
HF og VUC har fået kniven i regeringens nye reformudspil for ungdomsuddannelser.
I 2030 vil begge være forsvundet som selvstændige institutioner, men børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har alligevel en ambition om, at det vil styrke voksen- og efteruddannelsesområdet (VEU) som helhed.
Hans svar på, hvordan regeringen vil sikre lokale udbud af VEU, er fusioner.
“Voksenområdet skal komme stærkere konsolideret ud af det her, og det kræver igen, at der er institutioner, som lægges sammen,” siger Mattias Tesfaye til A4 Uddannelse.
Erhvervsskoler skal udbyde VEU
Helt konkret forestiller ministeren sig, at det vil være erhvervsskolerne, som vil få mulighed for at udbyde VEU i fremtiden, og at det vil ske gennem en udbudsrunde.
“Mit bedste gæt vil være, at mange af de erhvervsskoler, der i dag har erhvervsrettet voksenundervisning - AMU - også vil vinde udbuddet på den almene voksenuddannelse, så vi får AMU og FVU (forberedende voksenundervisning, red.) ind under samme hat,” siger ministeren.
For at det kan lade sig gøre at samle VEU-området på erhvervsskoler, kræver det en ændring af de nuværende institutionslove for almene gymnasier, VUC’ere og erhvervsskoler.
Derfor vil regeringen i sit udspil samle alle de uddannelsesområder i en ny samlet institutionslov, så alle institutioner får mulighed for at søge om at blive godkendt til at udbyde alle ungdoms- og voksenuddannelser.
Utilfreds med mængden af VEU
Der er en særlig grund til, at pilen peger på erhvervsskoler med AMU-udbud som fremtidens VEU-udbydere.
“Jeg er ikke tilfreds med, hvor meget voksenuddannelse, der er i dag. Jeg tror, der er potentiale for meget mere - særligt FVU,” siger ministeren.
Han refererer til de 400.000 beskæftigede voksne, der har problemer med basale færdigheder inden for eksempelvis læsning og regning.
“FVU skulle gerne være i kontakt med dem. Det er den også ofte igennem ledighedssystemet, men det er ikke godt nok for de beskæftigede. Men der er til gengæld mange beskæftigede, der er i kontakt med AMU-systemet hvert år. Det vil jeg gerne tænke mere sammen.”
VEU skal udbydes få steder
I dag er der 30 VUC’er fordelt i hele landet på 66 afdelinger. Det billede vil dog ændre sig. For selvom der stadig skal udbydes VEU, så vil det foregå langt færre steder, lyder det fra Mattias Tesfaye.
Som eksempler fremhæver han områderne Fyn og Nordjylland, hvor der vil være en eller to erhvervsskoler, der vil få VEU-udbuddet og dermed ansvaret for at udbyde eksempelvis almen voksenundervisning, forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning i det dækningsområde.
“Vi kan se, at voksne godt kan flytte sig lidt mere end de 16-årige, så det gør ikke noget, at de voksne for eksempel på Fyn skal flytte sig til Odense. Der er også meget af voksenundervisningen, der foregår som fjernundervisning. Derfor gør det ikke noget, at det kun er en eller to institutioner, der har ansvaret i det pågældende dækningsområde.”
LÆS OGSÅ: Tesfaye: Her er reformens konsekvenser for erhvervsskolerne
Ifølge ministeren er VUC-institutionerne i forvejen i gang med at fusionere ind i erhvervsskolerne, men mange steder af nød. De VUC’er, som er fagligt og økonomisk bæredygtige institutioner, vil dog formentlig kunne fortsætte.
“I de store byer tror jeg, at for eksempel en institution som KVUC vil have volume nok til at drives videre som selvstændig institution. Men mange steder i landet forestiller jeg mig, at udbuddet vil ligge samme med de erhvervsskoler, der også udbyder AMU.”