
En lang række nuværende og tidligere ansatte på UC Syd fortæller om et giftigt arbejdsmiljø med chikane, voksenskældud og offentlige ydmygelser.
Allerede i september kunne Akademikerbladet berette om skarp kritik rettet mod rektor Alexander Von Oettingen, som ifølge bladet blev beskyldt for "at have skabt en frygtkultur" på UC Syd.
Men Alexander Von Oettingen er ikke den eneste i direktionen, som anklages for at være årsag til mistrivsel blandt UC Syds ansatte. Nu anklages også et andet medlem af direktionen på UC Syd for at skabe et giftigt arbejdsmiljø.
A4 Uddannelse har talt med 15 førstehåndskilder på UC Syd. Det er nuværende og tidligere ansatte i forskellige stillinger - herunder flere i lederstillinger. Nogle af de tidligere ansatte er blevet afskediget, mens andre selv har valgt at sige op.
De beskriver alle et arbejdsmiljø, hvor verbale overfusninger, chikane, offentlige ydmygelser og en frygtkultur præger hverdagen. Og de peger alle mod UC Syds øverste ledelse som de ansvarlige for det belastende arbejdsmiljø.
Samtidig nævner flere et nyt navn i direktionen. Det drejer sig om direktør for samfund og sundhed, Anette Nicolaisen, som anklages for at stå bag både en arbejdsskadesag og en chikanesag.
Direktør var skyld i arbejdsskadesag
Arbejdsskadesagen begyndte 18. maj 2022. Dagen startede ganske som en helt normal arbejdsdag. Men for en medarbejder på professionshøjskolen UC Syd blev det en dag, hun aldrig glemmer. For hende blev det kulminationen på et arbejdsmiljø præget af frygt, chikane og starten på en sygemelding og en arbejdsskadesag.
Den dag blev hun indkaldt til et uventet møde. Til mødet deltog UC Syds rektor, en chef, en kollega og uddannelsesdirektøren Anette Nicolaisen.
Anette Nicolaisen var utilfreds med løsningen af en projektopgave, den ansatte havde været med til at udarbejde. Uddannelsesdirektøren ytrede sig vredt og højrøstet, hævede stemmen, bankede i bordet, kom med beskyldninger og pegede fingre. Det stod på i 40 til 45 minutter.
Det fremgår af en afgørelse fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som A4 Uddannelse er i besiddelse af.
Udløste angst og hukommelsesbesvær
Oplevelsen var så voldsom, at den ansatte dagen efter til et andet møde, der ikke havde noget med hændelsen at gøre, fik et angstanfald. Det sortnede for hendes øjne, og hun mistede hukommelsen.
“Hver gang jeg skal fortælle om det, bliver jeg ramt og rigtig ked af det. På det møde går klappen ned. Jeg kan godt se, at der står GDPR på tavlen, men jeg forstår ikke, hvad det betyder. Jeg bliver bange, mister orienteringen og min hukommelse. Jeg husker ikke, hvad der er sket dagen forinden, og jeg har en dårlig følelse i min krop,” gengiver den ansatte, der ønsker at være anonym, over for A4 Uddannelse.
Få dage efter kontaktede hun sin læge, som henviste hende til en psykolog. Inden mødet havde hun ikke haft psykiske gener, hvilket ifølge afgørelsen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring fremgår af hendes lægejournal.
Af afgørelsen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring fremgår det endvidere, at mødet var udløsende for en række psykiske gener som angst, hukommelsesbesvær og lydfølsomhed samt en efterfølgende fuldtidssygemelding, og at de psykiske gener dermed kan betragtes som en arbejdsskade.
Efter en måneds sygemelding begyndte hun at vende tilbage til sit arbejde, og 7. oktober 2022 meldte hun sig rask og var tilbage på fuld tid. Men arbejdsopgaverne begyndte ifølge hende at forsvinde fra hendes bord til ikke-fastansatte medarbejdere, og hun tænkte, at en fyring var på vej.
I maj 2023 - et år efter sygemeldingen - blev hun fyret fra UC Syd.
Ikke en enkeltstående episode
Det er dog ikke det eneste møde, hvor Anette Nicolaisen har opført sig højlydt og ubehageligt over for en medarbejdere.
Kit Stryhn forlod i sommer sin stilling efter 20 år som underviser på bioanalytiker- og laborantuddannelsen blandt andet efter en verbal overfusning på egen krop af Anette Nicolaisen. Det skete i april 2023.
Ifølge Kit Stryhn havde hun ingen personlig relation til uddannelsesdirektøren, der var hendes leder i tredje led. De havde aldrig talt med hinanden før.
Men i april 2023 blev alle medarbejdere på Kit Stryhns uddannelse indkaldt til et møde. Den officielle dagsorden var, at institutchefen og Anette Nicolaisen “ville svare på de spørgsmål, der måtte rumstere”, fremgår det af mødeindkaldelsen, som A4 Uddannelse har set.
