Pensionsalder:
DF-formand skyder ret til tidlig pension langt ud i fremtiden

20180828-072529-A-1920x1277we
Kristian Thulesen Dahl (DF) har tidligere været positiv overfor Mette Frederiksens (S) forslag om differentieret pension. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Socialdemokratiets ideer om differentieret pension kan først lade sig gøre om meget lang tid, hvis ikke partiet opsiger velfærdsforliget nu. Det mener Dansk Folkeparti, som møder hård kritik fra fagbevægelsen.

Socialdemokratiets forslag om tidligere pension til særlige grupper kan ikke lade sig gøre før langt, langt ude i fremtiden. Det siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til Politiken. Han har ellers tidligere støttet ideen om differentieret pension, så en brolægger for eksempel kunne gå tidligere på pension end advokaten.

Ifølge Dansk Folkeparti skal vi på den anden side af to folketingsvalg med mindre Socialdemokratiet opsiger velfærdsforliget fra 2006.

- Jeg mener, at de tanker, Socialdemokratiet har lagt frem om differentieret pensionsalder, ikke kan laves samtidig med velfærdsforliget, som er blevet bekræftet i 2015, siger Thulesen Dahl til avisen.

Jeg håber da, Dansk Folkeparti står ved det, de sagde i januar
Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF

Socialdemokratiet har lagt syv principper frem for, hvordan nedslidte lønmodtagere med mange år på arbejdsmarkedet kan få ret til tidligere ret til folkepension.

Bryder med spillereglerne på Christiansborg

Kristian Thulesen Dahl påpeger, at normal skik på Christiansborg er sådan, at hvis et parti vil ændre et forlig, så skal det ske i enighed med de øvrige partier i forligskredsen - eller forliget skal opsiges inden et valg.

- Hvis ikke det her er håndteret inden valget, og man efter valget vil lave en ny ordning, som vil være i strid med de forlig, man har, så kan det jo i givet fald først træde i kraft efter et valg igen. Sådan er konditionerne, og vi agter at overholde spillereglerne, siger Thulesen Dahl til Politiken.

Socialdemokratiet mener ikke, at partiets forslag er i strid med velfærdsforliget.

Zig-zag kurs

Og hos Fødevareforbundet NNF, der har kæmpet kraftigt for ret til tidligere pension, er skuffelsen over Dansk Folkeparti stor:

- Jeg forstår ikke helt, hvad det er Kristian Thulesen Dahl prøver at sige. Det lyder som klassisk Christiansborg-fnidder, siger formand Ole Wehlast, der mener, det er udtryk for en zig-zag-kurs:

- Jeg håber da, Dansk Folkeparti står ved det, de sagde i januar, efter Socialdemokratiet havde fremlagt deres forslag. Nemlig, at håndværkere, sosu-assistenter, slagteriarbejdere og andre, der har haft et hårdt, fysisk arbejde, skal have mulighed for at gå tidligere på pension. Mine medlemmer har brug for, at politikerne - også Dansk Folkeparti - sætter mennesker før regneark, og ikke lader politisk fnidder stå i vejen for at give fysisk nedslidte lønmodtagere ret til en værdig tilbagetrækning.

Udmeldingen fra Kristian Thulesen Dahl vækker heller ikke glæde hos 3F.

- 3F's medlemmer, der er slidt efter et langt arbejdsliv, bliver skuffede, hvis de fortsat skal være henvist til at stå med hatten i hånden og skal nøjes med en visitationsmodel, siger formand Per Christensen til A4 Medier.

Dansk Folkepartis formand gjorde i sit nyhedsbrev i slutningen af januar opmærksom på, at partiet selv tidligere har foreslået en differentieret pensionsalder. 

- Derfor bør Dansk Folkeparti nu arbejde aktivt for at sikre en ret til tidligere pension til de relevante lønmodtagere sammen med de andre partier, der vil det samme, lyder det fra formanden for fagforbundet.