
Erhvervslivet skriger på veluddannet udenlandsk arbejdskraft.
Og den efterspørgsel vil regeringen imødekomme i sit udspil til en reform af professions- og erhvervsakademiuddannelserne. Her foreslår regeringen nemlig, at der oprettes 400 nye engelsksprogede studiepladser på erhvervsakademierne, skriver A4 Uddannelse.
De 400 nye pladser er dog kun en tiendedel af de engelsksprogede studiepladser, der i 2022 blev sløjfet. En beslutning, der dengang blev mødt af massiv modstand fra både erhvervsakademierne og erhvervslivets organisationer.
LÆS HELE ARTIKLEN PÅ A4 UDDANNELSE: Egelund om internationale studiepladser: Der skal være en balance mellem behovet for arbejdskraft og udgifterne til SU
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) begrunder det nye antal med, at SU-udgifterne til udenlandske studerende ikke skal løbe løbsk.
"Når niveauet er landet, hvor det er, er det, fordi vi balancerer mellem to hensyn. På den ene side et ønske om at rekruttere flere internationale studerende, der meget gerne må blive og arbejde i Danmark bagefter. Og på den anden side har vi et ønske om, at vi kan bevare kontrollen over udgifterne til SU for vandrende arbejdstagere," siger hun til A4 Uddannelse.
Hos Danske Erhvervsakademier er formand Steen Enemark Kildesgaard glad for, at regeringen igen lukker op for flere internationale studerende. Han mener dog ikke, at regeringens forslag er ambitiøst nok, og foreslår, at der i stedet oprettes omkring 1.200 engelsksprogede studiepladser for at imødekomme erhvervslivets efterspørgsel.
Christina Egelund afviser da heller ikke, at der på et tidspunkt kan oprettes flere pladser.
"Hvis vi lykkes med det, vi har sat os for, nemlig at kunne fastholde flere af dem i Danmark, vil det da være oplagt på et tidspunkt at kigge på. Nu skal vi have løbet det her i gang først, og så må vi jo se på erfaringerne fra det," siger hun til A4 Uddannelse.