“I ti minutter får jeg et møgfald"
Baggrunden viste sig dog ifølge Kit Stryhn at være en anden. Hun havde sammen med to kolleger forinden skrevet et brev til UC Syds bestyrelse med hende som afsender. I brevet, som A4 Uddannelse er i besiddelse af, stillede de spørgsmål til budget og organisationstilpasning i forbindelse med en større fyringsrunde på UC Syd. Og det blev Anette Nicolaisen ifølge Kit Stryhn meget vred over.
“Hun siger, at det ikke er kommandovejen at skrive til bestyrelsen. 'Vi kan vel tænke os til, at det ikke er bestyrelsens opgave',” fortæller Kit Stryhn.
Kit Stryhn forklarer derefter uddannelsesdirektøren, at spørgsmålene i brevet allerede var stillet til både deres egen leder og institutchefen, uden at de var blevet besvaret, og at nogle af spørgsmålene handlede om bestyrelsens holdning til budgettet, som den havde godkendt.
“Jeg fortæller Anette, at vi faktisk har spurgt de to nærmeste ledere, om det kun er medarbejdere, der skal fyres i en omstrukturering. Hun svarer, at det ikke er noget, vi skal bekymre os om. Og det er heller ikke en sag for bestyrelsen, men noget direktionen tager sig af,” husker Kit Stryhn.
Ifølge Kit Stryhn var Anette Nicolaisens tone meget hård og kun rettet mod hende, og hun vidste ikke, hvad hun skulle gøre af sig selv.
“I ti minutter får jeg et møgfald af en anden verden i overværelse af alle mine chokerede kolleger. Jeg bliver blæst bagover og chokeret. Jeg når at tænke to gange, at jeg bør rejse mig og gå, men jeg bliver siddende for at være ordentlig. Jeg troede ikke, at det ville gøre noget ved mig, men det gjorde det, og jeg er ellers ikke særlig pivet,” fortæller Kit Stryhn.
Efterfølgende anmeldte Kit Stryhn oplevelsen som en chikanesag til Arbejdstilsynet og henvendte sig til sin tillidsrepræsentant.
Fire måneder efter episoden fandt sted, søgte Kit Stryhn orlov. Efter knap et år på orlov valgte hun at sige sin stilling op efter to årtier på UC Syd.
A4 Uddannelse har set hendes egen forløbsbeskrivelse af hændelsen, sådan som den lyder i hendes anmeldelse til Arbejdstilsynet.
Kit Stryhns oplevelse er dog tilsyneladende ikke enkeltstående. Flere nuværende ansatte fortæller, at de frygter uddannelsesdirektøren og er bange for at blive fyret eller blive rykket til en afdeling langt væk fra deres familie. Derfor ønsker de at være anonyme.
“Hvis jeg skal nævne én, jeg er bange for på UC Syd, så er det den direktør. Det er bare ikke én, man lægger sig ud med,” siger en tidligere ansat.
Hvorfor er du bange for netop den direktør?
“Hvis ikke du retter ind efter hende, så har du en kort tid på UC Syd foran dig. Dem, hun ikke kan lide, er ikke ansat længere, fordi de enten er blevet fyret eller er blevet rykket til andre afdelinger langt væk fra familien,” siger den tidligere ansatte.
Sager er nyt for bestyrelsesformanden
Arbejdsskadesagen og chikanesagen er sammen med beskrivelserne af uddannelsesdirektøren nyheder for bestyrelsesformand i UC Syd, Diana Mose Olsen.
"Det med denne her direktør er nyt for mig, det har jeg aldrig hørt før," siger bestyrelsesformanden, der vil undersøge sagerne nærmere.
Er du enig i, at de to sager er dokumentation for noget, der ikke bør ske på en arbejdsplads?
"Det er klart, at når der kommer to helt konkrete sager, vil jeg blive nysgerrig på dem efter din henvendelse her. Jeg tror, jeg overordnet har hørt om en arbejdsskadesag, men jeg har ikke hørt, hvad den konkret handler om, og det vil jeg selvfølgelig interessere mig for, efter du har fortalt mig det her. Men vi melder ikke noget ud i pressen om, hvad vi har tænkt os at gøre i personalesager," siger Diana Mose Olsen.
Rektor anklages også
Anette Nicolaisen er ikke den eneste person fra den øverste ledelse, der ifølge de kilder A4 Uddannelse har talt med, skaber det psykisk belastende arbejdsmiljø. Ligesom i Akademikerbladet bliver også professionshøjskolens rektor beskyldt for blandt andet at overfuse og chikanere medarbejdere.
Førstehåndskilder - der alle ønsker at være anonyme af hensyn til deres fremtidige ansættelsesmuligheder - fortæller uafhængigt af hinanden, at rektoren giver kollektive skideballer og nedgør dem, der stiller spørgsmål i åbne fora.
“Rektor udser sig nogle, han krænker. Nogle holder han helt tæt på sig, mens han smider andre ud. Han har vredesudbrud, han ikke kan styre. Man kan ikke sige ham imod, så sviner han én til. Jeg er blevet råbt ad i plenum, så jeg sad og rystede og ikke kunne sove i flere nætter. Det er sket flere gange. Han råber og skriger i telefonen. Han har råbt så højt, at jeg slet ikke vidste, hvad jeg skulle gøre. På et tidspunkt tør man slet ikke at sige noget, for man ved, at så kommer der et vredesudbrud eller en ydmygelse,” fortæller en af de anonyme kilder og fortsætter:
“På et tidspunkt til et ledermøde råbte han: ‘Og du holder bare din kæft dernede, når det er mig, der taler’. Og det begyndte jeg så at gøre.”
