A4 Aktuelt

Flere unge søger omsider ind på erhvervsskolerne. Men regeringens nye reform stikker en kæp i hjulet for succesen

Uddannelse|
20. januar 2025 kl. 6.00
Tilgangen til erhvervsuddannelserne for de yngste elever er steget markant. | Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
De unge har øget optaget på erhvervsskolerne markant. Men regeringens nye ungdomsuddannelsesreform vil gøre de unges vej til en erhvervsuddannelse mere vanskelig, advarer Dansk Arbejdsgiverforening. Minister lover at se på det.

Mange års indsatser for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive blandt de unge ser ud til at have båret frugt. For betydeligt flere folkeskoleelever er begyndt at finde vej til erhvervsuddannelserne.

Men regeringen besværliggør den uddannelsesvej med en række krav for at kunne starte på en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen. Det mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der har udarbejdet en ny analyse, som viser, at andelen af 15- til 17-årige, som søger direkte ind på en erhvervsuddannelse efter grundskolen, er steget med 20 procent på under ti år, skriver A4 Uddannelse.

"De afklarede unge skal naturligvis ikke have ringere valgmuligheder end i dag. Det er derfor centralt, at de unge stadig skal kunne starte en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen – uden nye barrierer," siger integrations- og uddannelseschef i DA Jannik Bay til A4 Uddannelse

LÆS HELE ARTIKLEN PÅ A4 UDDANNELSE: Èn gruppe har øget optag på erhvervsskolerne. Men det sætter ny reform en kæp i hjulet for, mener DA. Minister lover at se på det

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) vil se på problemstillingen. 

“Jeg taler for tiden med Folketingets partier om at oprette en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse. I den forbindelse diskuterer vi også adgangskravene til erhvervsuddannelserne - herunder hvorvidt optagelsessamtaler er nødvendige eller ej. Jeg er glad for DA's undersøgelse, som kan være med til at kvalificere de diskussioner,” siger Mattias Tesfaye i et skriftligt svar til A4 Uddannelse.  

GDPR