A4 Uddannelse
Køb abonnement

Regeringen skifter kurs og giver sig i spørgsmålet om FGU-retskrav

FGU|
9. oktober 2024 kl. 6.00
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har skiftet holdning til spørgsmålet om retskrav til FGU'en. | Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Regeringen har skiftet holdning til FGU-retskrav. Alle elever, der ikke har bestået 9. klasse, er nu i målgruppen, siger Mattias Tesfaye.

Tirsdag præsenterede regeringen sit udspil til en ny reform af ungdomsuddannelserne. I udspillet vil regeringen blandt andet indføre en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse - den såkaldte EPX.

Men også på FGU-området varsler regeringen forandringer. I udspillet foreslår den, at alle unge, der ikke har bestået folkeskolens afgangseksamen og dermed ikke kan starte på EPX, får retskrav til optag på et 10. skoleår på den forberedende grunduddannelse (FGU).

I dag skal de unge visiteres af kommunen, før de kan starte på FGU.

Regeringen har givet sig

Over for A4 Uddannelse erkender børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), at der er tale om et kursskifte.

"Det er blevet foreslået af Reformkommissionen. Jeg tror også, at der er nogle ordførere, der vil sige, at de har foreslået det rundt omkring forhandlingsbordet, og at de har mødt mig, der har sagt nej. Nu siger vi ja," siger Mattias Tesfaye. 

Han fortæller, at det har været vigtigt for regeringen, at de unge, der starter på FGU, er i uddannelsens målgruppe. Derfor har den hidtil holdt fast i, at de unge skulle igennem en individuel visitation.

Når regeringen alligevel har skiftet mening, skyldes det ifølge Mattias Tesfaye, at alle unge, der ikke har bestået 9. klasse, må betragtes som en del af målgruppen.

"De skal ikke ned på kommunen og bede om lov. Det er også det, der gør, at vi kan stå i 9. klasse og sige til alle, at uanset hvordan det går til afgangsprøven, har vi et uddannelsestilbud til dig efter sommerferien," siger han.

Mattias Tesfaye understreger dog, at retskravet ikke skal gælde alle unge.

"Det skal ikke være sådan, at man bare kan række fingeren op og gå ned på FGU og dermed sende et girokort til rådhuset. Men for de unge, der ikke har bestået 9. klasse, tror jeg, at der kan opnås bred opbakning fra Christiansborg og fra kommunerne og arbejdsmarkedets parter, der sidder i bestyrelserne," siger han.

Retskravet kommer til at gælde i ét år efter endt 9. klasse, og ud over de elever, der ikke har bestået folkeskolens afgangseksamen, vil det også gælde unge, der i løbet af dette første skoleår afbryder et efterskoleophold eller en ungdomsuddannelse.

Eleverne vil kunne afslutte FGU'en med en prøve, der giver adgang til den nye EPX-uddannelse.

Rejseholdet fortsætter

Det nye retskrav betyder dog ifølge Mattias Tesfaye ikke, at det FGU-rejsehold, Børne- og Undervisningsministeriet og Kommunernes Landsforening etablerede i 2023, bliver nedlagt.

Rejseholdet skal understøtte samarbejdet mellem FGU-institutionerne og den kommunale ungeindsats (KUI). Det skal også udbrede erfaringer på tværs af kommuner og FGU-institutioner.

"Rejseholdets arbejde handler ikke primært om retskravet. Det handler om at få samarbejdet til at fungere, at diskutere, hvad der er lovgivningens intentioner, og at få spredt gode erfaringer mellem institutionerne," siger Mattias Tesfaye.

Han understreger, at selvom spørgsmålet om FGU'en har været præget af konflikter, er det hans indtryk, at samarbejdet mellem insitutionerne og kommunerne i dag er godt.

Faktisk er han så glad for rejseholdets arbejde, at han er åben over for, om modellen kan udbredes.

"Jeg er blevet så positivt overrasket over den form. Jeg har faktisk tænkt, at den kan bruges andre steder i uddannelsessystemet," siger Mattias Tesfaye.

Mere fra A4 Uddannelse

GDPR