A4 Aktuelt

Pensionskæmpe og parti vil sammen udbrede AI i forebyggelse af sygdom

Sundhed|
26. marts 2025 kl. 6.00
Genrefoto. | Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
PFA's brug af kunstig intelligens til at opspore borgere i risikogruppen kan også være gavnlig i det offentlige, siger pensionsselskabets administrerende direktør. SF er enige.

Når PFA skal opspore kunder, der er i risiko for at blive langtidssygemeldt, bruger pensionsselskabet blandt andet kunstig intelligens.

Og de erfaringer vil de gerne være med til at udbrede til det offentlige sundhedsvæsen, skriver A4 Sundhed.

På baggrund af data om kunderne bruger PFA blandt andet kunstig intelligens til at forudse, hvilke kunder der er i størst risiko for at blive ramt af langtidssygdom. Herefter kontakter PFA kunderne i risikogruppen med tilbud om forskellige forebyggende tiltag.

LÆS HELE ARTIKLEN PÅ A4 SUNDHED: På Christiansborg argumenterede PFA for at udbrede brugen af kunstig intelligens til sundhedsvæsenet. SF er åben for forsøg

Og den måde at arbejde på, kan også bruges i det offentlige, fortæller PFA's administrerende direktør, Ole Krogh Petersen.

"Hvis man ved, at en person har været i kontakt med lægen, et hospital eller en psykolog, og man så gjorde noget af det, vi gør, nemlig kombinerer det med noget almindelig, tilgængelig data, så ville man kunne se, at her er en person, der er i risiko. Så kunne man forestille sig en model, hvor der var nogle i det offentlige, der rakte ud," siger han til A4 Sundhed.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, er åben over for at forsøge sig med kunstig intelligens i kommunernes forebyggelsesindsats.

"Jeg mener ikke, at vi bare skal slippe kunstig intelligens fri. Det ville jeg være meget bekymret for, fordi der er tale om folks meget private data, som vi selvfølgelig skal beskytte. Men lad os prøve det. Vi er meget åbne over for, hvad man kan gøre," siger hun.

GDPR