Kilden er ikke længere ansat af hensyn til sit helbred, siger vedkommende selv.
“Hvis jeg var blevet, er jeg bange for, at jeg ville blive alvorligt syg og måske endda uarbejdsdygtig. Jeg kan stadig mærke det i kroppen, når jeg taler om UC Syd og rektor. Når man har været meget udsat, som nogle af os har, så giver det ar på sjælen,” fortæller kilden.
Rektor reagerer
A4 Uddannelse har kontaktet både Anette Nicolaisen og Alexander Von Oettingen for at få et interview med dem hver især. De afviser begge at stille op til interview, men Alexander Von Oettingen har givet A4 Uddannelse et skriftligt svar på vegne af direktionen.
A4 Uddannelse har på skrift blandt andet spurgt rektor Alexander Von Oettingen, hvordan han forholder sig til, at en af hans direktører er under beskyldning, og hvorvidt han kan have en direktør ansat, som er baggrund for en arbejdsskadesag og en chikanesag.
”Jeg er meget ked af de sager, der bliver nævnt her i artiklen. Sådan skal det selvsagt ikke være på UC Syd. Vi tager det meget alvorligt og vil se nærmere på de konkrete sager internt, for jeg kan ikke kommentere på personalesager i medierne," skriver Alexander Von Oettingen i det skriftlige svar til A4 Uddannelse.
Han fremhæver, at UC Syd har oplevet et faldende optag og gennemført besparelser på omkring 20 procent, og at hele ledelsen er opmærksom på, at det giver anledning til bekymringer og kan påvirke trivslen i hele organisationen.
"Blandt andet derfor har vi fremskudt vores APV og igangsat en ekstern undersøgelse af vores arbejdsmiljø. Jeg vil i forlængelse heraf altid opfordre til, at man gør brug af vores arbejdsmiljøsystem eller vores anonyme whistleblowerordning, så vi kan tage hånd om medarbejderne og få løst de konkrete sager,” skriver han.
Har været flere tilsyn
Arbejdsmiljøet på UC Syd er da også under lup hos Arbejdstilsynet, som har mistanke om, at arbejdsmiljøloven bliver overtrådt.
Ifølge en aktindsigt, som A4 Uddannelse har fået hos Arbejdstilsynet, har tilsynet været på flere uanmeldte besøg i 2023. Her blev det slået fast, at der er problemer på både læreruddannelserne, på ergo- og fysioterapeutuddannelserne samt på ernærings- og sundhedsuddannelserne på campus Haderslev.
Tilsynets foreløbige rapporter fra marts 2024 beskriver, at underviserne oplever for "høje følelsesmæssige krav" samt "uklare og modstridende" krav til deres arbejde.
Det bliver påpeget, at forebyggelsesindsatsen heller ikke er tilstrækkeligt effektiv på professionshøjskolen. Men Arbejdstilsynet tilbød i foråret UC Syd et aftaleforløb, som giver uddannelserne en periode til at få forbedret de kritiske forhold.
Bestyrelsen har fremskyndet APV
I bestyrelsen er formand Diana Mose Olsen hverken overrasket over beskrivelserne af UC Syds rektor eller beskrivelserne af arbejdsmiljøet generelt på UC Syd.
Men det vil på nuværende tidspunkt ikke få konsekvenser for direktionen.
"Når vi ikke bare går ud og trykker af på den, så er det ikke, fordi vi ikke har sympati for de udsagn, der er kommet, og hvis alt det, du fortæller står til trone, så er det jo ikke noget, vi forbinder med den ledelsesstil, vi ønsker på UC Syd," siger bestyrelsesformanden.
Hvilke konsekvenser skal det her have?
"Det kan jeg ikke udtale mig om," siger Diana Mose Olsen.
UC Syds bestyrelse valgte at fremrykke skolens aktuelle arbejdspladsvurdering (APV) på baggrund af en eventuel frygtkultur og bekymringer omkring især rektors ledelsesstil, som konsekvens af artiklen i Akademikerbladet.
Desuden har bestyrelsen hyret et eksternt firma til at foretage interviews og en undersøgelse af arbejdsmiljøet på UC Syd, oplyser bestyrelsesformanden. Ifølge Diana Mose Olsen er der ind til videre foretaget over 70 interviews med medarbejdere og ledere. Bestyrelsen forventer at få en afrapportering i starten af det næste år.
"Der får vi et billede af alle vores campus, og om det, der er kommet frem, er korrekt. Når vi alligevel vælger at være undersøgende, så er det, fordi vi som bestyrelse har givet vores direktion en opgave i at finde besparelser - faktisk helt op på 70 millioner kroner over en længere periode. Og vi har været igennem svære sparerunder, og der er ikke nogen tvivl om, at sådan noget ryster organisationen, og at det er svære beslutninger, der skal tages," siger hun.