
En højesteretsdommer har for nyligt skærpet forståelse af, hvornår en medarbejder kan karakteriseres som såkaldt "selvtilrettelægger" og slippe for tidsregistrering og undtages for hviletidsbestemmelserne.
Men det er forskelligt, hvordan arbejdsgiverorganisationerne tager kendelsen ned, skriver A4 Arbejdsmiljø.
Dansk Arbejdsgiverforening, der repræsenterer de private arbejdsgivere, hæfter sig ved opmandens konklusion om, at selvtilrettelæggerbegrebet er en undtagelse, der kun kan bruges i helt særlige tilfælde.
“Der er intet i den her afgørelse, som får os til at tænke, at vi skal ændre rådgivning eller på anden måde gøre noget anderledes, end vi gør i dag,” siger Steen Müntzberg, der er vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, til A4 Arbejdsmiljø.
LÆS HELE HISTORIEN HOS A4 ARBEJDSMILJØ: Arbejdsgiverne lægger op til at kæmpe fra hus til hus efter principiel afgørelse om registrering af arbejdstid
Lignende melding er kommet fra Danske Regioner, mens Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og KL ikke ønsker at kommentere for nuværende.
Ifølge Natalie Videbæk Munkholm, der er professor i EU-arbejdsret ved Syddansk Universitet, vidner det om, at arbejdsgiverne i første omgang ikke vil ændre praksis, men føre flere sager og få det kryptiske selvtilrettelæggerbegreb vurderet ydereligere.
"Det er den måde, der giver arbejdsgiverne størst fleksibilitet nu og her. Det er en voldgiftsafgørelse, der afgør spørgsmålet i forhold til den konkrete person, så afgørelsen tvinger ikke arbejdsgiverne til at lave det hele om," siger hun til A4 Arbejdsmiljø.