A4 Uddannelse
Køb abonnement

På to FGU'er har over halvdelen af elever mere end 30 procent fravær: Her er fraværsprocenterne på FGU-institutionerne

FGU|
22. januar 2025 kl. 6.00
Tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at det gennemsnitlige elevfravær på FGU er steget over de seneste fire år. | Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix.
På FGU er fraværet steget med over 20 procent over de seneste fire år. A4 Uddannelse bringer her et overblik over fraværet på FGU-institutionerne.

Fraværet på den forberedende grunduddannelse (FGU) er steget markant. 

Over de seneste fire år er elevfraværet steget med 20,9 procent.

Det viser de nyeste tal fra Børne- og Undervisningsministeriet. Tallene for 2024 er opgjort til og med juni.

I 2020 var den gennemsnitlige fraværsprocent på FGU-institutionerne 20,6 procent, mens den i 2024 var steget til 24,9 procent.

Den gennemsnitlige fraværsprocent varierer dog mellem de enkelte FGU-institutioner. A4 Uddannelse bringer her en oversigt over den gennemsnitlige fraværsprocent på samtlige FGU-institutioner i 2024.

Artiklen fortsætter efter kortet

FGU Vestegnen har med en gennemsnitlig fraværsprocent på 32,5 procent den højeste fraværsprocent. Derefter kommer FGU Hovedstaden og FGU-Skolen Øst, der begge har en fraværsprocent på 30.3 procent i 2024.

I den modsatte ende er FGU Bornholm højdespringer med den laveste gennemsnitlige fraværsprocent på 13,6 procent i 2014. Derefter kommer FGU Nordvest, der har afdelinger i Morsø, Thisted og Jammerbugt kommuner. Her ligger fraværsprocenten på 16,9 procent.

Nedenfor ses de ti FGU-institutioner med den højeste gennemsnitlige fraværsprocent i 2024.

Artiklen fortsætter efter tabellen

Ud over den gennemsnitlige fraværsprocent viser opgørelsen også, at en stor andel af FGU-eleverne har over 30 procent fravær. Til og med juni 2024 har 39,4 procent af FGU-eleverne således en fraværsprocent på over 30 procent. I 2020 var det tal kun på 30 procent.

Også når det gælder elevandelen med over 30 procent fravær, er FGU Vestegnen og FGU Hovedstaden øverst på listen. På FGU Hovedstaden har 55,7 procent af eleverne en fraværsprocent på over 30 procent, mens det gælder 54,2 procent af eleverne på FGU Vestegnen.

I bunden af listen ses endnu engang FGU Bornholm og FGU Nordvest. På FGU Bornholm har kun 14,6 procent af eleverne over 30 procent fravær, mens det samme er tilfældet for 24 procent af eleverne på FGU Nordvest.

Nedenfor ses de ti FGU-institutioner, der har den største andel af elever med over 30 procent fravær i 2024.

Artiklen fortsætter efter tabellen

FGU består af tre forskellige spor: Almen grunduddannelse (AGU), produktionsgrunduddannelse (PGU) og erhvervsgrunduddannelse (EGU). Og der er stor forskel på den gennemsnitlige fraværsprocent på de forskellige spor.

Mens AGU-eleverne og PGU-eleverne har en gennemsnitlig fraværsprocent på henholdsvis 27,2 procent og  24,1 procent i 2024, har EGU-eleverne kun en fraværsprocent på 11,5 procent. Og fraværsprocenten på EGU er faldet fra 16,2 procent i 2020, mens den er steget på de to andre spor.

Også når det gælder elevandelen med over 30 procent fravær, gør den samme tendens sig gældende. På AGU'en og PGU'en har henholdsvis 45,9 procent og 38,4 procent af eleverne mere end 30 procent fravær. Den samme fraværsprocent har kun 14,7 procent af EGU-eleverne.

Det høje fravær skyldes målgruppen

Pernille Beckmann, der er formand for FGU Danmark, mener ikke, at fraværstallene giver et retvisende billede af situationen på FGU-institutionerne, blandt andet fordi opgørelsen af tallene for 2020 og 2021 har været præget af coronanedlukningerne.

Pernille Beckmann understreger også, at fraværstallene består af både lovligt og ulovligt fravær.

At elevfraværet på FGU-institutionerne er markant højere end på de øvrige ungdomsuddannelser, skyldes ifølge Pernille Beckmann, at FGU's elevgruppe er en helt anden.

"Nogle af de unge, vi har med at gøre, har ikke været i et skoleforløb længe. Mange af dem har en høj grad af skolevægring, som kræver et målrettet arbejde. Derfor vil fraværsprocenten alt andet lige starte et andet sted end på øvrige uddannelser," siger hun.

Pernille Beckmann påpeger samtidig, at FGU-institutionerne er rigtig gode til at arbejde med elevernes mødestabilitet.

"Rigsrevisionen har lavet en undersøgelse af FGU-institutionernes registrering af fravær. Der slår de fast, at de undersøgte institutioner har retningslinjer, der understøtter håndteringen af elevernes fravær og slår ned på det, de skal. Og man skal også huske på, at eleverne bliver trukket i skoleydelse, når de er fraværende," siger hun.

Mere fra A4 Uddannelse

GDPR