A4 Aktuelt

Ny rapport: Pårørende til psykisk syge bliver presset ud af arbejdsmarkedet

Sundhed|
22. januar 2025 kl. 6.00
For mange er det uholdbart at gå på arbejde samtidigt med, at man er nær pårørende til en psykisk syg. Det viser en ny analyse fra Bedre Psykiatri. | Foto: Kaboompics
Det er et fuldtidsjob at kompensere for manglerne i velfærdsstaten, når man er pårørende til en psykisk syg. I længden presser det de pårørende væk fra arbejdsmarkedet, advarer Bedre Psykiatri. De kalder det et brud på samfundskontrakten.

For rigtig mange mennesker er det grundlæggende uholdbart at gå på arbejde, samtidigt med at de er nær pårørende til en psykisk syg.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Bedre Psykiatri, der har spurgt 1.000 mennesker om, hvordan de oplever både at have et arbejde og en nær pårørende, der er psykisk syg, skriver A4 Sundhed

“Rapporten viser meget tydeligt, at mennesker ikke kan være to steder på en gang. Alligevel er der rigtigt mange, der bliver på arbejdspladsen, samtidigt med at man skal løse en masse opgaver, som man nok har haft en forventning om skulle løses af velfærdssamfundet," siger generalsekretær i Bedre Psykiatri Jane Alrø Sørensen til A4 Sundhed.

LÆS HELE ARTIKLEN PÅ A4 SUNDHED: Ny rapport: Pårørende til psykisk syge bliver presset ud af arbejdsmarkedet, når velfærdsstaten svigter

Jane Alrø Sørensen håber, at politikerne vil tage problemet op - primært på grund af de menneskelige konsekvenser, men også fordi der er efterspørgsel efter mere arbejdskraft. 

“Vi har en kæmpestor reserve i form af pårørende, der kunne gå mere på arbejde, hvis sundhedsvæsenet og det kommunale system bakkede mere op, og løste lidt flere af opgaverne,” siger Jane Alrø Sørensen.

GDPR