A4 Sundhed

Løhde: Hvis man går ind med en indstilling om at køre sundhedsrådene i hegnet, kan det komme til at gå rigtig skidt

27. februar 2025 kl. 6.00
Sophie Løhde brugte en stor del af sin tale til KL's sundhedskonference på at opfordre parterne til et godt og åbent samarbejde i de kommende sundhedsråd. | Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde mødte op til KL's sundhedskonference med en kraftig opfordring til parterne om at arbejde sammen i sundhedsrådene. "Det er rigtig vigtigt, at vi efterlader noget af historikken ved døren," lød det ligeledes fra formanden for KL's sundheds- og ældreudvalg, Sisse Marie Welling.

Det er en opbrudstid for det danske sundhedsvæsen.

Af samme årsag var der rigeligt at tage fat i, da Kommunernes Landsforening (KL) tirsdag afholdt sundhedskonference i Kolding.

Store opgaver flyttes fra kommuner til regioner, regioner slås sammen, og fremover skal det nære sundhedsvæsen styres af en helt ny konstruktion: sundhedsrådene.

Og netop især sundhedsrådene fik opmærksomhed, da indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) gik på talerstolen ved arrangementets start. 

Budskabet var klart og tydeligt: Hvis kommuner og regioner formår at lægge stridsøksen fra sig på sundhedsrådenes dørtærskel, kan det gå rigtig godt med at få sundhedsreformens flotte ambitioner ud at virke i virkeligheden:

"Men også - hvis man går ind med en indstilling om at køre det i hegnet - at det kan komme til at gå rigtig skidt," sagde Sophie Løhde. 

Ministerens samvirkeappel blev bakket op af et særligt tryk på ordet "sammen" talen igennem. 

"Sundhedsrådene bliver centrale. Vi har alle sammen et stort ansvar for at sikre, at  de kommer godt i gang. Her skal kommunale og regionale repræsentanter sammen være med til at træffe de beslutninger, som også er forudsætningen for, at vi kan gennemføre store dele af reformen," sagde Sophie Løhde. 

Welling: Vigtigste opgave er ikke at skændes

Af samme årsag kvitterede Sophie Løhde for, at KL og Danske Regioner i fællesskab allerede har fundet seks pejlemærker for implementeringen af sundhedsreformen.

Allerede fra sundhedskonferencens start blev det dog igen gjort klart, at sundhedsreformen ikke faldt helt ud, som kommunerne havde ønsket sig, da næstformand for KL's sundheds- og ældreudvalg Michael Fenger (K) indledte konferencen.

Formanden for samme udvalg, Sisse Marie Welling (SF), fortalte i en efterfølgende debat, at hun glæder sig til at komme i gang med at få omsat reformen til virkelighed.

LÆS OGSÅ: Portræt: Man bliver ikke venner med alle af at tale kommunernes sag, men Sisse Marie Welling har ikke noget imod at ødelægge den gode stemning

Men også Sisse Marie Welling anerkendte vigtigheden af at glemme noget fortid og kaldte det for "vores vigtigste opgave", at sundhedsrådene ikke ender i skænderi og uenigheder.

"Det er rigtig vigtigt, at vi efterlader noget af historikken ved døren, når vi går ind af døren i de nye sundhedsråd. Fordi det der med dem og os, det er bare nødt til at blive lagt uden for døren med historik om, hvem har gjort hvad og så videre tidligere," sagde Sisse Marie Welling og fremhævede, at hun tror på, at sundhedsrådene kan lede til en forbedret sammenhæng i patienternes forløb. 

Tre ting skal lykkes

Når det kommer til selve reformens opgaver, listede Sophie Løhde tre ting op, som det "vi", der af ministeren udgøres af Christiansborg, kommuner, regioner og sundhedsvæsenets aktører, skulle lykkes med.

For det første skal langt færre indlægges for problematikker, som enten kunne være blevet forebygget eller løst uden for sygehusene. 

For det andet skal flere borgere have adgang til læge og sundhedspersonale i nærheden af, hvor de bor.

Og for det tredje skal patienterne opleve sammenhæng før, under og efter indlæggelse.

"Skal vi lykkes med de opgaver, kræver det nogle grundlæggende forandringer - dermed også, at vi får en tydeligere ansvars- og opgaveplacering blandt sundhedsvæsenets i øvrigt mange forskellige aktører," sagde Sophie Løhde.

LÆS OGSÅ: Længe ventet analyse fra Kraka: Odense Kommune kan spare op mod 60 millioner kroner om året, hvis de styrker forebyggende indsats

Her udlagde ministeren også den kommende sundhedsstruktur som kommunernes mulighed for faktisk at få mere indflydelse.

"Og for mig er det også helt naturligt, at I kommuner nu som noget nyt får en direkte medbestemmelse på den samlede sundhedsopgave. Ja, I får faktisk i kommunerne medbestemmelse og indflydelse på det samlede sundhedsvæsen," sagde Sophie Løhde.

A4 Arbejdsmiljø
A4 Aktuelt
A4 Overenskomst
A4 Beskæftigelse
A4 Uddannelse
Magasinet Arbejdsmiljø
GDPR