
Flere unge starter på den forberedende grunduddannelse (FGU), efter at kommunernes egenbetaling er blevet lavere.
Det vurderer formand for FGU Danmark Pernille Beckmann. Derfor er hun bekymret for, at kommunerne vil visitere til EPX fremfor FGU for at spare på udgifterne. Faktisk sker det ifølge hende allerede, at kommunerne visiterer til andre uddannelsestilbud end FGU af økonomiske hensyn.
“Nu sidder jeg selv i spidsen for en kommune. Jeg siger ikke, at min kommune bevist gør det, men det er klart, når man er presset på økonomien, så må man prøve ting af i forhold til de unge, så den del er en reel bekymring. Men det har hjulpet markant, efter at egenbetalingen er blevet mindre,” siger Pernille Beckmann, der til dagligt er borgmester i Greve Kommune.
Med den seneste FGU-aftale fra 2023 blev kommunernes egenbetaling sænket fra 65 procent til 45 procent, og det er rigtig godt, mener Pernille Beckmann. Men ifølge hende er der stadig en økonomisk skævhed.
“Der er en skævhed i, at kommunerne betaler 45 procent af regningen til FGU, men ikke vil få en regning til EPX. Vi kan jo allerede se nu, at flere starter på FGU. Om det så er, fordi kommunernes egenbetaling er blevet mindre, det kan man kun konkludere ud fra sin egen mavefornemmelse. Men det kunne godt være et udtryk for, at økonomien er bundet mindre op på kommunerne,” siger Pernille Beckmann.
FGU Danmark: Lad kommunerne visitere på bagkant
Hvis FGU Danmarks formand selv kunne vælge, ville hun fjerne målgruppevurderingen og dermed stoppe kommunerens visitering.
“Der er en udfordring, i forhold til den måde de unge visiteres til FGU. I dag skal man jo igennem kommunen først, og jeg har spurgt ministeren (børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, red.), om man kunne fjerne visitationen. Det er han ikke enig i, fordi kommunerne har hånden på kogepladen. Derfor skal de også have lov til at visitere, mener ministeren,” siger Pernille Beckmann.
Hun vurderer derfor, at det ikke er realistisk at mindske kommunernes ansvar. Af samme grund er hun nået frem til en alternativ løsning.
“Jeg har som alternativ spurgt, om man ikke kunne lave en omvendt visitation, så det handler om at få de unge ind ad døren til FGU, og så må kommunerne på bagkant visitere. Hvis nogle unge så vurderes at være fejlplaceret, så er de jo allerede i kyndige voksenhænder, som nok skal guide dem det rigtige sted hen. Men jeg er ærgerlig over, at de unge skal forbi en sagsbehandler først,” siger Pernille Beckmann.
KL er bekymret for udvidet retskrav
Formand for Børne- og Undervisningsudvalget i KL Christina Krzyrosiak Hansen hører Pernille Beckmanns økonomiske bekymring, men understreger, at EPX ikke bliver en uddannelse, som kommunerne skal visitere til.
"Det, man skal huske, er, at EPX jo er noget, man som ung selv tilvælger – og ikke et sted vi i kommunerne kan beslutte at sende de unge hen for at spare penge. Og hvis man som ungt menneske gerne vil tage en ungdomsuddannelse, er det i mine øjne kun godt og positivt," siger Christina Krzyrosiak Hansen i et skriftligt svar til A4 Uddannelse.
LÆS OGSÅ: Mens retskravet til FGU forhandles, er partier uenige om regeringens forslag om 10. klasse på FGU
Hun fremhæver, at FGU er en rigtig god mulighed for de unge, som har brug for ekstra hjælp, læring og rygstøtte, før de er klar til en ungdomsuddannelse. Derfor er hun bekymret, hvis retskravet udvides til at gælde endnu flere unge end dem, der enten mangler en afgangseksamen fra grundskolen eller er faldet fra en ungdomsuddannelse eller efterskole, sådan som regeringen foreslår.
"Jeg er bekymret for, at et udvidet retskrav vil betyde, at FGU’en i højere grad kommer til at være et sted for unge, der allerede har redskaberne til at komme godt videre i livet, i stedet for at fokusere på de ofte sårbare unge, man egentlig er sat i verden for at hjælpe,” siger Christina Krzyrosiak Hansen.
Der foregår lige nu bilaterale forhandlinger om regeringens forslag i ungdomsuddannelsesudspillet om at indføre et selvstændigt 10. klassesår på og give nogle unge retskrav til FGU.
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har ikke ønsket at kommentere Pernille Beckmanns udmelding.