og erhvervsuddannelsesudbud, burde bestyrelsen være sammensat på en måde, så alle tre uddannelsestyper er repræsenteret," siger han.